29.4.20

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – Τα μέτρα που θα ισχύουν κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία - Τι θα γίνει με γάμους και βαπτίσεις


Σχόλιο: Επιτρέψτε μου να κρατώ μικρό καλάθι... Από την αρχή το πρόβλημά τους ήταν και συνεχίζει να είναι η θεία κοινωνία. Αν μας ανοίξουν (για το οποίο ακόμα αμφιβάλλω), δεν θα μου κάνει εντύπωση να μας επιβάλλουν τίποτα πλαστικά κουταλάκια... Αλλά δεν θα μου κάνει εντύπωση και αν τελικά βρουν μια πρόφαση για να μην μας ανοίξουν. Αν πάλι μας ανοίξουν θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί τελικά μας κράτησαν κλειστούς ιδιαίτερα την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Γιατί τελικά η κατάσταση δεν θα είναι πολύ διαφορετική στις 17/5 από ό,τι ήταν στις 17/4...Θέτω τους παραπάνω προβληματισμούς, διότι φοβάμαι ότι μας καλοπιάνουν και θα μας ξαναπιάσουν στον ύπνο... στην πλειονότητά μας δηλαδή, γιατί κάποιοι έχουμε κάπως ξυπνήσει.

Λίγη ακόμη υπομονή καλούνται να επιδείξουν οι πιστοί μέχρι να επιστρέψουν στις εκκλησίες, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται η ατομική λατρεία στους ναούς που θα είναι ανοικτοί, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα στις 17 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία, παρουσία πιστών αλλά πάντα με την τήρηση συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα διασαφηνιστούν άμεσα, ενώ διευκρινήσεις θα δοθούν και από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει αύριο το πρωί, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν λίγο νωρίτερα οι εκκλησίες, από τον αρχικό σχεδιασμό φαίνεται ότι έπαιξαν οι διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να διασφαλίσει την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Εξάλλου, όπως έχει τονίσει επανηλλειμένως τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις του, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ σε θέματα πανδημίες, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, υπάρχει ανοικτή επικοινωνία της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο.
«Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία» διεμήνυσε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και πάντα με όσα θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.
Μένει τώρα να διασαφηνιστούν τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν κατά της παρουσία των πιστών στους ναούς αλλά και κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών.
Τα μέτρα στις εκκλησίες
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό ο Μακαριώτατος, και αφορούν στην παραμονή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων μέσα στις εκκλησίες αλλά και στην τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους.
Θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο των εκκλησιών, θα γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και εξαερισμοί του χώρου, και οι πιστοί θα καλούνται να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν και για κάθε άλλο χώρο, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ανθρώπων.
«Δεν θα έχουμε συνωστισμό. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να δώσει μια σαφή εικόνα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.
Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία
Εξ αρχής η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα Θείας Κοινωνίας, και πως το μυστήριο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης
«Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα» ανέφερε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η ΔΙΣ, ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση δεν εχει λόγο σε θέματα πίστως αλλά μόνο σε θέμα συγχρωτισμού.
Την ίδια θέση έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος αρμοδίων στελεχών αλλά και του κ. Τσιόδρα ειδικότερα, τονίζει ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως.

Τι θα γίνει με τους γάμους και τις βαπτίσεις
Μαζικές είναι οι ακυρώσεις σε γάμους και βαπτίσεις που ήταν προγραμματισμένα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, με πολύ κόσμο να αναζητεί ημερομηνίες για αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μυστήρια αυτά θα τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο και τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που θα επιβληθούν, προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός.
Δεν αποκλείεται επίσης, όπου υπάρχει η δυνατότητα, να προκρίνεται η λύση τέλεσης του μυστηρίου έξω από τον ναό.
«Είναι μία ευκαιρία να επιστρέψουμε στους οικογενειακούς γάμους που διατηρούν και την ουσία του Μυστηρίου» υπογράμμισε προσφάτως ο Μητρ. Ναυπάκτου τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα επανέλθουν οι γάμοι και οι βαφτίσεις στο μυστηριακό οικογενειακό κλίμα που έχει χαθεί λόγω των μεγάλων συγκεντρώσεων μέσα και έξω από τις Εκκλησίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.