Κλείνει τα μάτια η Γερμανία, που μιλά για τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία και κατανόηση στις ανησυχίες της Αγκυρας«Ρacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) συνήθιζε να λέει σε κάθε ευκαιρία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2015, ενώ καιροφυλακτούσε για να επιβάλει συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα. Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, το Βερολίνο όχι απλώς φαίνεται πως βλέπει αλλιώς τις συμφωνίες και την τήρησή τους, αλλά επιμένει να «χαϊδεύει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος, ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του, αφενός απειλεί ευθέως την Ελλάδα, αφετέρου καταπατά τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.
Κάνοντας τα «στραβά μάτια» απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο ζήτημα, το Βερολίνο απέφευγε για αρκετές ώρες να προβεί σε επίσημη δήλωση. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό θα τηρηθεί» δήλωνε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σημειώνοντας γενικά κι αόριστα πως η Γερμανία βρίσκεται σε επαφή με τους εμπλεκομένους.
Δυσαρέσκεια
Στο ίδιο ύφος, η Μέρκελ τόνισε πως ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να δείξει τη δυσαρέσκειά του προς την Ε.Ε., ενώ από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κρα- μπ-Καρενμπάουερ πετούσε την μπάλα στην... εξέδρα, ζητώντας από τη Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στη Συρία.
Τα πράγματα χθες το απόγευμα επιχείρησε να «στρογγυλέψει» κάπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης» δήλωνε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» της δύσκολης και απαιτητικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Εντούτοις, και αφού γνωστοποιούσε πως Μέρκελ και Μητσοτάκης συζήτησαν τηλεφωνικά για το θέμα, τόνιζε ότι η κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό», συμπληρώνοντας προκλητικά ότι «δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της συμφωνίας. Θεωρούμε ότι η συμφωνία εφαρμόζεται. Και, όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.