30.9.21

Αν προσέχαμε τα παιδιά, όπως τα σκυλιά, θα ήμασταν πολύ καλύτερα

 




 

Η σκηνή στο Κιλκίς, έξω από τράπεζα, σφίγγοντας υπομονετικά τα δόντια, τους «τραπεζίτες» μου, και περιμένοντας την σειρά μου. Δίπλα μου δύο «λαδικά», ηλικιωμένες, πάνω από τα 70, παντελονοφορούσες, με ξεχειλισμένα και κρεμασμένα  τα «στεατοπυγικά» τους, κρατώντας στο χέρι τους ένα λουρί που καταλήγει σε σκυλί. Άθελα ακούω. «Τι είναι το δικό σου, αγοράκι ή κοριτσάκι; Τι όμορφο! τι χαριτωμένο! Πώς το βάφτισες;». (Δεν θυμάμαι τα …βαφτιστικά τους). Αν δεν τις έβλεπα, θα νόμιζα ότι μιλούν για τα εγγονάκια τους. Δίπλα μου μια νεαρή γυναίκα με το όντως χαριτωμένο παιδάκι της. Τα «λαδικά» σημασία. Μπερδευόταν στα ποδάρια τους το μικρό παιδί και αυτές το μάτι τους, με λαγνεία και θαυμασμό, στα τετράποδα ζώα. Και δώσ’ του οι αγκαλιές και τα χαϊδέματα και τα φιλιά και οι φιλοφρονήσεις για τα αξιολάτρευτα «αγοράκια» και «κοριτσάκια» τους. Έφυγα, γιατί άρχισαν «να καπνίζουν τα μάτια μου» από οργή.

Πρόσφατα αιτήματα προσευχής 23/9/21-30/9/21

 

[τελευταία ενημέρωση: 30/9/21, 15:47]

 

Έχουμε πόλεμο και χρειαζόμαστε στρατιώτες! Όσοι πιστοί προσέλθετε. Σε αυτόν τον πόλεμο δεν κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε από σφαίρες, αντίθετα κερδίζουμε πόντους μήπως και καταφέρουμε να μπούμε στη Βασιλεία του Κυρίου πάντα με τη χάρη Του και όχι με τη δική μας προσωπική προσπάθεια... Ο Κύριος βλέπει τη διάθεση μας και μας δίνει την χάρη Του που σε άλλους μετατρέπει το ένα τάλαντο σε δύο, σε άλλους 5, σε άλλους 10... Διάθεση λοιπόν... Την έχουμε;

30/9

Υπέρ θείας βοηθείας

Μεθοδίας μοναχής: είναι διασωληνωμένη. Ας προσευχηθούμε για τη δούλη του Κυρίου και Εκείνος ας αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο για την ψυχή της.

28/9

Υπέρ θείας βοηθείας

Ανθούλας: Είναι μια φίλη μέλους της ομάδας ψαλτηρίου. Έχει δύο μικρά παιδάκια και πάσχει από καρκίνο. Έχει κάνει εγχείρηση, συνεχίζει θεραπεία και είναι καλούτσικα. Ας την ενισχύσουμε με την προσευχή μας.

Ανδρέα: είναι φίλος και μέλος της ομάδας ψαλτηρίου μας. Περνά κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα. Ας ευχηθούμε να το ξεπεράσει χωρίς καμιά επιπλοκή.

Βασιλείου: νοσηλεύεται σοβαρά με κορωνοϊό.

Υπέρ αναπαύσεως

Χρήστου: πρόκειται για τον καρδιολόγο που κοιμήθηκε πρόσφατα (ΕΔΩ)


24/9

Υπέρ αναπαύσεως

Ειρήνης: κοιμήθηκε λόγω σπάνιας αυτοάνοσης πάθησης. Ο Θεός ας την αναπαύει.


23/9


Υπέρ θείας βοηθείας

Ειρήνης-Γρηγορίας: πρόκειται για παιδί που εμβολιάστηκε πρόσφατα και πλέον βρίσκεται σε κώμα. Δεν υπάρχει ακόμα δημοσίευση στο διαδίκτυο. Το μάθαμε από φίλο που του έστειλαν το όνομα για προσευχή.


Υπέρ αναπαύσεως

Παναγιώτας: ήταν στην κατάσταση προσευχής (θέση 131), διότι ήταν διασωληνωμένη. Τελικά κοιμήθηκε πριν λίγες μέρες και εχθές έγινε η εξόδιος ακολουθία. 

Γεωργίου: και αυτός ήταν στην κατάσταση προσευχής (θέση 128).

Σεβαστής: έχασε τη ζωή της στην άσφαλτο πρόσφατα.

Ας κάνουμε μια ευχή, λίγο κομποσκοίνι ή ας διαβάσουμε λίγο ψαλτήρι για τις ψυχές τους.



Η ταινία «ο άνθρωπος του Θεού» και οι (επι)κριτές της .




 των Μιχαήλ Α. Βιδάλη και  Αντωνίου Σ. Ανδρεάτου*


Η κινηματογραφική ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» που παρουσιάζει τη ζωή του Νεκτάριου Κεφαλά, ευρύτερα γνωστού ως Αγίου Νεκταρίου, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, τη συμμετοχή του Μίκυ Ρούρκ και άλλων σπουδαίων ηθοποιών, έχει αναστατώσει κάποιους κριτικούς κινηματογράφου της χώρας μας, γιατί γνώρισε εισπρακτική επιτυχία παρά τα πολύ δυσμενή σχόλια που έγραψαν (1).

Η αποδόμηση μίας ταινίας βάσει ιδεοληψιών δηλοί δύο πράγματα. Πρώτον, παντελή έλλειψη αντικειμενικότητας και ψυχραιμίας. Και δεύτερον, εμπάθεια και μικροψυχία. Αμφότερα, αποδομούν όποια απόπειρα σύνταξης κριτικής ενός έργου τέχνης.

Η πανδημία της ψυχής



Το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων είναι η πανδημία του covid. Όμως γιατί δεν ασχολείται κανείς με την πανδημία της ψυχής μας;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας και η ψυχή μας έχει κυριευθεί από συναισθήματα που ούτε η ίδια έχει συνειδητοποιήσει. Άγχος και φόβος για αυτόν τον νέο ιό που ακόμη και οι ειδικοί τοποθετούνται διαφορετικά ανά περίοδο. Ανασφάλεια για το αν θα αναγκαστεί κάποιος να χάσει την δουλειά του, αν τελικά δεν τσιμπηθεί, και για το αν θα μπορέσει να επιβιώσει.