9.4.19

Θα βαδίσει και η Κροατία, στον κινεζικό νέο δρόμο του μεταξιού;



Την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία “16+1” διευκολύνει τις προσπάθειες μικρότερων οικονομιών ευρωπαϊκών χωρών να αναπτύξουν σχέσεις με την ισχυρή οικονομία της Κίνας, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Ντουμπρόβνικ.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ο πρωθυπουργός της Κροατίας και ο Κινέζος ομόλογός του, έχουν πραγματοποιήσει πέντε συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων αναζητούν τρόπους περαιτέρω εδραίωσης της διμερούς συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως εκτιμούν και οικονομικοί αναλυτές, θα δώσει προστιθέμενη αξία στην κροατική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κέντρο και,παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κροατίας με την Κίνα.
«Αυτή η μορφή (η πρωτοβουλία 16+1)δίνει την ευκαιρία στις χώρες του μεγέθους μας να οικοδομήσουμε σχέσεις με την Κίνα, η οποία έχει ανοίξει για τον κόσμο και έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της από τις εξαγωγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς.
Η Κίνα θεωρεί την πρωτοβουλία 16+1, τμήμα του εξαιρετικά ειδικής σημασίας έργου του «One Belt, One Road», του λεγόμενου νέου “Δρόμου του Μεταξιού” που θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια παγκοσμίως. Οι 16 χώρες είναι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σερβία.
Η όγδοη έκδοση της Συνόδου της πρωτοβουλίας 16+1, την οποία η κυβέρνηση της Κροατίας περιγράφει ως το μεγαλύτερο συνέδριο εξωτερικών υποθέσεων στο έδαφος της Κροατίας, έχει προγραμματιστεί στις 11-12 Απριλίου στο Ντουμπρόβνικ. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την πρώτη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία το 2012 και οι επακόλουθες συνόδους κορυφής πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Κίνα, τη Ρίγα και τη Βουδαπέστη. Η σύνοδος κορυφής της Σόφιας, που διοργανώθηκε το 2018, ήταν η έβδομη.
Η Κροατία έχει τονίσει το γεγονός ότι αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Κίνα σε τρεις πυλώνες: σε διμερές επίπεδο, μέσω του διαλόγου ΕΕ- Κίνας και μέσω της πρωτοβουλίας 16+1.
Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ΕΕ ανέρχεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ημερησίως. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για ευρωπαϊκές εξαγωγές μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται στο Ζάγκρεμπ την Τρίτη 9 Απριλίου, θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία 250 ατόμων. Επιπλέον, 300 Κινέζοι επιχειρηματίες φθάνουν για το οικονομικό φόρουμ στο Ντουμπρόβνικ. Στις 10 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα συναντηθεί με τον Κροάτη ομόλογο του Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς και με την Πρόεδρο της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς.
Όσον αφορά το πεδίο του τουρισμού, η Κροατία έχει καταγράψει διψήφιες αυξήσεις στις αφίξεις Κινέζων επισκεπτών. Τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των κινεζικών αφίξεων αυξήθηκε κατά 45% (έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους) και δημιούργησε 59% περισσότερες διανυκτερεύσεις.
Το 2016, 100.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία, ενώ μέχρι το 2018 καταγράφηκαν 234.000 Κινέζοι τουρίστες. Φέτος αναμένονται πάνω από 300.000. Εξάλλου, ένα άλλο έργο η κατασκευή της γέφυρας του Peljesac εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Στις 23 Απριλίου 2018, ο κροατικός διαχειριστής του οδικού δικτύου (HC) και η κινέζικη (CRBC) υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της προαναφερόμενης γέφυρας και των διόδων πρόσβασης, αξίας 2,08 δις. κούνα (281 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Η γέφυρα, μήκους 2,4 χιλιομέτρων και ύψους 55 μέτρων, θα πρέπει να κατασκευαστεί σε 36 μήνες και η κατασκευή της ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.
Η γέφυρα που θα συνδέει την κροατική ηπειρωτική χώρα και τη χερσόνησο Peljesac και θα εξασφαλίσει τη σύνδεση μεταξύ της περιοχής του Ντουμπρόβνικ με την υπόλοιπη χώρα. Το 2018, η αξία των κροατικών εξαγωγών στην Κίνα διαμορφώθηκε σε 133 εκατομμύρια ευρώ και αξία των κινεζικών εξαγωγών στην Κροατία ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.