Ετικέτες

30.3.17

Επιτυχής διεξαγωγή της ημερίδας Ιστορίας (φωτογραφίες)




Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Φυλής η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Φίλοι της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Φυλής και την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Νεώς.


Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος Τσαμασφύρης, φυσικός και μέλος των Φίλων της Ντάρδιζας. Καλεσμένοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Αντιδήμαρχος Φυλής κ. Σπυρίδων Μπρέμπος, ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος της εταιρείας Πελλοπονησιακών σπουδών και της εταιρείας επί της ιστορίας του νεώτερου Ελληνισμού και ο κ. Ανδρέας Μπλάνος, τέως διευθυντής διεθνών σχέσεων Γ.Ε.ΕΘ.Α., στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. 




Την ημερίδα άνοιξε ο συντονιστής μας κ. Ν. Τσαμασφύρης ο οποίος αντί προλόγου έδωσε 


τον λόγο στα μέλη μας Φανή Παππού και Γεώργιο Βεκάκη που απήγγειλαν ένα συγκινητικό και γεμάτο νοήματα ποιήμα του Πέτρου Δέδε με τίτλο «Διαβάτη...». 
  


Κατόπιν ακολούθησαν κατά σειρά οι τρεις ομιλητές:

Ο πρώτος ομιλητής, ο Αντιδήμαρχος κ. Σ. Μπρέμπος, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο που διαδραμάτισε η ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην απελευθέρωση της Αθήνας.


Ο δεύτερος από τους ομιλητές, ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, μίλησε για την  απελευθέρωση της Αττικής και την συμβολή του καπετάν Μελέτη Βασιλείου, αλλά και των Χωρικών της Αττικής (κλικ εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του). Συνέδεσε μάλιστα τον αγώνα τους με το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο απελευθέρωσης της Ελλάδας στο οποίο συμφώνησαν, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του ’21, ο Κολοκοτρώνης με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Μέσα από την εμπεριστατωμένη ομιλία του επεσήμανε ότι η άρχουσα τάξη της εποχής αντιστρατεύτηκε τους λαϊκούς αγωνιστές  Οδυσσέα Ανδρούτσο, Γεώργιο Καραϊσκάκη και καπετάν Μελέτη Βασιλείου, αλλά και τον ίδιο τον Καποδίστρια, προκαλώντας την φυσική εξόντωσή τους. 


Τέλος, δίνοντας προεκτάσεις στη δολοφονία του καπετάν Μελέτη υποστήριξε ότι αποτέλεσε την αφετηρία για τα δεινά της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο, τα Άνω Λιόσια, το Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους, την Πετρούπολη και τις Αχαρνές και η οποία, σταδιακά, μετατράπηκε σε πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου, με ιδεολογικό πρόσχημα την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Αρβανιτών. 




Το πρόγραμμα ομιλιών της Ημερίδας έκλεισε ο κ. Ανδρέας Μπλάνος. Το θέμα της ομιλίας του (κλικ εδώ) ήταν «Τα διδάγματα των Ηρώων του '21 σήμερα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στην ανάγκη εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, μέσα από την αξιοποίηση της ιστορικής εμπειρίας, στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της διπλωματίας και της εθνικής άμυνας, τονίζοντας ότι τα δεινά του Έθνους οφείλονται στην άρνησή του να αξιολογήσει τα διδάγματα της Ιστορίας.


Την Ημερίδα, επίσης, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος τόνισε πως το δίδαγμα των αγωνιστών του ’21 είναι ότι ο καθένας πρέπει να δίνει από το δικό του μετερίζι τον αγώνα για την πατρίδα και ότι σε καμιά περίπτωση δεν εκπληρώνει κανείς το χρέος του προς την Ελλάδα τιμώντας τους Εθνικούς Αγώνες στις Εθνικές Επετείους, δύο φορές το χρόνο!
 



Την ημερίδα έκλεισε ο συντονιστής κ. Νικόλαος Τσαμασφύρης, ο οποίος ευχαρίστησε την ομάδα της Ελληνικής Νεώς για την χορηγία της, τους φίλους της Ντάρδιζας και τους υπευθύνους του Δήμου Φυλής οι οποίοι συνέβαλαν στην άριστη συνδιοργάνωση της ημερίδας. 


Εν κατακλείδι ο συντονιστής τόνισε την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων οι οποίοι ανέκαθεν τόσο στο αρχαίο παρελθόν όσο και στο πιο πρόσφατο μεγαλούργησαν και προκάλεσαν τον θαυμασμό ακόμα και των πιο φανατικών αντιπάλων και εχθρών μας και άφησε το μήνυμα ότι το ίδιο πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς ως γνήσιοι απόγονοι των ηρώων μας. Τέλος, οι Φίλοι της Ντάρδιζας  και η Ελληνική Ναυς έδωσαν αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές και στον Δήμαρχο κ. Χρήστο Παππού για την μεγάλη του προσφορά και αγάπη προς την Ι.Μ. Ντάρδιζας ανακηρύσσοντάς τον παράλληλα επίτιμο φίλο της Ντάρδιζας και ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο Φυλής κ Σπυρίδων Μπρέμπο για την όλη του αγάπη , φιλοξενία και προσφορά στην πραγματοποίηση της  Ημερίδας.
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.