Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης,
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Φεβρουάριος 2016, αρ.φ. 175)
Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Παλαιστίνη γύρω στα 523. Μόνασε από νεαρή ηλικία (16 ετών). Παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως. Στην ζωή της ερήμου Σινά αξιοποίησε την σοφία του και ανέβηκε σε υψηλές κορυφές αγιότητας. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας.
Σε μεγάλη ηλικία έγινε ηγούμενος της μονής του Σινά. Συνέγραψε τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μία αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι' αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεταιΚλίμακα των αρετών.
Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 30 Μαρτίου το 603, σε ηλικία ογδόντα ετών. Από την αρχή της Σαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα.
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, σε έναν από τους λόγους του, μας λέγει ποιός είναι ο χριστιανός: Είναι η απομίμησις του Χριστού - όσο είναι δυνατό στον άνθρωπο - και στα λόγια και στα έργα και στη σκέψη. Πιστεύει δε ορθά και αλάνθαστα στην Αγία Τριάδα.
Χριστιανός λοιπόν, είναι αυτός που μιμείται το Χριστό και στα λόγια και στα έργα και στη σκέψη. Έχει μέσα του το Χριστό, έχει νου Χριστού, τα έργα του είναι έργα Χριστού, τα λόγια του είναι λόγια Χριστού. Επιπροσθέτως, έχει ορθή αντίληψη, πιστεύει αλάνθαστα για την Αγία Τριάδα, έχει δηλαδή χριστολογική και τριαδολογική πίστη ορθή. Πιστεύει σωστά στα δόγματα της Εκκλησίας μας. Και έχει αντίληψη του Χριστού, ποιός είναι ο Χριστός στη ζωή του και προσπαθεί να μιμηθεί το Χριστό κατά το δυνατόν και στα δόγματα περί της Τριάδος έχει σωστή αντίληψη.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κάτι απλό: ότι όποιος δεν πιστεύει σωστά στην Αγία Τριάδα, δεν είναι χριστιανός. Και διερωτάται εύλογα κάποιος, γιατί οι Πατριάρχες μας ονομάζουν «χριστιανικές Εκκλησίες», ένα σωρό «Εκκλησίες» που υπάρχουν στον κόσμο και που δεν έχουν αντίληψη σωστή περί της Αγίας Τριάδος; Για παράδειγμα, οι παπικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα που πιστεύουμε εμείς. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι μία είναι η αρχή. Ότι ο Πατέρας γεννά τον Υιό και εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα. Αυτοί πιστεύουν ότι δύο είναι οι αρχές, ότι ο Πατέρας και ο Υιός εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα, υποβιβάζοντας το Άγιο Πνεύμα. Και το κάνουν αυτό γιατί στη θέση του Αγίου Πνεύματος, ανεβάζουν τον Πάπα, τον οποίο έχουν εδώ στη γη σαν ίσο και όμοιο με το Θεό.
Σπουδαίος αυτός ο αντιαιρετικός λόγος του Αγίου! Χριστιανός για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, είναι αυτός που μιμείται τα έργα, τα λόγια και τη σκέψη του Χριστού και αυτός ο οποίος έχει ορθή πίστη για την Αγία Τριάδα. Λέμε για παράδειγμα ότι στο λεγόμενο Π.Σ.Ε - Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (μάλλον, Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιρέσεων), αποφάσισαν οι Πατριάρχες και οι άλλοι εκπρόσωποι εκεί, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό, όσοι από τους «χριστιανούς» του κόσμου, των διαφόρων δογμάτων, πιστεύουν στην Αγία Τριάδα. Συμμετέχουν λοιπόν κάποιες κατηγορίες προτεσταντών, που πιστεύουν στην Αγία Τριάδα, οι παπικοί που ανήκουν με τον τρόπο τους κι αυτοί, και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μα καλά, ίδια Αγία Τριάδα έχουμε εμείς με τον Πάπα; Αφού αν αλλάξεις έστω και κάτι από τα δόγματα είσαι αιρετικός. Ένα πράγμα να αλλάξεις, και να πεις για παράδειγμα, πως ο Χριστός δεν ήταν ακριβώς άνθρωπος και Θεός. Ήταν λιγότερο άνθρωπος η ήταν λιγότερο Θεός, μόνο αυτό να πεις, είσαι αιρετικός, έπεσες σε αίρεση. Δεν πιστεύεις δηλαδή όπως πιστεύει η Ορθοδοξία. Όποτε δεν είσαι του Θεού, δεν είσαι Ορθόδοξος, δεν έχεις λοιπόν και την επωνυμία «Χριστιανός».
Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι Πατριάρχες μας να λένε χριστιανούς, ούτε τους παπικούς, ούτε τους προτεστάντες, ούτε τους ευαγγελικούς, ούτε τους αγγλικανούς. Όχι, δεν είναι χριστιανοί, γιατί δεν πιστεύουν σωστά στο δόγμα της Αγίας Τριάδος. Αυτή είναι μία καταλυτική, πολύ σημαντική αντιαιρετική επισήμανση του αγίου Ιωάννη. Ας έχουμε τις πρεσβείες του και ας μας στηρίζει στην πορεία μας μέσα στην αγία του Θεού Ορθόδοξη Εκκλησία. Αμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.