Στο Άγιον Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο, τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.
Την Γέννηση του Θεανθρώπου τιμούν σήμερα οι ορθόδοξοι ανά τον κόσμο που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.
Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος
Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος συνάντησης με το Θεό. Ένας τόπος Αγίων και ασκητών. Κάθε διαβάτης και προσκυνητής βιώνει μια νέα σχέση με τον Θεό. Πραγματικό βίωμα αποτελεί η γέννηση του θείου βρέφους για τους αγιορείτες μοναχούς. Οι Αγιορείτες Πατέρες φιλοξενούν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν. Σέ όλες τις βυζαντινές Μονές, τις ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει. Η ιδέα του στολισμένου δένδρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.
Χριστούγεννα στην ιερά μονή Σινά
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάζονται τα Χριστούγεννα στην ιερά μονή Σινά. Μονή, η οποία ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ (527-565) στους πρόποδες του Όρους Σινά: που βρίσκεται στην Πετραία Αραβία. Η Μονή (ο ναός δηλαδή και οι γύρω από αυτόν εγκαταστάσεις) κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Στέφανο στον χώρο όπου βρισκόταν το φρέαρ του Ιοθόρ και όπου ο θεόπτης προφήτης Μωυσής είδε την φλεγομένην αλλά μη καιομένην βάτον. Ο ναός της Μονής τιμάται στο όνομα τής Θεοτόκου, στο γεγονός τής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και, μετά την μετακομιδή τού λειψάνου τής Αγίας Αικατερίνης και την τοποθέτηση του στο Ιερό Βήμα τού Καθολικού τής Μονής (9ος αιώνας), και στο όνομα τής Αγίας Αικατερίνης, έκτοτε δε η Μονή και αναφέρεται ως Μονή τής Αγίας Αικατερίνης τού Σινά.
Χριστούγεννα στη Ρωσία
Η Θεία Λειτουργία ξεκινά το απόγευμα και διαρκεί μέχρι το πρωί. Στη συνέχεια οι πιστοί αρχίζουν τους εορτασμούς, στρώνουν το γιορτινό τραπέζι και γιορτάζουν όλοι μαζί. Είναι και η μέρα που τα παιδιά λένε τα κάλαντα. Οι ερμηνευτές αυτών των ασμάτων ευχόντουσαν κάθε ευτυχία στο σπίτι και στον νοικοκύρη, και εκείνος, ανάλογα με το πόσο ευκατάστατος ήταν, τους έδινε χρήματα και σπιτικές πίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.