31.1.17

Πώς φτιάχνουμε προζύμι και πώς ζυμώνουμε ψωμί

ψωμί 3
Τι καλύτερο από το σπιτικό ψωμί με προζύμι; Είναι νόστιμο, θρεπτικό και διατηρείται φρέσκο πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ψωμί που φτιάχνεται με μαγιά μπύρας. Αν φτιάξουμε δυο ή τρία ψωμιά του ενός κιλού, θα είμαστε «καλυμμένοι» για πολλές μέρες με ψωμί που δεν έχει καμία σχέση με το αγοραστό, σε ποιότητα, και είναι και πολύ πιο οικονομικό.


Προζύμι
Το προζύμι έχει μια διαδικασία για να φτιαχτεί, αλλά αξίζει τον κόπο.
Για ψωμί που φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι πρέπει να γίνουν τα εξής:

προζύμι
προζύμι

    Ζυμώνουμε ½ ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Το τοποθετούμε σε ένα “ήσυχο” μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό και ξαναζυμώνουμε  το ζυμαράκι.
 Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία επί 3 μέρες.
Μόλις φουσκώσει και σχηματίσει πολλές τρυπίτσες, σημαίνει πως το προζύμι είναι έτοιμο.Καταλαβαίνουμε ότι “ωριμάζει” και από την ελαφρώς ξινή μυρωδιά που έχει.

Παλιότερα , που δεν υπήρχαν ψυγεία, διατηρούσαν ως εξής το προζύμι:
Το έβαζαν σε πήλινο δοχείο και να το κάλυπταν με μπόλικο αλεύρι .Το προζύμι ξεραινόταν ελαφρώς και έπρεπε να μείνει σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει πριν το αναπιάσουν.
προζύμι
Θα περιγράψω μια  απλή και σύντομη διαδικασία για το ανάπιασμα του προζυμιού– την ακολουθούμε πάντα και έχει επιτυχία. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες, αλλά αυτή είναι πολύ πιο σύντομη και απλή!
Από το προζύμι που έχουμε φυλαγμένο στο ψυγείο, παίρνουμε τα 2/3 της ποσότητας και το ρίχνουμε στο μείγμα με το  αλεύρι και το νερό, όπου θα ζυμώσουμε το ψωμί μας.
Το προζύμι που έχει παραμείνει στο δοχείο, το αναπιάνουμε (δηλ. το ανακατεύουμε με χλιαρό νερό και αλεύρι). Ρίχνω 2- 3 γεμάτες κουταλιές σκληρό αλεύρι και τόσο νερό, όσο να μπορεί να ανακατεύεται με το κουτάλι και να γίνει ένας πυκνός χυλός.
Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος , εκεί που βάζουμε και τα ψωμιά να φουσκώσουν.
Σε 4 έως 5 ώρες το πολύ, είναι έτοιμο- καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώσει, όταν δούμε ότι έχει γεμίσει πολλές τρυπούλες.
Τοποθετούμε το καπάκι και το φυλάμε στο ψυγείο για 10-15 μέρες.Εάν εν τω μεταξύ δεν το χρησιμοποιήσουμε- πράγμα σπάνιο!- χρειάζεται να το αναπιάσουμε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε προζύμι για χρόνια!- ναι, δεν είναι υπερβολή.

 
ψωμί 1

Για να ζυμώσουμε ψωμί:

Τι χρειαζόμαστε:
    1 μέρος νερό ζεστό
    3 μέρη αλεύρι 
    αλάτι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
    προζύμι
.
 Εμείς, για δυο μεγάλες φόρμες ψωμιού που δίνουν ψωμί του ενός κιλού η καθεμία, χρησιμοποιούμε:
9 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι (μείγμα άσπρου, κίτρινου και ολικής αλέσως, σε αναλογίες που θέλουμε) (εμείς συνήθως βάζουμε 2 φλυτζάνια ολικής, 4 άσπρο και 3 κίτρινο αλεύρι από τον μύλο της περιοχής μας)
3 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό (προσοχή, όχι καυτό!)
2 κουταλάκια αλάτι
Προζύμι  (τα 2/3 περίπου από αυτό που φτιάξαμε με τον τρόπο που περιέγραψα)


 Πώς ζυμώνουμε το ψωμί

 Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι .
 Προσθέτουμε το χλιαρό νερό , 2 κουταλάκια αλάτι
και τα 2/3 από το προζύμι που ετοιμάσαμε

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά, αρχικά στην λεκάνη και μετά στον πάγκο ή στο τραπέζι.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Το ζυμάρι να είναι μαλακό, ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας.
Χρειάζεται ζύμωμα περίπου 10- 15 λεπτα, ώσπου να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο, κάπου 15 λεπτά, για να ξεκουραστεί.
Το ζυμώνουμε πάλι για λίγο και πλάθουμε τα ψωμιά μας. Εμείς βάζουμε τα φρατζολάκια μας σε δυο φόρμες του κέικ, “ντυμένες” με αντικολλητικό χαρτί.

Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο νερό (εδώ μπορούμε να βάλουμε από πάνω και σουσάμι ή αλλους σπόρους και να το πατήσουμε λίγο με το χέρι μας). Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι  σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά θερμασμένο φούρνο – προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμένος) για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να αρχίζει να “σκάει” η επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Και καλή μας όρεξη!
ψωμί 2
για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση, αφήστε μου σχόλιο- θα χαρώ να σας βοηθήσω! 
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.