22.4.21

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου

 


20ῇ  Ἀπριλίου 2021

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πρός

α) τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος

κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ καί

β) ἅπαντας τούς ἐν ἐνεργείᾳ Σεβασμιωτάτους  Μητροπολίτας

τούς συγκροτοῦντας  τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἱεραρχίας

τς κκλησίας τς λλάδος

Εἰς τήν Ἕδραν των

ΘΕΜΑ: Καταγγέλω πρός Ὑμᾶς  τά Μέλη τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 164ης Συνοδικῆς Περιόδου, διότι διά τῆς  σήμερον ληφθείσης καί ἀνακοι-νωθείσης Ἀποφάσεώς των περί τῆς ὥρας τελέσεως τῆς θείας λειτουργίας τῆς Ἀναστάσεως  κατά τό ἑσπέρας τοῦ Μεγάλου Σαββάτου παραβιάζουν καί καταπατοῦν τήν κανονικήν τάξιν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας!

 

Όλες οι αποφάσεις της Ιεράς Σύνοδου για τα μέτρα του Πάσχα – Διαβάστε την Εγκύκλιο


Σχόλιο - ρητορικό ερώτημα: Να χαρούμε ή μήπως να κλάψουμε;;; 

Με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και μέγιστο επιτρεπτό αριθμό τα 100 άτομα πρότεινε η Ιερά Σύνοδος να λειτουργήσουν φέτος το Πάσχα οι Ιεροί Ναοί σε όλες τις ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αλλά και έως τη Δευτέρα του Θωμά. Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρει τα της λειτουργίας των Ιερών Ναών από την Κυριακή των Βαΐων (26η Ἀπριλίου) έως και τις 10 Μαΐου 2021, κάνει λόγο, επίσης, για τήρηση ελάχιστης απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών εντός και εκτός των ναών. Διευκρινίζει δε πως σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των προσελθόντων υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο, οι πιστοί δύνανται να παραμένουν στον προαύλιο χώρο προσευχόμενοι και τηρώντας υποχρεωτικά απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ τους και ανά δέκα (10) τ.μ. επιφανείας (αφού θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα εξωτερικά μεγάφωνα).

Οι αποφάσεις συνεχίζουν ως εξής:

Οι πιστοί, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, θα υποχρεούνται να φορούν διπλή προστατευτική μάσκα ή μονή μάσκα τύπου Ν95, την οποία θα αφαιρούν μόνο για τη Θεία Μετάληψη.

Οι θρησκευτικοί λειτουργοί, οι ιεροψάλτες και το προσωπικό του Ιερού Ναού (νεωκόροι κ.λπ.) θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε ειδική εξέταση κορωνοϊού (τεστ), ενώ τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια υποχρεούνται να θυροκολλούν τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών και το ωράριο των ακολουθιών προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα τηρηθεί το εξής Τυπικό:

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ [με σχόλιο για τη μετάθεση της εορτής!!!]

 

Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. 
Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, 
τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα 
(Δευτέρα της Διακαινησίμου).

Σχόλιο: Η αυριανή ακολουθία μεταφέρεται εφέτος στη Δευτέρα της Διακαινησίμου (3/5/21). Ωστόσο, στο συναξάρι της αυριανής ημέρας (23/4) μνημονεύεται κανονικά ο Άγιος Γεώργιος. Σύμφωνα με το τυπικό (Τ.Μ.Ε.) η ακολουθία του (που μεταφέρεται στη Δευτέρα 3/5) καταλιμπάνεται και άρα πρέπει να κάνουμε στη θέση της τον κανόνα κάποιου Αγίου, είτε του ναού είτε Αγίου του οποίου η ακολουθία έχει επίσης παραλειφθεί στις προηγούμενες ημέρες ή θα παραλειφθεί στις επόμενες π.χ. της Αγίας Ελισάβετ (24/4) που θα παραλειφθεί αφού πέφτει το Σάββατο του Λαζάρου εφέτος. Αυτή είναι και η επιλογή της πλατφόρμας "μελωδός" παρακάτω.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα τυπικού του π. Κων/νου Παπαγιάννη, η ακολουθία του Αγίου θα μπορούσε να γίνει και σε κάποια μοναστήρια γίνεται (με κάποιες τροποποιήσεις)! 

Το βασικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του εορτολογίου... Με το παλαιό εορτολόγιο (π.χ. στο Άγιο Όρος) η εορτή του Αγίου σχεδόν πάντα πέφτει μετά την Ανάσταση (αφού 23 Απριλίου + 13 ημέρες = 6 Μαΐου)!!! Αν όμως το Πάσχα πέσει 6-8 Μαΐου με το νέο εορτολόγιο (23-25 Απριλίου με το παλαιό) [που θα συμβεί τα έτη: 2040, 2051, 2078 βλ. εδώ] τότε η γιορτή του Αγίου (με το παλαιό εορτολόγιο) πέφτει είτε την Κυριακή του Πάσχα, είτε το Μ. Σάββατο είτε τη Μ. Παρασκευή. Και στις τρεις περιπτώσεις μεταφέρεται προφανώς 1-3 ημέρες αργότερα δηλ. τη Δευτέρα της Διακαινησίμου! Γι' αυτό και η ακολουθία του Αγίου περιέχει αναστάσιμα τροπάρια! Πριν την αλλαγή του εορτολογίου, η εορτή δεν έπεφτε ποτέ νωρίτερα από τη Μ. Παρασκευή και η μετάθεση γινόταν υποχρεωτικά σε αυτές τις τρεις παρόμοιες εξαιρέσεις!

Στο νέο εορτολόγιο όμως η αντίστοιχη μετάθεση μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε 16 ημέρες αργότερα (εφέτος γίνεται 10 ημέρες αργότερα)... Σε αυτή την περίπτωση η μετάθεση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική αν και έχει πλέον επικρατήσει. Στην περίπτωση που δεν γίνει η μετάθεση πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις (π.χ. τα αναστάσιμα τροπάρια της ακολουθίας πρέπει να παραλειφθούν). Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς στο σύστημα τυπικού του π. Κων. Παπαγιάννη.


Αν θέλετε να κάνετε τις ακολουθίες μόνοι σας:

η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε ημερομηνία 23/4 
ενώ για εσπερινό, απόδειπνο (που τελούνται αύριο) 
επιλέξτε την ημερομηνία 24/4)
Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία


Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.

Και βλέπω ότι με κοιτάζει… ο Άγιος Λουκάς!»

 Целитель Лука / Православие.Ru

~ Τέλος του 20ου αιώνα πήγαινα μια φορά από τη Μόσχα στο Σέρπουχοβ. Μαζί μου είχα την αυτοβιογραφία του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως (Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι) «Αγάπησα το μαρτύριο», που είχα αγοράσει πρόσφατα στο ναό.

«Καταβρόχθισα» το βιβλίο, οι τρεις ώρες δρόμου πέρασαν χωρίς να το καταλάβω. Είχα συγκλονιστεί από τη ζωή και τους αγώνες του Αγίου.