18.2.18

Καλή Σαρακοστή, Καλή Μετάνοια!

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλή Σαρακοστή


Καλή Σαρακοστή, Καλή Μετάνοια!
  
Αγαπημένα μας εν Χριστώ αδέρφια, καλή και ευλογημένη Σαρακοστή. Σας ευχόμαστε καλή υπομονή, πολλή χάρη από τον Θεό μας και πολλές πνευματικές νίκες.
Το κυριότερο όμως που σας ευχόμαστε, είναι Καλή Μετάνοια. Αδέρφια μας, το ξέρουμε ότι συχνά σας ομιλούμε γι' αυτό το θέμα, όμως πιστέψτε μας, είναι το σπουδαιότερο, το ομορφότερο, το σωτήριο.

Αλεξάνδρα: βαριάς μορφής καρκίνος, αφάνταστοι πόνοι και λογισμοί αυτοκτονίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή



Η Αλεξάνδρα έχει βαριάς μορφής καρκίνο και πονάει αφάνταστα. Αισθάνεται ότι δεν αντέχει άλλο τους πόνους και της έρχονται λογισμοί αυτοκτονίας, τους οποίους αγωνίζεται να διώξει. Έχει ανάγκη τις προσευχές μας.

Ποιός από εμάς που διαβάσαμε τις παραπάνω γραμμές δεν πονάει; Μπορεί βέβαια εμείς να μην έχουμε το πνευματικό επίπεδο του Αγίου Παϊσίου που σε ανάλογες περιπτώσεις προσευχόταν να πάρει αυτός τον καρκίνο και τον πόνο των ασθενούντων (που τελικά του δόθηκε!), μπορούμε ωστόσο να δεηθούμε προς τον Κύριο να ελεήσει την αδερφή μας, όχι κατ΄ ανάγκη να την θεραπεύσει, διότι μπορεί ο καρκίνος να την σώσει! Σίγουρα όμως μπορούμε να ζητήσουμε από τον Κύριο να την ενδυναμώσει, να της διώξει τους λογισμούς αυτοκτονίας και να τη βοηθήσει να σηκώσει τον σταυρό της... Ο ίδιος ο Κύριος άλλωστε μας διαβεβαιώνει:

Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν· ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν. (Ματθ. ια΄(11), 28-30)

Και ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ενδείκνυται για προσευχή και η αυστηρή νηστεία την καθιστά πιο δυνατή και περισσότερο ευάρεστη στον Θεό. Τί περιμένουμε λοιπόν;

Υπέρ αναπαύσεως Ιωάννη (σύζυγος Μαρία, τέκνα: Γεώργιος και Ιωάννης)

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση

Για εμάς κάποια δυσάρεστα συμβάντα είναι ακατανόητα σε αυτή τη ζωή, θα γίνουν όμως κατανοητά στην επόμενη. Όπως λέει στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του ο Απόστολος των Εθνών:

«βλέπομεν γρ ρτι δι᾿ σόπτρου ν ανίγματι, τότε δ πρόσωπον πρς πρόσωπον· ρτι γινώσκω κ μέρους, τότε δ πιγνώσομαι καθς κα πεγνώσθην.» (Α΄ Κορ. ιγ΄, 12)

Η Μαρία έχασε εχθές τον σύζυγό της Ιωάννη. Ο πόνος είναι αφάνταστος, καθώς έμειναν ορφανά δύο νέα παιδιά, ο Γεώργιος και ο Ιωάννης. Έχουν ανάγκη τις προσευχές μας.

Στην Α΄ προς Τιμόθεον επιστολή ο Απόστολος Παύλος δίνει συμβουλές και αναφέρεται στη φροντίδα των χηρών:

3 Χήρας τίμα τὰς ὄντως χήρας. 
4 εἰ δέ τις χήρα τέκνα ἢ ἔκγονα ἔχει, μανθανέτωσαν πρῶτον τὸν ἴδιον οἶκον εὐσεβεῖν καὶ ἀμοιβὰς ἀποδιδόναι τοῖς προγόνοις· τοῦτο γάρ ἐστι καλὸν καὶ ἀπόδεκτον ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ. 
5 ἡ δὲ ὄντως χήρα καὶ μεμονωμένη ἤλπικεν ἐπὶ τὸν Θεὸν καὶ προσμένει ταῖς δεήσεσι καὶ ταῖς προσευχαῖς νυκτὸς καὶ ἡμέρας· 
6 ἡ δὲ σπαταλῶσα ζῶσα τέθνηκε. 
...
16 εἴ τις πιστὸς ἢ πιστὴ ἔχει χήρας, ἐπαρκείτω αὐταῖς, καὶ μὴ βαρείσθω ἡ ἐκκλησία, ἵνα ταῖς ὄντως χήραις ἐπαρκέσῃ. (Α΄ Τιμ. ε΄, 3-16)


Ας προσευχηθούμε λοιπόν τόσο για την ψυχή του Ιωάννη, όσο και για την αδερφή μας Μαρία που δοκιμάζεται. Ας την ενδυναμώσει ο Κύριος και αυτήν και τα τέκνα της Γεώργιο και Ιωάννη.

Εκάθισεν Αδάμ, Πέτρου Φιλανθίδου, Γρηγοριάτες Πατέρες



Δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού, Κυριακής της Τυρινής.
Μέλος Πέτρου Φιλανθίδου, Ήχος Πλάγιος του Δευτέρου.
Ψάλλουν Γρηγοριάτες πατέρες.

Μπορείτε να κατεβάσετε σε αρχείο pdf όλη την ακολουθία του 
κατανυκτικού εσπερινού της συγχωρήσεως
(εσπέρας Κυριακής Τυρινής)
Ε Δ Ω

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (19/2/18-25/2/18)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Από αύριο ξεκινά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η πρώτη εβδομάδα (19/2/18-25/2/18) καλείται και καθαρή εβδομάδα. Όλες τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό. Πιο αυστηρή εκδοχή περιλαμβάνει ξηροφαγία και μονοφαγία μετά τις 15:00 (δηλαδή ενάτη). Επειδή η αυστηρή νηστεία πρέπει να είναι σε συμφωνία με την πνευματική μας κατάσταση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ευλογία από τον πνευματικό μας, διαφορετικά κινδυνεύουμε να εξασθενήσουμε επικίνδυνα και να μην αντέξουμε μέχρι το τέλος. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πιο εκτενή και αυστηρή νηστεία του έτους! Ακόμα πιο αυστηρή, αλλά ευλογημένη συνήθεια (αρκεί να έχουμε ΕΥΛΟΓΙΑ από τον πνευματικό μας) είναι το λεγόμενο τριήμερο, δηλαδή η πλήρης αποχή από τροφή και νερό μέχρι και την Καθαρή Τετάρτη, οπότε και κοινωνούμε (κατόπιν ευλογίας) στην προηγιασμένη (που συνήθως γίνεται το απόγευμα) .

Δευτέρα-Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Σάββατο - Κυριακή: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Καθαρά Δευτέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Καθαρά Δευτέρα

Καλή Σαρακοστή!
Καλό Στάδιο!


Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι ημέρα αργίας και αυστηρής νηστείας (ξηροφαγίας). Για την ακρίβεια, όλη η πρώτη εβδομάδα καλείται Καθαρή Εβδομάδα. Η νηστεία βέβαια συνεχίζεται όλη την Τεσσαρακοστή. 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό, ενώ το σαββατοκύριακο λαδερό (υποχρεωτικά!). 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες  που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ: Νύχτα και μέρα ν’ ακολουθής με ζήλο τα ίχνη του Ιησού, για να ενωθής μυστικά μαζί Του

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ - Πνευματικό αλφάβητο

«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος» (Ιω. 12. 13) κράζει, πληγωμένη από θείο πόθο και θεία αγάπη, κάθε ψυχή που ποθεί την ένωσί της με τον Νυμφίο Χριστό. Και Τον καλεί ακατάπαυστα, στολίζοντας τη λαμπάδα της με τις αρετές. Καμμιά προκοπή δεν θα κάνη η ψυχή που αγωνίζεται στο πνευματικό στάδιο, αν δεν φλέγεται από αγάπη στον Κύριο Ιησού.

Novartis



 [Σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου, Καθημερινή 7/2/2018]

«Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης», διαβάζουμε στον προφήτη Ησαΐα, μερικές εκατοντάδες χρόνια προ Χριστού. Διαχρονικό το αίτημα, διότι πανάρχαια είναι και η ροπή του ανθρώπου προς την αδικία. Από παλιά οι λαοί θέσπισαν την τρίτη εξουσία και την τιμούσαν σε διάφορο βαθμό και με ποικίλους τρόπους (ιδιαίτερη θεότητα είχαν κάνει την Θέμιδα οι πρόγονοί μας, ενώ ως Χριστιανοί δεχόμαστε ως απόλυτα δίκαιο και υπέρτατο κριτή μόνο τον ένα Θεό). Ωστόσο, ανά τους αιώνες διαφαινόταν (κι όσο πλησιάζουμε στην εποχή μας τόσο πιο ξεκάθαρα διακρίνεται) η υφέρπουσα σχέση διαπλοκής ανάμεσα στις εξουσίες. Πάντα ακούγονταν φωνές για την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης -- είτε ότι υπάρχει είτε ότι δεν υπάρχει. Και όσο πιο πολλές φωνές ακούγονται, τόσο πιο καχύποπτοι γίνονται οι ακούοντες, όλοι εμείς.

Ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας στο στόχαστρο των οικουμενιστών (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

Αποτέλεσμα εικόνας για εφραίμ αριζόνας
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 15η Φεβρουαρίου 2018
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ 
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ
 Στις έσχατες και αποκαλυπτικές ημέρες που ζούμε οι αγιασμένες μορφές και οι χαρισματούχοι γέροντες όλο και περισσότερο σπανίζουν. Ωστόσο ποτέ η Εκκλησία μας στην  ιστορική της πορεία δεν έπαυσε να αναδεικνύει αγίους, για να αποτελούν φωτεινούς φάρους και πνευματικούς καθοδηγητές στον πιστό λαό του Θεού. 

Μέγας Βασίλειος: Δύο λόγοι για τη νηστεία (Λόγος Β΄)


Απόδοση στην ομιλουμένη: Δημήτριος Αθανασόπουλος, θεολόγος.
Εκδόσεις: Νεκτ. Παναγόπουλος.

ΛΟΓΟΣ Β'


Περιεχόμενα
  • Η προτροπή του Μ. Βασιλείου για τη νηστεία.
  • Γιατί η νηστεία είναι ωφέλιμη.

Ἑρμηνεία τῆς εὐχῆς τοῦ ἁγίου Ἐφραὶμ τοῦ Σύρου «Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου»

Αποτέλεσμα εικόνας για Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου

πηγή: Νικολάου, μητρ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς, 
«Ἀπὸ τὸ καθ᾿ ἡμέραν στὸ καθ᾿ ὁμοίωσιν», ἐκδ. Ἐν πλῷ, 2008

Μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Θεοῦ, φθάσαμε καὶ στὸ τέλος τῆς Τέταρτης Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν καὶ ἤδη κρούουμε τὴ θύρα τῆς Πέμπτης, καὶ ἀκολουθεῖ ἡ Ἕκτη, ἡ λεγόμενη βουβή. Σὲ τρεῖς δηλαδὴ ἑβδομάδες ἀπὸ σήμερα, πρῶτα ὁ Θεός, θὰ γιορτάζουμε τὴ Λαμπρή, τὴ μεγάλη γιορτὴ τοῦ Πάσχα.

Μέγας Βασίλειος: Δύο λόγοι για τη νηστεία (Λόγος Α΄)


Απόδοση στην ομιλουμένη: Δημήτριος Αθανασόπουλος, θεολόγος.
Εκδόσεις: Νεκτ. Παναγόπουλος.

ΛΟΓΟΣ Α'  
Περιεχόμενα
  • Η νηστεία είναι πρόσταγμα προφητικό.
  • Η νηστεία να γίνεται χωρίς υποκρισία. Κάθαρση της ψυχής από τα αμαρτήματα.
  • Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού στον Παράδεισο.
  • Η μετάνοια χωρίς τη νηστεία είναι αργή  
  • Με τη νηστεία επανερχόμαστε στον Παράδεισο.

«Ἔφθασε καιρός» ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΗΧΟΣ ΠΛ. Β΄ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ



φθασε καιρς, τν πνευματικν γνων ρχ κατ τν δαιμνων νκη, πνοπλος γκρτεια,  τν γγλων επρπεια,  πρς Θεν παρρησα· δι’ ατς γρ Μωϋσς, γγονε τ Κτστῃ συνμιλος, κα φωνν ορτως, ν τας κοας πεδξατο· Κριε, δι’ ατς ξωσον κα μς, προσκυνσα σου τ Πθη καὶ τν γαν νστασιν, ς φιλνθρωπος.

Καταβασίες του Τελώνου και Φαρισαίου & Τυρινής


Θανάσης Δασκαλοθανάσης

Καταβασίες του Τελώνου και Φαρισαίου & Τυρινής