21.7.19

Κέρδισαν δημαρχείο αλλά χάνουν την ελληνική ιθαγένεια - Σκληρά μέτρα για Βορειοηπειρώτες δεκανίκια του Ράμα Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δημοτικές Εκλογές αλά Χότζα στην Αλβανία και στο βάθος φόβος για νέο ... 1997, την ώρα που η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της κατά ομογενών που λειτουργούν ως "δεκανίκι" των μεθοδεύσεων Ράμα στις μειονοτικές περιοχές.

του Παναγιώτη ΣαββίδηΠερισσότερο διχασμένη βγαίνει η Αλβανία από τις αυτοδιοικητικές εκλογές – παρωδία, της περασμένης Κυριακής, στις οποίες συμμετείχε μόλις το 21% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατεβάζουν στο 15% τη συμμετοχή.

Στους 35 από τους 61 δήμους της χώρας υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος δήμαρχος, είτε με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είτε από μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς που λειτουργούν ως "δορυφόροι" του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα (DP),δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καλώντας τους πολίτες να απέχουν από τη διαδικασία.

Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκαν μονοκομματικές εκλογές, πολλοί έκαναν λόγο για εποχές του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται και από τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα που είχε αποφασίσει την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας έως ότου υπάρξει συμφωνία των κομμάτων, προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση Ράμα, προχώρησε ακάθεκτη με τους "εκλεκτούς" της, που επικράτησαν τελικά χωρίς αντιπάλους και με μέλη της Κεντρικής Περιφερειακής Επιτροπής και των κατά τόπους Εφορευτικών Επιτροπών, διορισμένα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.


Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία, θεωρούν, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, πως είναι νικήτριες. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα θεωρεί νίκη το γεγονός πως κατάφερε να στήσει κάλπες παρά το εμπάργκο της αντιπολίτευσης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλζίμ Μπάσια, χαρακτήρισε "νίκη" τη χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες, υποστηρίζοντας πως ο λαός εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που επιχειρεί να επιβάλλει μονοκομματικό καθεστώς στη χώρα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή του με τον Ράμα τον ειρωνεύτηκε λέγοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί «παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων», το οποίο θα θεσμοθετηθεί για εκείνον «από τη σοσιαλιστική Βουλή του».


Στους μειονοτικούς δήμους στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, επικράτησαν οι υποψήφιοι που υποστήριξε η κυβέρνηση Ράμα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στους δήμους Χειμάρρας, Δερόπολης και Φοινίκης.

Παρά την απόφαση του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ να απέχει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακολουθώντας τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός επέβαλλε υποψήφιους – μαριονέτες, που θα λειτουργούν ως υποχείρια του, στους σχεδιασμούς κατά της μειονότητας.


Στον δήμο Φοινίκης από τους 30.568 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις 4.000 (ποσοστό 14%), εκλέγοντας για δήμαρχο τον κ. Χρηστάκη Κίτσο πρόεδροτου μειονοτικού κόμματος - φάντασμα "MΕΓΚΑ", που αποτελεί θλιβερή παραφωνία στο χώρο της μειονότητας και μόνιμο δεκανίκι των Τιράνων. Ο κ. Κίτσος έλαβε 3.333 ψήφους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Ίδια η εικόνα και στον δήμο Δερόπολης, που δήμαρχος εξελέγη ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δημήτρης Τόλης με 2.448 ψήφους, από τους 20.006εγγεγραμμένους (συμμετοχή 11%)

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος, ο επόμενος Υπουργός Εσωτερικών θα βρει στο γραφείο του έναν εμπεριστατωμένο φάκελο με όλα τα στοιχεία για την ανθελληνική δράση των νέων δημάρχων Φοινίκης και Δερόπολης, κ.κ. κ.κ. Κίτσου και Τόλη αντίστοιχα, που ουσιαστικά με τη συμπεριφορά τους διευκολύνουν τις μεθοδεύσεις Ράμα κατά ελληνικής μειονότητας. Η Αθήνα θεωρεί μέτρο πίεσης, την αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας από τους κ.κ. Κίτσο και Τόλη, τους για τους ίδιους ακριβώς λόγουςόπως συνέβη με τον δήμαρχο Χειμάρρας Γιώργο-Γκέργκι Γκόρο.


Έστειλε "μήνυμα" η Χειμάρρα


Η κατευθυνόμενη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του προέδρου του τοπικού παραρτήματος της Χειμάρρας κ.Φρέντυ Μπελέρη, διέσωσε τον «εκλεκτό» του Ράμα στην Γιώργο-Γκιόργκι Γκόρο, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ψυχρό εκτελεστή των αλβανικών υποδείξεων με στόχο τις περιουσίες – φιλέτα των ομογενών. Ο αποκλεισμός Μπελέρη, οδήγησε τους ομογενείς σε γενική αποχή από την εκλογική διαδικασία και στην Χειμάρρα. Παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κρατικού μηχανισμού η συμμετοχή στη Χειμάρρα δεν ξεπέρασε το 18% με τον εκλεκτό του Ράμα να λαμβάνει μετά βίας 1.400 ψήφους, από 4.749το 2015.

"Για εμάς δεν έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η μονοκομματική εφορευτική επιτροπή. Αν οι εκλογές γίνονταν σε κανονικές συνθήκες και το αλβανικό κράτος δεν έβαζε μπλόκο στην υποψηφιότητα μου με διάφορες προφάσεις, θα επικρατούσε η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομογενών" λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Μπελέρης, τονίζοντας πως υπήρξαν και 200 "άκυρα" με νόημα. "Τους ανάγκασανπαρά τη θέλησή τους να λάβουν μέρος στην φαρσοκωμωδία και επέλεξαν να στείλουν μήνυμα με το άκυρο στην κάλπη" είπε.


Φοβούνται νέο 1997


Από τον περασμένο Φεβρουάριο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλεζίμ Μπάσα, έχουν ξεκινήσει «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης Ράμα κατηγορώντας την για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ζητώντας τη διεξαγωγή Εθνικών εκλογών.

Αν και οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) παραιτήθηκαν ομαδικά από τις έδρες τους,το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα συνεχίζει να κυβερνά χωρίς την αντιπολίτευση στα έδρανα της βουλής, αφού διατηρεί καθαρή πλειοψηφία με 74 βουλευτές σε σύνολο 140.

Όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τόσο στα Τίρανα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Αλβανίας, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και την προκήρυξη νέων εκλογών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα,που ανησυχούν για μια επανάληψη του 1997 τότε που η Αλβανία είχε βρεθεί στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τη δημοσιοποίηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, τις οποίες ήδη διερευνά η Εισαγγελία Τιράνων, σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα διασφάλισε με νοθεία κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές το 2017. Σε μία από αυτές μάλιστα, ακούγεται ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να επικοινωνεί με αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών, ρωτώντας τον εάν έχει «επιτύχει τον στόχο».

Μπροστά στο διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προχώρησε στην υπογραφή διατάγματος αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών, υποστηρίζοντας πως η μη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι «αντιδημοκρατική» και θα προκαλέσει αναταραχή στη χώρα. Η κίνηση Μέτα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Ράμα, που έχει δρομολογήσει διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας, με την κατηγορία πως παραβίασε το Σύνταγμα. Το πολιτικό μέλλον ωστόσο του Ιλίρ Μέτα, θα κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο όμως δεν λειτουργεί αφού δεν διαθέτει πλήρη σύνθεση και έως πρότινος μέλη του έχουν … καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και όχι μόνο. Έως τότε, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρόεδρος Μέτα ετοιμάζεται να πάρει … «ρεβάνς¨» προχωρώντας στη διάλυση της βουλής – παρωδία. Οι επόμενες μέρες, θα κρίνουν πολλά και την τύχη Ράμα και Μέτα, αλλά και το εάν η Αλβανία ζήσει παρόμοιες καταστάσεις όπως εκείνες του 1997 μια και η κοινωνία δεν είναι μόνο διχασμένη, αλλά και φανατισμένη έτοιμη να φτάσει στα άκρα.

Η πολιτική κρίση στην Αλβανία επηρέασε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. για αναβολή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον προσεχή Οκτώβριο.

Πρώτο Θέμα, Έντυπη έκδοση Κυριακής 7 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.