Ετικέτες

17.2.18

Νηστειοδρόμιο της Μεγάλης Σαρακοστής (19/2/18-30/3/18)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων


ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ



Από την Καθαρά Δευτέρα (19/2/18) και για τις επόμενες 40 ημέρες θα διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία λήγει την Παρασκευή (εφέτος στις 30/3/18) πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Κανονικά, όλες τις καθημερινές νηστεύουμε αυστηρά, δηλαδή τρώμε άλαδο φαγητό, ενώ το σαββατοκύριακο υποχρεωτικά τρώμε λαδερό φαγητό.Ο πνευματικός σας, βέβαια, μπορεί να χαλαρώσει λίγο το πρόγραμμα των καθημερινών λαμβάνοντας υπ' όψιν την πνευματική σας κατάσταση, την σωματική σας υγεία, το επάγγελμά σας κ.τ.λ.

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες  που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι εξής τρεις: α) την 25η Μαρτίου (εφέτος πέφτει Κυριακή), οπότε εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τρώμε ψάρι, β) την 9η Μαρτίου (εφέτος πέφτει Παρασκευή), οπότε τιμούμε την μνήμη των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων των εν Σεβαστεία και τρώμε λαδερό φαγητό. και γ) την 26η Μαρτίου (σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ), που εφέτος πέφτει Δευτέρα, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό. 

Δευτέρα-Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)
Σάββατο-Κυριακή: νηστεία (λαδερό φαγητό)

εξαιρέσεις:
Παρασκευή 9/3/18: νηστεία (λαδερό φαγητό)
Κυριακή 25/3/18: νηστεία (ψάρι)
Δευτέρα 26/3/18: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.