26.5.20

Απόδοσις της Εορτής του Πάσχα! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!



(όπως και στη Διακαινήσιμο εβδομάδα)



Την Τετάρτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα. 

Στον μορφωμένο άνθρωπο που λέει ότι «κάτι» υπάρχει... (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)



Μού γράφεις ότι εν τέλει πρέπει να υπάρχει «κάτι». Διάβασες, λές, ένα βιβλίο ενός μεγάλου αστρονόμου περί αστέρων και υπέπεσε στην αντίληψή σου ο ισχυρισμός αυτού του λαμπρού επιστήμονα: «Χωρίς τον Θεό τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να κατανοηθεί ούτε να εξηγηθεί». Εξ αυτού οδηγήθηκες στο συμπέρασμα ότι «κάτι» υπάρχει.

Απλά πές υπάρχει Θεός και είναι χαρούμενος! Έτσι μιλούν πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι: 

Υπάρχει «κάτι»! Αλλά εάν μείνεις ώς το τέλος της ζωής σου σ᾿ αυτήν την έκφραση, όλη σου η ζωή θα είναι ένα τίποτα.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Μάσκα εναντίον προσώπου



Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV (Κυριακή 24 Μαΐου 2020)



Νομίζουν πως μας έχουνε όλοι τους στο τσεπάκι γι αυτό και μεθοδεύουνε να φέρουν το Τ σ ι π ά κ ι


Ένας  αόρατος ιός
Covid όπως η γρίπη
Για δείτε πως κορόιδεψε
ολόκληρο πλανήτη.

Του κορωνέου  ο ιός
Ξαδέρφια πρέπει νάχει 
Γρίπη του ενός το όνομα
Και τ’αλουνού σινάχι.

Πέστε μας τι τεχνάσματα
Θα βρείτε παραπέρα
Και τα μυαλά σας πέρνουνε
Καθημερνώς …αέρα;
   
Φορτώνουν μάσκες τον Λαό
Εμβόλια και χάπια
Και αδειάζει ο κόσμος τρέχοντας
των μαγαζιών τα ράφια.
Το δυό χιλιάδες είκοσι
γράφτηκε Ιστορία
με υιούς-φόβους και πρόστιμα 
και σκέτη…υστερία.

Το τούνελ με τους 365 Αγίους!



Στο χειμερινό θέρετρο Στράζα στην Βάλεα Ζίουλουι της Ρουμανίας, όχι μακριά από τον ορεινό όγκο Βαλκάν(1946 μ.)έχει χτιστεί ένα τούνελ μήκους 54 μέτρων.Το τούνελ συνδέει τον κεντρικό δρόμο του χειμερινού θερέτρου Στράζα με μια ξύλινη εκκλησία που τιμάται επ'ονόματι των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η απόδοση του Πάσχα: τί εορτάζουμε την Τετάρτη προ της Αναλήψεως;



Σχόλιο: Πολύ κατατοπιστικό το παρακάτω άρθρο για το τί σημαίνει η Απόδοση του Πάσχα (και γενικά η απόδοση κάποιας μεγάλης εορτής). Ωστόσο, πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους λόγω της επικαιρότητας. ΑΛΛΟ Κυριακή της Αναστάσεως (που "χάσαμε" και άλλο Απόδοση του Πάσχα). Η Κυριακή της Αναστάσεως εορταζόταν αυστηρά στις 19/4/20 (και ο τρόπος ορισμού της ημερομηνίας ορίζεται αυστηρά από την Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ). Καμία Σύνοδος δεν μπορεί να αναιρέσει κανόνα προηγούμενης Συνόδου, πόσο μάλλον η Δ.Ι.Σ. Μετάθεση της εορτής ΔΕΝ μπορεί να γίνει. Να κάνουμε αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ να λέμε (επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε το τυπικό) ότι θα εορτάσουμε την Ανάσταση που χάσαμε...

Το Μ. Σάββατο 23:00-24:00 γίνεται η Παννυχίς (δείτε εδώ σελ. 1-3) και ακολουθεί η Ακολουθία της Αναστάσεως (σελ. 4 στον προηγούμενο σύνδεσμο). Αυτά ΔΕΝ γίνεται να επαναληφθούν ούτε αναφέρεται κάτι τέτοιο στο Πεντηκοστάριο και στα τυπικά της Εκκλησίας! Ο ΟΡΘΡΟΣ επαναλαμβάνεται (συγκρίνετε π.χ. τον προηγούμενο σύνδεσμο με αυτόν: Όρθρος Απόδοσης Πάσχα.) Εννοείται ότι έχουμε διαφορετικό συναξάρι και μάλιστα μπορούν να υπάρξουν προσθήκες π.χ. στον κανόνα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου (π.χ. δες ΕΔΩ).  

Συμπερασματικά, ας απολαύσουμε τα αναστάσιμα τροπάρια του όρθρου (για τελευταία φορά εφέτος), ας εορτάσουμε την Απόδοση του Πάσχα, ας τιμήσουμε τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο (και τον Άγιο Ελλάδιο και τους λοιπούς Αγίους της ημέρας), αλλά ας ελπίσουμε να μην γίνει παραβίαση των ιερών κανόνων στο σημείο της πιστής επανάληψης της ακολουθίας όπως γίνεται το Μ. Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα... Ελπίζουμε ότι η Αρχιεπισκοπή χειρίστηκε αυτή τη γλώσσα γιατί γνωρίζει ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει το τυπικό κι έτσι μας "ξεγελά" και προσπαθεί ας πούμε επιεικώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις από τα παρατράγουδα των προηγουμένων δύο μηνών. 


Ακολουθεί το άρθρο σχετικά με το τί γιορτάζουμε στην Απόδοση του Πάσχα και όχι μόνο:

Η Ανάσταση συνεχίζεται! Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ιδία γράμματα (δηλ. η ίδια ακολουθία) της νύχτας της Αναστάσεως, ακούγονται και κατά την Απόδοση του Πάσχα. Τελείται μια μέρα πριν απ’ τη γιορτή της Αναλήψεως.

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού.

Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν’ απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής.

Όταν ένα θέαμα είναι ωραίο, ποθούμε να το ξαναδούμε. Όταν ένα φαγητό είναι νόστιμο, θέλουμε να το ξαναγευτούμε. Ο εορτασμός κάποιου γεγονότος της ζωής του Χριστού ή της Θεοτόκου, προξενεί γλυκύτητα στη ψυχή, που θέλει να το ξαναγιορτάσει.

Τη γλυκύτητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός, την αισθανόμαστε για τη γιορτή του Πάσχα. Γιορτή ευφροσύνης. «Πανήγυρις έστι πανη­γύρεων». Ποτέ άλλοτε δεν σκιρτά η ψυχή τόσο πολύ, όσο τη νύχτα της Αναστάσεως. Χαιρόμαστε για το θρίαμβο του Αναστάντος Κυρίου.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος,ο τελευταίος Αυτοκράτορας ...

29η ΜAIOY 1453
΄΄…λέγω και παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς….΄΄
Θέση ξεχωριστή για την ιστορία της Ρωμιοσύνης και για την ελληνική ψυχή κατέχει η 29η Μαΐου.