Το πρωί της Δευτέρας 23/09, περίπου στις 10:50, οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη μας.
Στο Β. Ημισφαίριο σήμερα έχουμε φθινοπωρινή ισημερία, όμως στο Ν. Ημισφαίριο εαρινή, αφού οι εποχές στα δύο ημισφαίρια είναι αντίθετες.
Στην παρακάνω δορυφορική εικόνα που ελήφθη το πρωί της Κυριακής 22/09 στις 09:00 ώρα Ελλάδος βλέπετε ότι τα δύο ημισφαίρια της Γης δέχονται σχεδόν ίση ηλιακή ακτινοβολία. Οι δύο ισημερίες - εαρινή και φθινοπωρινή - σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης στο Ν. Ημισφαίριο και του φθινοπώρου στο Β. Ημισφαίριο.
Πόσα λεπτά ημέρας χάνουμε καθημερινά μεταξύ της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου; Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον μέσο όρο των λεπτών της καθημερινής αύξησης της διάρκειας της νύχτας που θα έχουμε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου 2019 ανά γεωγραφικό πλάτος για διάφορες πόλεις του Βορείου Ημισφαιρίου. Στην Αθήνα και γενικά στη χώρα μας θα χάνουμε καθημερινά περί τα 2 λεπτά (για την ακρίβεια 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα) ηλιοφάνειας μέχρι τις 22/12.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.