30.12.16

Επιτάχυνση του πνευματικού χρόνου και επιτάχυνση των πνευματικών γεγονότων και αποφάσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για χρονος και ανθρωπος


…Οι δοκιμασίες σκοπό έχουν να μας καθαρίσουν πνευματικά και να μας ντύσουν με αρετές, αν τις διαβούμε σωστά.
Αυτό ισχύει πάντα στο προσωπικό επίπεδο, όμως λόγω της στενότερης επαφής των λαών όσο πλησιάζουμε στο τέλος του κόσμου έχουμε επηρεασμό πνευματικό σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι παλιότερα, και σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Οι συγκοινωνίες είναι ταχύτατες σε σχέση με την εποχή των Αποστόλων και την πρώτη τότε διάδοση του κηρύγματος στα έθνη. Εφευρέθηκε η τυπογραφία που επιτάχυνε πολύ τη μετάδοση της γραπτής γνώσης και την εξάπλωσε. Υπολογίζεται ότι η πληροφορία που δίνεται τώρα από ένα έντυπο σαν τους N.Y. Times, μέσα σε μια εβδομάδα είναι περισσότερη από όση ένας άνθρωπος του 18ου αιώνα θα μπορούσε να λάβει σε όλη τη ζωή του.
Υπάρχουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες που επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις επαφές και την μεταβίβαση καλών ή κακών (πνευματικά) πληροφοριών, που ανακαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα. Το πρώτο υποτυπώδες τηλέφωνο εφευρέθηκε μόλις το 1876, αλλά εκείνο που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει έντονα το πνευματικό περιβάλλον, πολύ αρνητικά συνήθως, είναι η τηλεόραση που εφευρέθηκε το 1925. Η επινόηση του internet, που άρχισε από το 1990 να απλώνει τα δίχτυα του σε όλο τον κόσμο , εκτόξευσε στα ύψη τον όγκο των μεταδιδόμενων πληροφοριών, με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 1990 υπήρχε 1 web site, τέλος του 1994 10.000, τέλος του 1998 περίπου 4.000.000 sites, και το 2010 περίπου 250.000.000 sites. Η αναζήτηση γνώσεων (ωφελίμων και μη) ήταν παλιότερα κουραστική, απαιτούσε επίσκεψη σε δημόσιες βιβλιοθήκες ή δαπανηρή αγορά βιβλίων, αντιγραφή κειμένων με το χέρι πριν να βγουν τα αντιγραφικά μηχανήματα κλπ. Τώρα είναι ζήτημα δευτερολέπτων, γιατί γίνεται μέσω του internet (ή διαδικτύου), με το πάτημα λίγων πλήκτρων ενός υπολογιστή, και μπορεί πάλι ηλεκτρονικά να ταχυδρομηθεί σε πολλά ακόμη πρόσωπα συγχρόνως.
Η Πατρολογία, ο Συναξαριστής, το Γεροντικό, πολλά Ορθόδοξα κείμενα και ανακοινώσεις από Πατριαρχεία, Μητροπόλεις, Μοναστήρια, κλπ βρίσκονται «online», αλλά και όλες οι μορφές χυδαιότητος και ανοησίας, ανάλογα προς τα ενδιαφέροντα του κάθε αναζητητή.
Το διαδίκτυο θεωρείται το πιο ευφυές εργαλείο (και όλη η ψηφιακή τεχνολογία προσπαθεί να στηριχθεί πάνω του), επειδή ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει μετά λεπτομερείας από μια τεράστια ποικιλία ότι τον ενδιαφέρει, και η ενημέρωση είναι ταχύτατη. Ένα ερώτημα χρειάζεται για να απαντηθεί από τη μηχανή αναζήτησης του Google μόνο ¼ του δευτερολέπτου κατά μέσο όρο. Το 2006, αυτή η μηχανή, απαντούσε το μήνα σε 2,7 δις ερωτήσεις, το 2008 σε 31 δις, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 απάντησε σε 131 δισεκατομμύρια ερωτήσεις. Γίνονται επίσης αγοραπωλησίες μέσω internet σε αυξανόμενο ρυθμό, όπως και τήρηση Τραπεζικών λογαριασμών (Internet Banking). To 50% των Βρετανών χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο τώρα για την Τραπεζική τους ενημέρωση. Και η επιτάχυνση στην επιστημονική έρευνα λόγω internet είναι τρομερή. Επιστήμονες διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους μπορούν να παρακολουθούν ένα πείραμα την ώρα που πραγματοποιείται, ή να βλέπουν και να τηλεχειρίζονται τα όργανα ενός διαστημικού σταθμού, ή ενός τηλεσκοπίου, και να ενημερώνονται από άλλες επιστημονικές ομάδες σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι υπάρχει πληροφόρηση όχι μόνο ταχύτατη αλλά και παγκόσμια. Η πρωτογενής γνώση που προστέθηκε στην ανθρωπότητα το 2008 υπολογίζεται σε 4 εξαμπάϊτς (4×1019 Bytes), δηλ. όση σε όλα τα προηγούμενα 5.000 χρόνια.
Στην πράξη η αλλαγή των ρυθμών σημαίνει ότι έχουμε επιτάχυνση στο χρόνο, αλλά και συστολή στον χώρο! Αυτά από παρατηρήσεις στο υλικό πεδίο. Ο πλανήτης μας έγινε ξαφνικά πολύ μικρός για τον ερευνητή. Δεν μπορεί αυτό να μην έχει τις πνευματικές του επιπτώσεις. Διότι αν η διάθεσή μας είναι καλή, τότε εύκολα μπορούμε να την ενισχύσουμε, χρησιμοποιώντας αυτά τα σύγχρονα μέσα για το καλό μας (να ανταλλάξουμε σκέψεις με άλλα πνευματικά άτομα, να παρακολουθήσουμε online μια θρησκευτική τελετή, να βοηθήσουμε το έργο μιας μακρινής Ιεραποστολής κλπ), ενώ αν είναι η διάθεσή μας κακή, πάλι βρίσκουμε πολύ πιο γρήγορα από παλιά ασυγκρίτως περισσότερους τρόπους να την χειροτερέψουμε. Έχομε επομένως επιτάχυνση των πνευματικών γεγονότων και αποφάσεων, δηλ. επιτάχυνση του πνευματικού χρόνου.
Ο πνευματικός νόμος κινείται και αυτός ταχύτερα και είναι επόμενο να υπάρχουν και στο υλικό πεδίο ταχύτερες εξελίξεις, οι οποίες σκοπό έχουν να βοηθήσουν πνευματικά την Εκκλησία και τους πιστούς να σωθούν. Ο πνευματικός κόσμος, δεν παραμένει αδρανής, αλλά μαζί με τους ανθρώπους της Γης συμμετέχει όχι μόνο στις προσευχές, αλλά και στον υπό του Κυρίου έλεγχο όλων των συμβαινόντων, κάτι που φανερώθηκε δια του προφήτου Ιεζεκιήλ από τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης. Τώρα η Αποκάλυψη δίνει περισσότερες λεπτομέρειες της αλληλεξάρτησης όσων συμβαίνουν σε Γη και Ουρανό.
Είναι λογικό το κεντρικό νόημα της Αποκαλύψεως να μην είναι τα γεγονότα στο υλικό πεδίο, επειδή το αντικείμενό της είναι πνευματικό. Όμως τα γεγονότα του υλικού πεδίου σχετίζονται με την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων, γι’ αυτό και «τυπούνται» (εικονίζονται) τα πνευματικά στα υλικά όπως λέει ο άγιος Μάξιμος, αλλά «με μυστικό τρόπο», δηλ. χωρίς να γίνεται αυτό αντιληπτό από όσους δεν έχουν πνευματικά κριτήρια για τα συμβαίνοντα στη ζωή (αλλά όλα τα θεωρούν τύχη). Ο σκοπός που γράφηκε η Αποκάλυψη, είναι κατά τον Αιδέσιμο Μπήντ, η ανάγκη ενίσχυσης του κηρύγματος της Εκκλησίας: «Η πρόοδος με την οποία επρόκειτο να εξαπλωθεί η Εκκλησία που θεμελιώθηκε από τους Αποστόλους, ή το τέλος στο οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί, υπήρχε ανάγκη να αποκαλυφθεί, για να ενισχυθούν οι κήρυκες της πίστεως, κατά της αντίδρασης του κόσμου (δηλ. των ανθρώπων κοσμικού φρονήματος).
Και ο Δαβίδ λέγει: «…εγνώρισε τας οδούς Αυτού τω Μωυσή, τοις υιοίς Ισραήλ τα θελήματα αυτού». Δηλ. ο Θεός στον Μωυσή που είχε την φροντίδα όλων των Ισραηλιτών, δεν γνώρισε απλώς τι να διδάσκει το λαό, αλλά πολύ περισσότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι κήρυκες της Χριστιανικής πίστης, χρειάζεται να ξέρουν εκτός από τις εντολές, και τον τρόπο εφαρμογής τους για την σωτηρία των ανθρώπων, σε βάθος μάλιστα χρόνου. Όπως οι άνθρωποι που ασχολούνται με γήϊνες κατασκευές έχουν ένα σχέδιο μπροστά τους για να ξέρουν τι θα κατασκευάσουν, έτσι και η Αποκάλυψη φανερώνει την κατάσταση στον Ουρανό με τους εκεί αγίους και τους αγγέλους, για να αρχίσουν να τη γνωρίζουν οι πιστοί. Συγχρόνως όμως φανερώνει και την αληθινή, από πνευματική άποψη, κατάσταση στη Γη, αλλά και την μελλοντική της πορεία.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο η πνευματική γνώση θα πληθαίνει, και η επουράνια Ιερουσαλήμ τελειοποιούμενη θα γίνεται όλο και πιο φανερή στους πιστούς, κατερχόμενη όπως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος από τον Ουρανό (Αποκ. Κα-2). Και στον προφήτη Δανιήλ φανερώθηκε ότι η γνώση θα πληθυνθεί πολύ, πριν τον καιρό της Συντελείας: «…και συ, Δανιήλ, έμφραξον τους λόγους και σφράγισον το βιβλίον έως καιρού συντελείας, έως διδαχθώσι πολλοί και πληθυνθή η γνώσις». (Δαν. Ιβ-4)…
*απόσπασμα από το κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.