19.3.14

Γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γαρίδες!

γιατί-θα-πρέπει-να-σταματήσουμε-να-τρώμε-γαρίδες

Λίγοι από εμάς ίσως γνωρίζουμε τις οικολογικές συνέπειες και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία αλιείας και καλλιέργειας γαρίδων.

Η διαδικασία που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μαζική διαθεσιμότητα κατεψυγμένων γαρίδων στα σούπερ μάρκετ σε φθηνές τιμές οδηγεί σε ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει κατά την αλιεία και εκτροφή γαρίδων:

Οι γαρίδες υδατοκαλλιέργειας συγκεντρώνονται σε ειδικές δεξαμενές κοντά στις ακτές, όπου τα θαλάσσια κύματα δίνουν τη δυνατότητα ανανέωσης του νερού και της μεταφοράς των απόβλητων στη θάλασσα. Οι πισίνες όπου εκτρέφονται οι γαρίδες είναι γεμάτες με μεγάλες δόσεις χημικών στοιχείων όπως  ουρία, θειούχες ενώσεις/ υπερφωσφορικό οξύ και πετρέλαιο. Στη συνέχεια οι γαρίδες λαμβάνουν θεραπείες μέσω αντιβιοτικών, παρασιτοκτόνων και ιχθυοκτόνων (περιέχοντας ουσίες που σκοτώνουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη), τριπολυφωσφορικό νάτριο, βορικό νάτριο και καυστική σόδα.
Οι υδατοκαλλιεργητές γαρίδας έχουν καταστρέψει μόνιμα το 38 τοις εκατό των μαγκρόβιων δασών παγκοσμίως ώστε να δημιουργήσουν ειδικές δεξαμενές. Τα μαγκρόβια δάση (σ.σ. pentapostagma.gr – που περιλαμβάνουν περίπου 12 οικογένειες και 50 είδη τροπικών δένδρων και θάμνων που μπορούν να επιβιώνουν σε αλμυρό νερό) όχι μόνο δεν επανέρχονται αρκετό διάστημα αφότου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καλλιέργειας, αλλά καθιστούν εντελώς άγονες τις γύρω «περιοχές»: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Yale , η καλλιέργεια γαρίδας έχει καταστήσει ορισμένες περιοχές του Bangladesh τελείως ακατοίκητες: «Η εισαγωγή της καλλιέργειας γαρίδων έχει οδηγήσει σε μαζική οικολογική κρίση σε ολόκληρη την περιοχή και σε σοβαρότατα προβλήματα για τους κατοίκους».
Τι συμβαίνει όμως με την αλιεία γαρίδας; Σύμφωνα με άρθρο της Jill Richardson με ονομασία “Shrimp’s Dirty Secrets: Why America’s Favorite Seafood is a Health and Ecological Nightmare,” οι άγριες γαρίδες δεν αποτελούν καλύτερη εναλλακτική. Για την αλιεία τους απαιτείται η χρήση μηχανότρατας μεγάλου βάθους που συνεπάγεται παράπλευρες απώλειες από τέσσερα έως είκοσι κιλά ψαριών για κάθε κιλό γαρίδας που τελικώς αλιεύεται. Οι μηχανότρατες μπορούν να συγκριθούν με «την ισοπέδωση ενός ολόκληρου τμήματος τροπικού δάσους ώστε να παγιδευθεί ένα και μόνο είδος πουλιού». Οι «παράπλευρες απώλειες περιλαμβάνουν καρχαρίες, σελάχια, αστερίες, λυθρίνια, θαλάσσιες χελώνες και έτερα θαλάσσια είδη»..
Αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία, η Richardson αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες γαρίδων δεν ελέγχονται καν από τον  FDA. Στην πραγματικότητα, ερευνητές στις Η.Π.Α ανακάλυψαν 162 διαφορετικές ποικιλίες βακτηρίων – με ανθεκτικότητα σε 10 διαφορετικά αντιβιοτικά – κατά τον έλεγχο εισαγόμενης γαρίδας έτοιμης προς κατανάλωση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.