18.2.14

Τι είναι ο θρησκευτικός γάμος;

Ο Γάμος στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια απλή προσευχή, αλλά μία δημόσια, επίσημη και εορταστική τελετή που γίνεται με Σύναξη της Εκκλησίας. Στην τελετή αυτή παρευρίσκεται και ο ίδιος ο Χριστός σύμφωνα με την υπόσχεσή του (Ματθ. 18, 20). Επειδή, δε η παρουσία του Χριστού είναι μυστική και αόρατη, γι' αυτό και ο Γάμος λέγεται Ιερό Μυστήριο (ένα από τα εφτά της εκκλησίας μας).
gamos 7
Ο Χριστός όχι μόνο παρίσταται στο Γάμο, άλλα είναι Εκείνος που τελεί το Ιερό ΜυστήριοΗ παρουσία του Ιερέα είναι συμβολική!

Θα ξαφνιαστήκατε, ασφαλώς, ακούγοντας, ότι ο ίδιος ο Χριστός παρίσταται και τελεί το Γάμο σας! Και δικαιολογημένα θα ρωτήσετε: «Είναι τόσο σημαντικό το γεγονός αυτό, ώστε ο ίδιος ο Χριστός να έλθει κοντά μας;».


Βέβαια, Είναι! Ο θεός δημιούργησε τον άνδρα και τη γυναίκα, ως μία διαπροσωπική ενότητα. Μία «φύση». «Μία σάρκα»Αυτό σημαίνει, ότι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου, του άνδρα και της γυναίκας, είναι η απόλυτη ένωση και κοινωνία αγάπης, ψυχής και σώματος. Δυστυχώς, όμως, ένας «τρίτος» και εχθρικός παράγων, ο «διάβολος» μπήκε απρόσκλητος στη μέση και χώρισε και διέλυσε το ανθρώπινο ζευγάρι, σε δύο ανταγωνιζόμενα και εχθρικά βιολογικά φύλα.

Το Μυστήριο του Γάμου χορηγεί στο ζευγάρι τη θεϊκή χάρη και ενέργεια που τους ενώνει σε μία ψυχοσωματική ενότητα και κοινωνία. Τα χρυσά δακτυλίδια συμβολίζουν την ένωσή τουςαλλά και τον υπόσχεση (Αρραβώνα) του Χριστού ότι θα τους χαρίσει και την αιώνια ένωση και κοινωνία μαζί του στη Βασιλεία του ΘεούΗ ένωση («άρμοσις») των κεριών των Νυμφευμένων συμβολίζει τη συμφιλίωση και την ενότητά τους στο όνομα του Χριστού. Με τα στέφανα, αμείβονται οι νυμφευμένοι για τους μέχρι τη στιγμή εκείνη αγώνες τους και ενισχύονται να τους συνεχίσουν ώσπου ο «αγωνοθέτης Χριστός τους αποδώσει τον αμαράντινον της δόξης στέφανον» ( Α' Πέτρε' 4)Ο κυκλικός χορός του Ησαΐα συμβολίζει τη χαρά των Νυμφευμένων για την ενσάρκωση του Χριστού από την Παρθένο Μαρία, καθώς και την αιώνια διάσταση της εν Χριστώ ζωής. Το ζαχαρωμένα αμύγδαλα(κουφέτα-μπομπονιέρες) συμβολίζουν την αφθονία των αγαθών που εύχεται η Εκκλησία για τους ΝεόνυμφουςΤο «κοινό Ποτήριο» συμβολίζει την αμοιβαιότητα των νεονύμφων στις χαρές και τις λύπες της ζωής.

Το παραπάνω άρθρο είναι περίληψη του αυθεντικού στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.