7.10.17

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μετά το Brexit



Στις 11 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας- Λονδίνου
Η Κύπρος ίσως να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα έχει το προνόμιο να διαπραγματευθεί με τη Βρετανία για το Brexit σε διμερές επίπεδο και όχι συνολικά μέσω των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας).

Και τούτο γιατί στην Κύπρο λειτουργούν δύο από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας και ένα κατασκοπευτικό ραντάρ στο Τρόοδος που αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο εργαλείο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δύο βάσεις, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται βρετανικό έδαφος, έχουν σημαία και εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό εθνικό ύμνο, πρωτεύουσα την Επισκοπή, επίσημη γλώσσα την αγγλική (και δευτερευόντως την ελληνική), διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρούν (παρά το γεγονός ότι είναι στρατιωτικές βάσεις) πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και... τελωνείο, Τώρα τελευταίως (λόγω πολέμου στη Συρία αλλά και της έξαρσης των φαινομένων διεθνούς τρομοκρατίας) οι Βρετανοί έχουν εκσυγχρονίσει τις βάσεις τους και επιδιώκουν να τις μετατρέψουν σε Βρετανο_νατοϊκές, αφού το Brexit θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία τους.


Ηδη στην Κύπρο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2018, το θέμα των βρετανικών βάσεων μπήκε στην ατζέντα όλων των κομμάτων. Υπήρξαν υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας (όπως για παράδειγμα ο κ. Λιλήκας) που ζήτησαν ήδη την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων και να αποδοθούν τα εδάφη της στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη στιγμή που η Βρετανία δεν στηρίζει τις κυπριακές θέσεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Οπως και νάχει το πράγμα στις 11 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής και βρετανικής κυβερνήσεως για το καθεστώς των βάσεων μετά το Brexit, μετά την εξαίρεση που ζήτησε και έλαβε η Κύπρος από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για το Brexit του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Οταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη Αποχώρησης. Αλλά και την ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να απασχολεί αυτό το θέμα, ευελπιστώντας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Λευκωσία ώστε κάτι να κερδίσει η Κύπρος (είτε στο κυπριακό, είτε σε εξοπλισμό, είτε οικονομικά, είτε σε διευκολύνσεις για τους κυπρίους φοιτητές) από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.


Το θέμα αυτό, αν και δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί καίει την βρετανική κυβέρνηση. Κυρίως γιατί φεύγοντας από έναν οργανισμό (ΕΕ), την ώρα που δεν φεύγει από το ΝΑΤΟ εκτιμάται πως θα δώσει βάρος στα δικά της γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και αυτός είναι λόγος που αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit (και με δικαιολογία ότι θέλει να αντιμετωπίσει δραστικότερα τη διεθνή τρομοκρατία και τους τζιχαντιστές) .άρχισε να ξοδεύει χρήματα για την αναβάθμιση των βάσεών της στην Κύπρο. Η έξοδος από την ΕΕ αναμένεται να αξιοποιηθεί από το Λονδίνο για την ανάδειξη των διεθνών επιδόσεώς της, που τελευταίως έχουν περιοριστεί. Η πάλαι ποτέ ισχυρή αποικιοκρατική δύναμη έχει εξασθενίσει σημαντικά και τούτο δεν οφείλεται στη συμμετοχή της ή όχι στην ΕΕ, αλλά στο γεγονός ότι το μοντέλο της πολιτικής της είχε προπολλού ολοκληρώσει τον κύκλο του.


Ετσι οι διαπραγματεύσεις αναμένονται να είναι σκληρές. Η Βρετανία θα θελήσει να διατηρήσει τα (κυριαρχικά) δικαιώματά της στην Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ Διαμορφώθηκαν ήδη νέα δεδομένα τα οποία η Λευκωσία οφείλει να διαχειριστεί


Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Βρετανοί είχαν χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως (και όχι πάντοτε προς τα συμφέροντα του κυπριακού λαού) τις βάσεις τους στην Κύπρο. Είχαν μάλιστα υποσχεθεί ότι σε περίπτωση λύσης του κυπριακού θα παραχωρήσουν τις βάσεις τους στο νέο κράτος που θα δημιουργηθεί, μία υπόσχεση όμως που έμεινε στα χαρτιά. Στην περίοδο της τουρκικής εισβολής (Ιούλιος 1974) βρετανικά πολεμικά πλοία ήταν αυτά που συνέβαλαν στην ανταλλαγή πληθυσμών, μεταφέροντας τους τουρκοκύπριους στις κατεχόμενες περιοχές, με το πρόσχημα ότι κινδύνευε η ζωή τους, συμβάλλοντας έτσι στη γρηγορότερη διχοτόμηση του νησιού.


Το βρετανικό κρύο χιούμορ για την Κύπρο


Αλλά τι κάνει η Βρετανία σήμερα για την Κύπρο; Προκαλεί! Προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προσφωνώντας συνέδριο των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στο Μάντσεστερ, είπε ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα πουλά περισσότερα... εσώρουχα στην Κύπρο. Μάλιστα αυτό που τον εντυπωσίασε όταν επισκέφθηκε προσφάτως την Κύπρο ήταν όταν ανακάλυψε, όπως είπε, στη Λευκωσία ένα κατάστημα επώνυμης βρετανικής αλυσίδας (πρόκειται για το Marks&Spencer), που πουλά βρετανικά εσώρουχα. Δηλαδή ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών (που θέλει να τον ονομάζουν και «φίλο της Κύπρου») το μόνο που αποκόμισε από την επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο ήταν τα βρετανικά σώβρακα που πωλούνται στη Λευκωσία; Την ώρα, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία, που η αγωνία των κυπρίων γονιών είναι τα καταφέρουν οικονομικά με τις σπουδές των παιδιών τους στα βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς να αυξηθούν τα δίδακτρα και το κόστος ζωής. Ή αυτά που είπε ο προκάτοχός του Τζακ Στρο ότι το καλύτερο για τους Κυπρίους είναι η διχοτόμηση του νησιού. Πάλι καλά, λένε στη Λευκωσία, που δεν πρότεινε... τριχοτόμηση για να παραμείνουν ως έχουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, δηλαδή ως ανεξάρτητη οντότητα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.