3.2.14

Περί σεισμών...


Σήμερα στις 5:00 (και κάτι) συνέβη 2ος μεγάλος σεισμός στην Κεφαλλονιά (5.7R) και άντε πάλι οι συζητήσεις για το αν είναι μετασεισμός ή νέος κύριος σεισμός ή αν επίκειται νέος μεγαλύτερος σεισμός κ.ο.κ.

Όσοι διαβάζετε αυτό το μικρό ιστολόγιο πρέπει να συνειδητοποιήσετε το εξής:

Οι σεισμολόγοι (όπως και οι οικονομολόγοι, αλλά και οι μετεωρολόγοι σε μικρότερο βαθμό) είναι όπως οι ιστορικοί. Είναι καλοί στο να περιγράφουν παλαιότερα γεγονότα ή να αναλύουν πρόσφατα γεγονότα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ όμως ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ...! Ακόμα και οι μετεωρολόγοι (που είναι πιο ικανοί - λόγω των πολλών παρατηρήσεων - σε αυτό το κομμάτι διαψεύδονται πολύ συχνά - οι υπόλοιποι παίζουν καθαρά με τις πιθανότητες και "αν τους κάτσει" θριαμβολογούν...


Είναι χρήσιμο να ακούμε τους σεισμολόγους σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε προληπτικά (πριν το σεισμό) ή πώς να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ή πώς να αντιδράσουμε σωστά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το σεισμό.

Δεν έχει κανένα νόημα να τους ρωτάμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή μετασεισμός, διότι πολύ απλά ΔΕΝ το γνωρίζουν... αυτοί οι όροι είναι για τα βιβλία και το συμπέρασμα προκύπτει μετά από μεγάλο διάστημα της τάξης κάποιων μηνών... Για τον ίδιο λόγο δεν έχει νόημα να τους ρωτάμε πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, διότι μια σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο μήνες... Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε (άρα μηχανικό χρειαζόμαστε...) κατά πόσο η κατοικία μας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ή όχι και σε κάθε περίπτωση να είμαστε σε επιφυλακή γνωρίζοντας τους βασικούς κανόνες αντίδρασης κατά τη διάρκεια σεισμών (σύντομα θα βάλω άρθρο πάνω σε αυτό).

Για την Κεφαλλονιά τώρα, αυτό που μας διαβεβαιώνουν οι σεισμολόγοι είναι ότι το ρήγμα είναι από τα πιο ενεργά όλου του κόσμου και ότι μπορεί να βγάλει σεισμό μέχρι 7R (30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που απελευθερώθηκε από τον καθένα από τους δυο πρόσφατους σεισμούς). Συνεπώς, πρέπει να είναι έτοιμοι οι κάτοικοι για το χειρότερο και αν δεν συμβεί πρακτικά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν, όμως, χαλαρώσουν τότε θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις.


Μερικές σύντομες οδηγίες:

1. Όχι πανικός. Δεν τρέχουμε να βγούμε από το κτίριο - δεν πλησιάζουμε τα σκαλιά και δεν μπαίνουμε στο ασανσέρ κατά τη διάρκεια του σεισμού. Περιμένουμε να τελειώσει ο σεισμός και γρήγορα αλλά προσεχτικά απομακρυνόμαστε από το κτίριο και στεκόμαστε σε ασφαλές ανοιχτό σημείο - χώρο.
2. Από πριν έχουμε σχεδιάσει σε ποιο σημείο του σπιτιού θα είμαστε πιο ασφαλείς (μακριά από τζάμια, βιβλιοθήκες, αντικείμενα που μπορεί να μας χτυπήσουν με την πτώση τους)
3. Έχουμε ήδη εντοπίσει δυνατά τραπέζια ή έπιπλα κάτω από τα οποία να μπορούμε να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας και τα έχουμε ενημερώσει - προετοιμάσει (προτείνεται για μικρές κατοικίες π.χ. μονοκατοικίες).
4. Αν μένουμε σε πολυκατοικία καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανένα έπιπλο δεν θα καταφέρει να κρατήσει τους τόνους υλικού σε περίπτωση κατάρρευσης. Εκεί η στρατηγική μας πρέπει να είναι διαφορετική π.χ. δίπλα και όχι πάνω ή κάτω από το κρεβάτι - σε περίπτωση κατάρρευσης ελπίζουμε να σωθούμε στον μικρό χώρο που θα μείνει ελεύθερος ανάμεσα στα διάφορα έπιπλα και όχι κάτω από αυτά διότι μπορεί να μας πλακώσουν! 
5. Κουλουριαζόμαστε σε εμβρυική στάση ώστε να προστατεύσουμε τα ζωτικά μας όργανα και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας -  τα άκρα μας είναι αναλώσιμα και η πλάτη μας αντέχει περισσότερο...
6. Καλό είναι να έχουμε δίπλα στο κρεβάτι μας νερό (σε πλαστικό μπουκάλι), ξηρά τροφή (π.χ. αμύγδαλα κ.α.) και μια σφυρίχτρα. Έτσι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης μας σε περίπτωση εγκλωβισμού.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.