12.5.19

Η στρατηγική της Τουρκίας



Σχόλιο Ελληνικής Νεώς: Κάπως έτσι χτίζεις ισχυρή οικονομία και κερδίζεις επιρροή σε διεθνές επίπεδο.
Διπλή βράβευση με παγκόσμια πρωτιά απέσπασε χθες στο Λονδίνο, στα πλαίσια του θεσμού των Partnership Awards, η Μυτιληναίος με το εμβληματικό ενεργειακό έργο Bridge Power Plant, ισχύος 400 MW, που αναπτύσσει στη Γκάνα.

Του Φιλίππου Παναγοπούλου

Πιο συγκεκριμένα, το έργο διαγωνίστηκε στις κατηγορίες Best Utilities Project και Best Financial Structure πετυχαίνοντας όχι μόνο την πρόκρισή του στις φιναλίστ αλλά και την κατάκτηση του χρυσού και αργυρού βραβείου στις αντίστοιχες κατηγορίες, ανάμεσα σε διαγωνιζόμενα έργα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.
Όσον αφορά τη διάκριση (SILVER) του έργου σε επίπεδο financing, οι παράγοντες που συνεκτιμήθηκαν αφορούσαν την ευρηματικότητα που επέδειξε η ΜΕΤΚΑ στο σκέλος της χρηματοδότησης του έργου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή του -έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια- και την εξασφάλιση του απαραίτητου “Notice to Proceed” που ουσιαστικά επέτρεψε την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.
Παράλληλα, η αδιαμφισβήτητα κομβική σημασία του ενεργειακού έργου που υπόσχεται να προσφέρει μία βιώσιμη λύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γκάνας, μιας χώρας όπου η ασφάλεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν θεωρείται δεδομένη, έφερε την υπό ανάπτυξη μονάδα στην πρώτη θέση (GOLD) και στην κατηγορία των σημαντικότερων Έργων Κοινής Ωφέλειας, όπου υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε και το έργο της Μονάδας Απορριμμάτων Σερρών μέσω ΣΔΙΤ, ανεβάζοντας τις ελληνικές παρουσίες στην εν λόγω κατηγορία σε δύο.

Ένα έργο πολλών αστέρων με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία

Το EPC Business Unit της Μυτιληναίος έχει αναδειχθεί ανάδοχος της κατασκευής της μονάδας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 400 MW, με αξία σύμβασης 363 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε πρώτη φάση θα παραδοθούν σε λειτουργία 202 MW ισχύος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δ’ τρίμηνο του 2019, για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενώ μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει λειτουργήσει το σύνολο της μονάδας.
Με την ολοκλήρωσή του, το Bridge Power Plant θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με LPG στον κόσμο, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η μονάδα στην πορεία θα μπορεί να λειτουργεί και με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όταν αυτό θα γίνει διαθέσιμο στην περιοχή, χρησιμοποιώντας το LPG ως εφεδρεία.
Το Bridge Power, το οποίο κατασκευάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Τέμα, ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, είναι ένα έργο που αναμένεται να μετασχηματίσει το ενεργειακό σύστημα της Γκάνας, αναβαθμίζοντας τις ηλεκτροπαραγωγικές της δυνατότητες και συνακόλουθα την ασφάλεια ηλεκτροδότησης, διαφοροποιώντας το ενεργειακό μείγμα με νέους τύπους καυσίμου.
Υπό αυτή την έννοια, ως μονάδα πολλαπλού καυσίμου, το Bridge Power, θα αξιοποιήσει μία τεχνολογία που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το μέλλον των εξελίξεων στον τομέα των έργων συνδυασμένου κύκλου σε διεθνές επίπεδο. Το έργο όχι μόνο θα διαφοροποιήσει το τρέχον μείγμα καυσίμων της Γκάνας μέσω της προσθήκης ασφαλέστερου, χαμηλότερου κόστους προμήθειας υγραερίου, αλλά θα δημιουργήσει επίσης και έναν θετικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο με την είσοδο του υγραερίου σε οικιακές και άλλες χρήσεις.
Ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις μιας τόσο σημαντικής επένδυσης, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενώ υπολογίζεται ότι 125 άτομα θα συνεχίσουν να απασχολούνται κατά τη φάση της λειτουργίας. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν περίπου 250 έμμεσες (κυρίως τοπικές) θέσεις εργασίας.
Στο μεγάλο ενεργειακό έργο συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Endeavor, GE, Denham Capital, Sage και GuarantCo. Πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο έργο της ΜΕΤΚΑ στην Γκάνα (σημειώνεται ότι 250 MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και 200 MW επίσης σε κατασκευή), εμπλουτίζοντας σημαντικά τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.