19.11.24

Προφήτης Οβδιού ή Αβδιού



19 Νοεμβρίου

Η πιο πρακτική ιστοσελίδα για να βρίσκετε τις ακολουθίες (χωρίς μουσικά) είναι:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για τη θ΄ ώρα επιλέγετε τη σημερινή ημερομηνία 18/11)
(για εσπερινό, απόδειπνο, μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε την αυριανή ημερομηνία 19/11)

Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Πατάτε υποβολή

ΒΙΒΛΙΟ ΟΒΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ



Ο Προφήτης Οβδιού (ή Αβδιού) που το όνομα του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ' άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες (σημ. ιστ. Ελληνικής Νεώς: με την έννοια ότι σώζεται μικρό μέρος του έργου τους).

Ο Προφήτης Οβδιού καταγόταν από τη Συχέμ (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια των Εδωμιτών. Να τι λέει χαρακτηριστικά για την υπερηφάνεια: "περηφανία τς καρδίας σου πρέ σε κατασκηνοντα ν τας πας τν πετρν, ψν κατοικίαν ατο, λέγων ν καρδί ατο· τίς κατάξει με π τν γν;ἐὰν μετεωρισθς ς ετς κα ἐὰν ν μέσον τν στρων θς νοσσιάν σου, κεθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος."

Αφορμή της προφητείας που περιέχεται στο βιβλίο αποτελεί η εχθρική συμπεριφορά των Εδωμιτών προς τους Ιουδαίους κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους. Ο προφήτης εξαγγέλλει ότι αναμένει τους Εδωμίτες η ίδια τύχη με τους κατοίκους του Ιούδα και της Ιερουσαλήμ, εναντίον των οποίων συνέπραξαν με τους Βαβυλώνιους, διέπραξαν λεηλασίες και επέδειξαν χαιρεκακία. Ο προφήτης παρηγορεί τους ηττημένους και απελπισμένους συμπατριώτες του προαναγγέλλοντας την παραδειγματική τιμωρία της Εδώμ και εξαγγέλλοντας την αποκατάσταση της Ιερουσαλήμ.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Οβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Αχαάβ, ο οποίος έστειλε τον Οβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά. Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Αχαάβ, ο Οβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του. (δες Γ΄ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ, κεφ.18)


Άλλοι Άγιοι που τιμώνται στις 19 Νοεμβρίου

Την ίδια ημέρα τιμώνται πολλοί άλλοι Άγιοι στοιχεία της βιογραφίας των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ἡ ἔκφρασις:
    "Ἐὰν μετεωρισθῇς (ἀνέβῃς ψηλά) ὡς ἀετὸς καὶ ἐὰν ἀνὰ μέσον τῶν ἄστρων θῇς (θέσῃς) νοσσιὰν (κατοικία) σου, ἐκεῖθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος",
    εἶνε ὑπερβολὴ ἤ ὑπονοεῖ ἀεροπορικὲς καὶ διαστημικὲς πτήσεις;!
    Στὸ ΗΣΑΪΑΣ Μ'(40) 22 ἀναφέρεται στὴν σφαιρικότητα τῆς Γῆς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.