Σχόλιο: Αυτή είναι η περιβόητη Κομισιόν,της λαμογιάς και της διαφοράς!
«Κλείνει τα μάτια» και ερμηνεύει κανόνες και συμφωνίες κατά το δοκούν η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει την Τουρκία και να επιβάλει σε χρόνο ρεκόρ την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, όπως ακριβώς αξιώνει το καθεστώς Ερντογάν, ως αντάλλαγμα για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης στο Προσφυγικό.
Θύμα, για ακόμη μια φορά, καθίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, μετά την προκλητικότατη απόφαση της Κομισιόν να ξεπαγώσει πέντε εκ των έξι τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία, δέχεται τώρα και δεύτερο κτύπημα: Η Κομισιόν εκλαμβάνει ως «υλοποιημένη» την προαπαιτούμενη υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών «με όλα τα κράτη-μέλη», περιλαμβανομένης δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η αξιολόγηση που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προσυπέγραψε το Κολέγιο Επιτρόπων «μπάζει νερά», καθώς η Άγκυρα έχει διαμηνύσει με δύο επιστολές, τόσο προς την ίδια την Κομισιόν (Δεκέμβριος 2013), όσο και προς το Συμβούλιο (Νοέμβριος 2015), ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί έναντι της «νήσου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής.
Ο «Φ» παρουσιάζει την πιο πρόσφατη επιστολή, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2015, η οποία βρίσκεται σε καταφανή αντίθεση με την αξιολόγηση που έκανε η Κομισιόν, θεωρώντας ως «υλοποιημένη» την προαπαιτούμενη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής «με όλα τα κράτη-μέλη».
Στην επιστολή της, η Τουρκία, σημειώνει ότι «πρέπει να τονιστεί εμφαντικά, για μια ακόμη φορά, ότι σε σχέση με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως να διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη «νήσο της Κύπρου» (σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία)».
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η επιστολή της Άγκυρας φροντίζει να παραπέμψει στις «δηλώσεις της 1ης Μαΐου 2004 και της 29ης Ιουλίου 2005», με τις οποίες η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία άλλωστε θεωρεί ως «εκλιπούσα».
Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η επιστολή της Τουρκίας προς την Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2013, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με τη «νήσο Κύπρο».
Οι τουρκικές επιστολές προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στο σύνολό της και ειδικότερα ο «φίλος» της Κύπρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε, αν μη τι άλλο, την υποχρέωση να βάλει έναν αστερίσκο στη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διαπιστώσει στην πράξη και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Άγκυρα την εφαρμόζει και στην περίπτωση της Κύπρου, πριν σπεύσει να αξιολογήσει ως «υλοποιημένο» το εν λόγω προαπαιτούμενο και να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», η τουρκική θέση επί της «νήσου Κύπρου» και της Συμφωνίας Επανεισδοχής κοινοποιήθηκε και προφορικώς στα 28 κράτη-μέλη. Η γνωστοποίηση της τουρκικής θέσης έγινε επίσης στις 29 Νοεμβρίου 2015 από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Ωστόσο, η Άγκυρα απέστειλε και επιστολή προκειμένου η θέση της να κατατεθεί και γραπτώς ενώπιον της Ε.Ε.! Η τουρκική θέση συνοδεύεται και από διαβιβαστικό σημείωμα, το οποίο υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας, Σελίμ Γενέλ.
Το σημείωμα του Τούρκου πρέσβη καθιστά σαφές ότι «εν αναμονή μιας συνολικής διευθέτησης, η θέση της Τουρκίας στο κυπριακό πρόβλημα θα παραμείνει αμετάβλητη». Επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς, ότι δήθεν «η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και έχει ξεκάθαρα επιδείξει την αποφασιστικότητά της προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση επίτευξης περιεκτικής λύσης».
Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστή στην Κομισιόν εδώ και 30 μήνες και είχε τεθεί τόσο ενώπιον του τέως προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και ενώπιον του νυν προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν και το Κολέγιο Επιτρόπων να αξιολογήσουν ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει (fulfilled) το προαπαιτούμενο της εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι όροι εντολής της για κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων προκύπτουν από την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς είχε μάλιστα φροντίσει να υπενθυμίσει ότι στις 18 Μαρτίου, οι 28 ηγέτες δεσμεύτηκαν για κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων όταν η Τουρκία υλοποιήσει τον οδικό χάρτη, δηλαδή τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια.
Οι Βρυξέλλες έμειναν στα λόγια
Τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο απάντησαν στις τουρκικές επιστολές του Δεκεμβρίου 2013 και του Νοεμβρίου 2015, διά των οποίων η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρώτοι απάντησαν, με κοινή επιστολή, οι τέως συναρμόδιοι Επίτροποι Στέφαν Φούλε και Σεσίλια Μάλμστρομ, στις 14 Ιανουαρίου 2014. Εξέφρασαν λύπη για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, «υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμιά νομική επίπτωση επί των τουρκικών υποχρεώσεων, υπό τη Συμφωνία (σ.σ. Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών).
Με άλλα λόγια, οι δύο Επίτροποι υπέδειξαν ότι οι νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ, σε άλλο σημείο της επιστολής τους, παρέπεμψαν στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Ακόμη καλύτερη ήταν η απάντηση που έδωσε στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Γιέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, απαντώντας στην τουρκική επιστολή που παρουσιάζει ο «Φ». Ο ΓΓ του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελείται από 28 κράτη-μέλη και ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν εκ μέρους της Άγκυρας θα πρέπει να υλοποιηθούν έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης δηλαδή και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών.
Ωστόσο, η ΕΕ έμεινε στα λόγια. Πέραν των υποδείξεων προς την Άγκυρα, η Κομισιόν, κατά κύριο λόγο, δεν έπραξε τίποτα για να διασφαλίσει στην πράξη ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει την εν λόγω υποχρέωσή της έναντι της Λευκωσίας, θεώρησε ότι το εν λόγω προαπαιτούμενο έχει υλοποιηθεί και άνοιξε τον δρόμο για κατάργηση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Επιβραβεύοντας ουσιαστικά την Τουρκία.
Ανησυχία λόγω Νταβούτογλου
Αμηχανία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη πολιτική καρατόμηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί εάν υπάρχουν οποιουδήποτε είδους επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν με τις τουρκικές Αρχές «πώς θα προχωρήσουμε».
Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν ανησυχία, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει η «απαραίτητη συνεννόηση» για την πορεία των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τις πολύ δύσκολες συζητήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα εμπόδια που προέβαλλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, τις προσωπικές απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των δύο αξιωματούχων, αλλά και τις ωμές απειλές ότι εάν δεν εξασφάλιζε τα ανταλλάγματα που αξίωνε, τότε θα έστελνε στην Ευρώπη μετανάστες ακόμη και με λεωφορεία.
Τη μεγαλύτερη όμως ανησυχία φέρεται να βιώνει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έπαιξε και παίζει το πολιτικό της μέλλον ποντάροντας στην Τουρκία, ως τη μοναδική επιλογή της Ευρώπης για αναχαίτιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η παραμονή της στην εξουσία, ενόψει των εκλογών του 2017, περνά μέσα από τη διαχείριση του Προσφυγικού και ότι το κλειδί για την αναχαίτιση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι εμπνευστής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας ήταν το Βερολίνο, ενώ, όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», η Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε σε «μυστικό δείπνο» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ολλανδίας, όπου είχε καταρτιστεί η λίστα ανταλλαγμάτων που παρουσίασε η Τουρκία την επόμενη μέρα στους ανυποψίαστους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τουρκική λίστα επιβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τα κριτήρια για εξασφάλιση του μεγαλύτερου «δώρου», της κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, θεωρούνται πλέον ως να έχουν σχεδόν εκπληρωθεί, χάρη στις μηχανορραφίες της Κομισιόν και του «φίλου» της Κύπρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν, απομένει η υλοποίηση 5 εκ των 72 κριτηρίων (benchmarks).
Ενδεικτικό της εικόνας που εμφανίζει σήμερα η Κομισιόν είναι το γεγονός είναι ότι η εισήγηση για αξιολόγηση της Τουρκίας, η οποία τέθηκε ενώπιον του Κολεγίου Επιτρόπων, ανέφερε ότι εκκρεμούσαν 7 κριτήρια. Ωστόσο, τρεις ώρες αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Κολεγίου Επιτρόπων, ανακοινώθηκε ότι εκκρεμούσαν μόλις 5 κριτήρια.
Ωστόσο, η αξιολόγηση που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προσυπέγραψε το Κολέγιο Επιτρόπων «μπάζει νερά», καθώς η Άγκυρα έχει διαμηνύσει με δύο επιστολές, τόσο προς την ίδια την Κομισιόν (Δεκέμβριος 2013), όσο και προς το Συμβούλιο (Νοέμβριος 2015), ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί έναντι της «νήσου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής.
Ο «Φ» παρουσιάζει την πιο πρόσφατη επιστολή, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2015, η οποία βρίσκεται σε καταφανή αντίθεση με την αξιολόγηση που έκανε η Κομισιόν, θεωρώντας ως «υλοποιημένη» την προαπαιτούμενη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής «με όλα τα κράτη-μέλη».
Στην επιστολή της, η Τουρκία, σημειώνει ότι «πρέπει να τονιστεί εμφαντικά, για μια ακόμη φορά, ότι σε σχέση με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως να διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη «νήσο της Κύπρου» (σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία)».
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η επιστολή της Άγκυρας φροντίζει να παραπέμψει στις «δηλώσεις της 1ης Μαΐου 2004 και της 29ης Ιουλίου 2005», με τις οποίες η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία άλλωστε θεωρεί ως «εκλιπούσα».
Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η επιστολή της Τουρκίας προς την Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2013, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με τη «νήσο Κύπρο».
Οι τουρκικές επιστολές προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στο σύνολό της και ειδικότερα ο «φίλος» της Κύπρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε, αν μη τι άλλο, την υποχρέωση να βάλει έναν αστερίσκο στη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διαπιστώσει στην πράξη και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Άγκυρα την εφαρμόζει και στην περίπτωση της Κύπρου, πριν σπεύσει να αξιολογήσει ως «υλοποιημένο» το εν λόγω προαπαιτούμενο και να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», η τουρκική θέση επί της «νήσου Κύπρου» και της Συμφωνίας Επανεισδοχής κοινοποιήθηκε και προφορικώς στα 28 κράτη-μέλη. Η γνωστοποίηση της τουρκικής θέσης έγινε επίσης στις 29 Νοεμβρίου 2015 από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Ωστόσο, η Άγκυρα απέστειλε και επιστολή προκειμένου η θέση της να κατατεθεί και γραπτώς ενώπιον της Ε.Ε.! Η τουρκική θέση συνοδεύεται και από διαβιβαστικό σημείωμα, το οποίο υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας, Σελίμ Γενέλ.
Το σημείωμα του Τούρκου πρέσβη καθιστά σαφές ότι «εν αναμονή μιας συνολικής διευθέτησης, η θέση της Τουρκίας στο κυπριακό πρόβλημα θα παραμείνει αμετάβλητη». Επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς, ότι δήθεν «η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και έχει ξεκάθαρα επιδείξει την αποφασιστικότητά της προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση επίτευξης περιεκτικής λύσης».
Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστή στην Κομισιόν εδώ και 30 μήνες και είχε τεθεί τόσο ενώπιον του τέως προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και ενώπιον του νυν προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν και το Κολέγιο Επιτρόπων να αξιολογήσουν ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει (fulfilled) το προαπαιτούμενο της εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι όροι εντολής της για κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων προκύπτουν από την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς είχε μάλιστα φροντίσει να υπενθυμίσει ότι στις 18 Μαρτίου, οι 28 ηγέτες δεσμεύτηκαν για κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων όταν η Τουρκία υλοποιήσει τον οδικό χάρτη, δηλαδή τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια.
Οι Βρυξέλλες έμειναν στα λόγια
Τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο απάντησαν στις τουρκικές επιστολές του Δεκεμβρίου 2013 και του Νοεμβρίου 2015, διά των οποίων η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρώτοι απάντησαν, με κοινή επιστολή, οι τέως συναρμόδιοι Επίτροποι Στέφαν Φούλε και Σεσίλια Μάλμστρομ, στις 14 Ιανουαρίου 2014. Εξέφρασαν λύπη για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, «υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμιά νομική επίπτωση επί των τουρκικών υποχρεώσεων, υπό τη Συμφωνία (σ.σ. Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών).
Με άλλα λόγια, οι δύο Επίτροποι υπέδειξαν ότι οι νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ, σε άλλο σημείο της επιστολής τους, παρέπεμψαν στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Ακόμη καλύτερη ήταν η απάντηση που έδωσε στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Γιέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, απαντώντας στην τουρκική επιστολή που παρουσιάζει ο «Φ». Ο ΓΓ του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελείται από 28 κράτη-μέλη και ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν εκ μέρους της Άγκυρας θα πρέπει να υλοποιηθούν έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης δηλαδή και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών.
Ωστόσο, η ΕΕ έμεινε στα λόγια. Πέραν των υποδείξεων προς την Άγκυρα, η Κομισιόν, κατά κύριο λόγο, δεν έπραξε τίποτα για να διασφαλίσει στην πράξη ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει την εν λόγω υποχρέωσή της έναντι της Λευκωσίας, θεώρησε ότι το εν λόγω προαπαιτούμενο έχει υλοποιηθεί και άνοιξε τον δρόμο για κατάργηση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Επιβραβεύοντας ουσιαστικά την Τουρκία.
Ανησυχία λόγω Νταβούτογλου
Αμηχανία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη πολιτική καρατόμηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί εάν υπάρχουν οποιουδήποτε είδους επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν με τις τουρκικές Αρχές «πώς θα προχωρήσουμε».
Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν ανησυχία, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει η «απαραίτητη συνεννόηση» για την πορεία των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τις πολύ δύσκολες συζητήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα εμπόδια που προέβαλλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, τις προσωπικές απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των δύο αξιωματούχων, αλλά και τις ωμές απειλές ότι εάν δεν εξασφάλιζε τα ανταλλάγματα που αξίωνε, τότε θα έστελνε στην Ευρώπη μετανάστες ακόμη και με λεωφορεία.
Τη μεγαλύτερη όμως ανησυχία φέρεται να βιώνει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έπαιξε και παίζει το πολιτικό της μέλλον ποντάροντας στην Τουρκία, ως τη μοναδική επιλογή της Ευρώπης για αναχαίτιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η παραμονή της στην εξουσία, ενόψει των εκλογών του 2017, περνά μέσα από τη διαχείριση του Προσφυγικού και ότι το κλειδί για την αναχαίτιση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι εμπνευστής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας ήταν το Βερολίνο, ενώ, όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», η Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε σε «μυστικό δείπνο» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ολλανδίας, όπου είχε καταρτιστεί η λίστα ανταλλαγμάτων που παρουσίασε η Τουρκία την επόμενη μέρα στους ανυποψίαστους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τουρκική λίστα επιβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τα κριτήρια για εξασφάλιση του μεγαλύτερου «δώρου», της κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, θεωρούνται πλέον ως να έχουν σχεδόν εκπληρωθεί, χάρη στις μηχανορραφίες της Κομισιόν και του «φίλου» της Κύπρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν, απομένει η υλοποίηση 5 εκ των 72 κριτηρίων (benchmarks).
Ενδεικτικό της εικόνας που εμφανίζει σήμερα η Κομισιόν είναι το γεγονός είναι ότι η εισήγηση για αξιολόγηση της Τουρκίας, η οποία τέθηκε ενώπιον του Κολεγίου Επιτρόπων, ανέφερε ότι εκκρεμούσαν 7 κριτήρια. Ωστόσο, τρεις ώρες αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Κολεγίου Επιτρόπων, ανακοινώθηκε ότι εκκρεμούσαν μόλις 5 κριτήρια.
Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/311984/i-tourkia-adeiazei-ti-lefkosia-kai-i-ee-kanei-ta-strava-matia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.