19.5.15

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ. Το πιο κρίσιμο 48ωρο της διαπραγμάτευσης: Συμφωνία ή... bail-in.

Το πιο κρίσιμο 48ωρο φαίνεται ότι είναι το επόμενο για την ελληνική οικονομία καθώς εντείνονται οι ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας...

Ορόσημο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η Τετάρτη όπου συνεδριάζει ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποφασίσει για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι φωνές από το εξωτερικό πληθαίνουν για ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες στη συνεδρίαση αυτή. Δηλαδή ενισχύονται οι φήμες για αύξηση στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που δίνονται ως ενέχυρα για δανειοδότηση των τραπεζών, κάτι που θα επιτείνει την πιστωτική ασφυξία στην οικονομία.

Καθόλου τυχαία δεν είναι τα δημοσιεύματα που μιλούν για σχέδιο α λα Κύπρος, δηλαδή να δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο ότι ή θα αποδεχθεί μια συμφωνία ή θα οδηγηθεί σε καταστάσεις τύπου Κύπρου με κλειστές τράπεζες και ουρές στα ATM.

Επίσης, σε δημοσίευμά της η ανταποκρίτρια της Guardian, Helena Smith αναφέρει ότι αύξηση στις εκροές καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών αναμένουν τραπεζικά στελέχηι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπόσχεση της κυβέρνησης πως θα αφήσει ανέγγιχτους τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές.

«Οι άνθρωποι παίρνουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς είτε έχουν πολλά είτε λίγα υπό το φόβο ότι η κυβέρνηση θα βάλει χέρι σε αυτά», δήλωσε αξιωματούχος της ΤτΕ στην Guardian ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Περίπου 35 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν αποσυρθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες και αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι ένα bail-in σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, θα είναι η σταγόνα που θα ξεχείλισε το ποτήρι. «Θα δούμε μια εξέγερση που αυτή η κρίση δεν έχει ακόμη φέρει. Θα υπάρξει αίμα στους δρόμους. Οι Έλληνες δεν είναι σαν τους Κυπρίους», προσθέτει ο υπάλληλος της ΤτΕ.

Ουσιαστικά μιλά για «κούρεμα» καταθέσεων σε μια προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Σ' όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η έκθεση της JP Morgan που κάνει λόγο για ένα πιθανό capital control, περιορισμό δηλαδή στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Οι φήμες για τα όσα συμβούν τα επόμενα 24ωρα, πριν ακόμη δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, δίνουν το στίγμα και στις αγορές με πτώση στο χρηματιστήριο και κακή εικόνα στην αγορά ομολόγων.

Απέναντι στη ζοφερή αυτή εικόνα η κυβέρνηση προτάσσει τα μέτρα που φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Οπως π.χ. τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή ενιαίο 18%, ενδιάμεσο 15% για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και χαμηλό πιθανότατα στο 8%. Επίσης, η μερική υποχώρηση με τη διαφορετική διατύπωση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, κινείται στην κατεύθυνση της προσέγγισης των δανειστών ώστε μέσα στο επόμενο 48ωρο να κλείσει η συμφωνία. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν μετέβη ακόμη στις Βρυξέλλες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αν και εκφράζονται ελπίδες ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες ένα έκτακτο Eurogroup και η Σύνοδος στη Ρίγα απλά θα βάλει και την πολιτική σφραγίδα στον έντιμο συμβιβασμό Αθήνας και δανειστών.

Τι είναι το Bail in

Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους. Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων: H χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.