1.7.18

Πώς θα προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία;

Πώς θα προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία;
Για όλους τους γονείς, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ξέρουμε όλοι, η παχυσαρκία είναι παράγοντας πολλών κινδύνων για την υγεία – και όχι μόνο την σωματική. Τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, γίνονται στόχοι άσχημων πειραγμάτων από τους συνομηλίκους τους και αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες. 

Μέσα από μελέτες φαίνεται πως η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και στον τρόπο ζωής και διατροφής. Η τεράστια διαθεσιμότητα (σε συνδυασμό με την καλή τιμή τους) των fast food κάνει πολλές οικογένειες να εξαρτώνται πάνω τους, δημιουργώντας κακές διατροφικές συνήθειες στο παιδί από μικρή ηλικία. Επιπλέον, η καθιστική ζωή και η συνεχής ενασχόληση με την τεχνολογία και τα gadgets χειροτερεύει την κατάσταση.
Πώς μπορείτε όμως εσείς, ως γονείς, να προλάβετε την παιδική παχυσαρκία;

Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις

Προγραμματίστε τακτικά check-ups για το παιδί σας, σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε από τον ειδικό σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού σας, για να είστε σίγουροι πως όλα κυλούν ομαλά.

Φροντίστε το παιδί σας να αναπαύεται αρκετά

Τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες από το προτεινόμενο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, μας ενημερώνουν πολλές μελέτες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται μέχρι και 12 ώρες ημερησίως, τα παιδιά σχολικής ηλικίας 10, ενώ οι έφηβοι 9.

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει καλές συνήθειες

Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί σας αρκετά φρούτα και λαχανικά, όπως και δημητριακά ολικής άλεσης, πηγές άλιπης πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά με χαμηλά ή 0% λιπαρά. Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη.

Σωματική δραστηριότητα

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δραστήριο, για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια, ώστε να του δώσετε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο. Ζητήστε από το παιδί σας βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού, και όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες, μέχρι να βρείτε αυτήν που του αρέσει.

Ελαττώστε τις ώρες στην οθόνη

Ο χρόνος που περνάει το παιδί σας μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες κάθε μέρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια

Μάθετε στο παιδί σας να κάνει έξυπνες και υγιεινές επιλογές. Είναι εξίσου καλή ιδέα να μαγειρεύετε μαζί με το παιδί σας, ζητώντας του να κάνει εύκολες δουλειές, όπως να πλένει τα φρούτα και τα λαχανικά και να ανακατεύει. Καθίστε για φαγητό μαζί όσο πιο συχνά γίνεται, και μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση.

Το φαγητό δεν είναι επιβράβευση

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να υπόσχονται στο παιδί τους νόστιμα – αλλά ανθυγιεινά – σνακ ως αντάλλαγμα για να κάνουν τις δουλειές τους, ή να διαβάσουν. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Και, φυσικά, ποτέ δεν πρέπει να στερείτε από το παιδί σας φαγητό σαν τιμωρία.

Μιλήστε με έναν διαιτολόγο για συμπληρώματα

Αν το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά, μιλήστε με έναν διαιτολόγο για το κατά πόσο είναι ασφαλές να δώσετε στο παιδί σας. Επιπλέον, για παιδιά στην εφηβεία, φροντίστε να τα ενημερώσετε για τους κινδύνους των διάφορων τακτικών για δίαιτα.

Ψυχολογική υποστήριξη

Μην μειώνετε και μην προσβάλετε ποτέ το παιδί σας για το βάρος του. Μάθετέ του ότι το βάρος δεν είναι κάτι που επηρεάζει την αξία του ανθρώπου, και πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.