10.3.17

Selfies, posts, views, likes: Ο σύγχρονος κύκλος της ζωής(;)



ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Τον περασμένο Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της NBCUniversal, Steve Burke, περιέγραψε το χειρότερο σενάριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio: «Ξυπνάμε μια μέρα και η τηλεθέαση είναι μειωμένη κατά 20%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα οφείλεται στο ότι οι millennials θα ασχολούνται με κάποια φούσκα του Facebook ή του Snapchat, ενώ δεν θα έχουν ιδέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Οι millennials -που είναι γνωστοί και ως Millennial Generation ή Generation Y (Gen Y)- δεν είναι άλλοι παρά οι νεαροί της γενιάς της νέας χιλιετίας.
Φαίνεται πως ο Burke επαληθεύθηκε από την πραγματικότητα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Οι millennials αδιαφόρησαν και δεν άνοιξαν τις τηλεοράσεις τους, απορροφημένοι -ίσως- από το να τραβούν φωτογραφίες τους εαυτούς τους (τις λεγόμενες selfies) και να τις γνωστοποιούν στο ευρύ κοινό μέσω snapchat, facebook, twitter, instagram και δεν ξέρω τι άλλο. Η τηλεθέαση στη ζώνη της υψηλής θεαματικότητας στις ηλικίες από 18 έως 45, που είναι κρίσιμες σε ότι αφορά στο marketing, μειώθηκε κατά 25% στους Ολυμπιακούς του Rio σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, σύμφωνα με το άρθρο του Gerry Smith στο Bloomberg, με τίτλο «NBC's $12 Billion Olympic Bet Stumbles, Thanks to Millennials» (Το Ολυμπιακό στοίχημα των 12 δις δολαρίων του NBC χάθηκε, χάρη στους Millennials).

Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αφήνουν αδιάφορους τους millennials. Οτιδήποτε δεν συγκεντρώνει πολλά likes (προτιμήσεις χρηστών) ή δεν έχει πολλά views (αναγνώσεις) δεν απασχολεί καθόλου όχι μόνο την Gen Y, αλλά και τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει εγκαταλείψει την πραγματικότητα και έχει εγκλωβιστεί στον κόσμο του Pokemon Go. Ο σύγχρονος κύκλος της ζωής δεν έχει καμία σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι πριν κάποια χρόνια. Σήμερα ότι υπάρχει, ότι αναγνωρίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων πρέπει να προέρχεται από τον κύκλο, που ορίζεται από τις selfies ή/και τα posts, που θα γίνουν view και θα αποκτήσουν likes. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό τον κύκλο, απλά ... δεν υπάρχει!

Η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει άρδην την τελευταία εικοσαετία. Θα περίμενε κανείς πως στην εποχή της πληροφορίας ο κόσμος θα ήταν πιο συνειδητοποιημένος και σε εγρήγορση, έχοντας αναπτύξει κριτική σκέψη. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Οι διάφορες μορφές προπαγάνδας ενός περίεργου τρόπου ζωής (lifestyle), που αποβλακώνει και ταυτόχρονα αποκτηνώνει τον άνθρωπο, έχουν περάσει συνειδητά ή ασυνείδητα στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας και την έχουν καταστήσει ακόμα πιο ελέγξιμη.

Έτσι βιώνουμε το παράδοξο του νεο-Έλληνα, που μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με το παράδοξο της γάτας του Schrödinger. Ο νεο-Έλληνας βιώνει μια οδυνηρή πραγματικότητα όπου το κράτος τον πολεμάει μέχρι να τον εξοντώσει, την στιγμή που αυτός όχι μόνο δεν αντιστέκεται αλλά εξακολουθεί και στηρίζει το σάπιο σύστημα, που τον οδηγεί στον αφανισμό. Ταυτόχρονα, έχοντας απαρνηθεί μεγάλο κομμάτι της πραγματικής του ζωής, ζει στην εικονική πραγματικότητα των social media και μάλιστα δηλώνει ευτυχισμένος και πλήρης.

Έτσι έχουμε έναν άνθρωπο, που είναι "πεθαμένος" αλλά ... δεν το ξέρει! Είναι ταυτόχρονα δυστυχής, χωρίς ελπίδα για το μέλλον του, αλλά και ευτυχισμένος και αισιόδοξος λόγω των πολλών views και likes. Επίσης, ενώ είναι πολέμιος και κατήγορος του πολιτικού συστήματος, που τον οδήγησε στην εξαθλίωση, ταυτόχρονα είναι και ο φανατικότερος υποστηρικτής του, αφού το συντηρεί προκειμένου να μην το χάσει, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα αποκτήσει την εύνοιά του.

Τρελό; Παράδοξο; Αδιανόητο; Είναι, όμως, αληθινό! Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα! Καλώς ήρθατε στην εποχή της "προόδου" και του "εκσυγχρονισμού", όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, εκτός από ό,τι έχει σχέση ... με την λογική! Στον 21ο αιώνα θάψαμε μία δια παντός την λογική και την αντικαταστήσαμε με ... likes.

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.