17.11.14

Συμπεράσματα ημερίδας "Δημιουργία ή Εξέλιξη;"


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε με βάση τις τέσσερις ομιλίες που παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της ημερίδας "Δημιουργία ή Εξέλιξη;", η οποία διοργανώθηκε από την ομάδα μας και έλαβε χώρα στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014. Αν επιθυμείτε να δείτε τα βίντεο και να διαβάσετε μικρό σχολιασμό σε κάθε ομιλία μπορείτε να κάνετε κλικ στην ετικέτα "Εξέλιξη ή Δημιουργία".


Συμπεράσματα

  1. Υπάρχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα που υπάρχουν μόνο στον άνθρωπο και τον διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα έμβια όντα, όπως τα κόκκινα χείλη και ο αντιτακτός μέγας δάκτυλος, δηλ. ο αντίχειρας.

  1. Η πιθήκιος σχισμή είναι βασικό χαρακτηριστικό του πιθήκου και προκύπτει μόνο σε ανθρώπους που έχουν προκύψει από βιολογική εκτροπή (αιμομιξία)!

  1. Η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας σε μικρή μάζα στο λίπος είναι πολύ μεγαλύτερη στον άνθρωπο από αυτή στα ζώα.

  1. Το πρόσωπο του ανθρώπου είναι ψυχοσωματικό και όχι μόνο ανατομικό χαρακτηριστικό.

  1. Με βάση την πληθώρα απολιθωμάτων που έχουμε βρει δεν υπάρχουν επαρκείς συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των ειδών γεγονός που βάζει στο περιθώριο τη θεωρία της εξελίξεως του Δαρβίνου. [προσθήκη: υπάρχουν αντίθετα πολλές παραδοχές και υποθέσεις, καθώς και ωραίες κατασκευασμένες εικόνες στα βιβλία...]

  1. Πολλές φορές στην επιστήμη ερμηνεύονται τα πειραματικά δεδομένα ή οι παρατηρήσεις «κατά το δοκούν», ώστε να ταιριάξουν σε μια θεωρία που θεωρείται σωστή εκ των προτέρων.

  1. Ξυράφι του Όκαμ: Η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή και μεταξύ ευφυούς σχεδιασμού και τυχαιότητας η πιο απλή εξήγηση είναι η πρώτη. Η εκδοχή της τυχαιότητας προϋποθέτει πολλές πρόσθετες υποθέσεις και παραδοχές γεγονός που την καθιστά όλο και λιγότερο αξιόπιστη.

  1. Η επιστήμη και η θρησκεία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Όταν η επιστήμη διεξάγεται μεθοδικά και αμερόληπτα επιβεβαιώνει τελικά τη θεία αποκάλυψη.

  1. Είναι ανησυχητικό, αλλά και ύποπτο, το γεγονός ότι η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία ως πλήρως τεκμηριωμένη και αποδεκτή...

  1. Οι σύγχρονες μέθοδοι χρονολόγησης είναι ιδιαίτερα προβληματικές μιας και βασίζονται σε λογικοφανείς, αλλά αυθαίρετες υποθέσεις. Επιπλέον, για να δοθεί υψηλή πιθανότητα ως προς την ορθότητά τους απαιτείται μεγάλο παράθυρο στην εκτίμηση του χρόνου. Εν τέλει η όλη διαδικασία χρονολόγησης είναι ανακριβής...

  1. Η μιτοχονδριακή Εύα με βάση πιο πρόσφατες μελέτες δεν αποκλείεται να συμπίπτει με την Εύα της Γενέσεως της Αγίας Γραφής! Πιο προσεχτικές εκτιμήσεις του χρόνου μεταλλάξεων οδηγούν στο ότι όλοι προερχόμαστε από μια και μοναδική γυναίκα που έζησε πριν από 5000-10000 χρόνια σε συμφωνία με το βιβλίο της Γενέσεως!

  1. Όλα τα επιχειρήματα των εξελικτικών ή όλων όσοι υποστηρίζουν τον συμβολικό χαρακτήρα της Αγίας Γραφής, και ιδιαίτερα της Γενέσεως, καταρρίπτονται ή έστω είναι υπό διερεύνηση. Δεν έχει αποδειχθεί κάτι με βεβαιότητα!

  1. Αν ο Δαρβίνος θεωρεί παράλογο να έχει προκύψει μέσω διαδικασιών τυχαιότητας ένα περίπλοκο όργανο όπως το μάτι, τί θα έλεγε αν γνωριζε και έβλεπε όσα μας δείχνουν οι σύγχρονες μέθοδοι μοριακής απεικόνισης του DNA;

  1. Η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου είναι ασύμβατη με την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη μιας και πρακτικά αρνείται την ύπαρξη του Θεού – δημιουργού του κόσμου και του ανθρώπου.

  1. Η θεωρία της εξελίξεως δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά έλυσε...

  1. Για την επιστήμη το πρόβλημα καταγωγής των ειδών παραμένει άλυτο, ενώ η Αγία Γραφή το λύνει: «το κάθε γένος έτυχε εκ μέρους του Θεού μιας ιδιαίτερης δημιουργικής πράξεως»

  1. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την Αγία Γραφή με τη «δική» μας λογική... Πρέπει να μελετάμε με προσοχή του Πατέρες της εκκλησίας μας και με φρόνημα ταπεινό. Διαφορετικά, είναι εύκολο να οδηγηθούμε σε πλάνη και να λοξοδρομήσουμε ακολουθώντας τον δρόμο της αίρεσης... Σε αυτήν την παγίδα δυστυχώς έπεσαν πολύ μορφωμένοι μελετητές – θεολόγοι, και όχι μόνο, διατυπώνοντας αιρετικές θέσεις στις οποίες βασίζεται η απειλητική αίρεση υπό την  ονομασία «Εξελικτική Δημιουργία».


  1. Η θεωρία της εξελίξεως εκφράζει τον ουμανιστικό διαφωτισμό της Αναγεννήσεως. Διατυπώθηκε στην Ευρώπη για να πλήξει την πίστη στο Θεό, διότι η Ευρώπη γνώρισε κυρίως τα κακέκτυπα του Χριστιανισμού (τον παπισμό και τον προτεσταντισμό) και όχι τον αληθινό Χριστιανισμό που σώζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.