27.10.20
Οσμή σκανδάλου με νέο υπερκοριό αγγίζει το Μαξίμου
Το παρασκήνιο στον διαγωνισμό της ΕΥΠ. Το κόστος του συστήματος που «φωτογραφίζεται» φτάνει τα 6.200.000 €, όταν αντίστοιχα κοστίζουν 3.000.000 €Τα διθυραμβικά δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα περί του διαγωνισμού απόκτησης νέου υπερκοριού από την ΕΥΠ κρύβουν ένα σκοτεινό παρασκήνιο. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τρεις μήνες πριν και αφορούσε την απόκτηση ενός νέου, υπερσύγχρονου κοριού, ο οποίος θα ήταν σε θέση να παρακολουθεί μεγαλύτερο αριθμό τηλεφώνων από το υφιστάμενο σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουν οι διωκτικές Αρχές, αλλά και να βάλει «αυτί» στο άβατο των διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, όπως WhatsApp, Viber, Signal κ.λπ.
Ο διαγωνισμός έγινε με απευθείας πρόσκληση σε εταιρίες του κλάδου και οι διαγωνιζόμενοι τελικά είναι πέντε. Δύο εταιρίες από το Ισραήλ, δύο από την Ιταλία και μία από τον Καναδά. Και όμως, μια σειρά γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο διαγωνισμός, με καθόλου κομψό τρόπο μάλιστα, κατευθύνεται προς μία εκ των εταιριών, συγκεκριμένα μία εκ των δύο ιταλικών εταιριών.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το κόστος που έχει προϋπολογιστεί για το συγκεκριμένο σύστημα είναι εξωφρενικό! Φτάνει τα 6.200.000 ευρώ, όταν για ένα αντίστοιχο σύστημα, με μεγαλύτερες μάλιστα δυνατότητες από αυτές που προβλέπει ο διαγωνισμός, δεν ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ. Κόστος με το οποίο μάλιστα διατίθενται σχεδόν διπλάσιοι στόχοι τηλεφώνων και μεγαλύτερος αριθμός αδειών χρηστών για την υπηρεσία!
Μπορεί το Μιλάνο να θεωρείται μία από τις ακριβότερες πόλεις στον πλανήτη, αλλά αυτό υφίσταται όταν μιλάμε για υψηλή μόδα και όχι για μερικούς servers και λογισμικό. Το υπέρογκο κόστος λοιπόν που ανακοινώνεται για τον διαγωνισμό μέσω δημοσιευμάτων προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι συγκεκριμένη εταιρία συνδέεται με πρόσωπο για το οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα και θεωρείται εξαιρετικά «φιλικό» προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Άλλο ένα στοιχείο που επιτείνει τον προβληματισμό είναι ότι για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό παρακάμπτεται η επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών της ΕΥΠ και έχει συσταθεί μία άλλη επιτροπή με καθηγητές, η οποία υποτίθεται ότι θα ελέγξει τους όρους του διαγωνισμού!
Δηλαδή αποκλείονται οι φυσικοί χειριστές του συστήματος, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες του και συστήνεται μια επιτροπή ανθρώπων οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακή εμπλοκή με το αντικείμενο, θα «ελέγξουν» όμως τις εταιρίες όπου θα συμμετέχουν. Μήπως αυτά τα πρόσωπα έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες;
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η ΕΥΠ μαζί με τον νέο υπερκοριό προτίθεται να αγοράσει και το λογισμικό Πήγασος της ισραηλινής NSO, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί πλήρως ένα κινητό νέας τεχνολογίας. Διότι με το πανάκριβο σύστημα του διαγωνισμού δεν μπορεί να παρακολουθήσει συνομιλίες, γραπτά μηνύματα ή ανταλλαγή αρχείων μέσω WhatsApp κι άλλων smart εφαρμογών, παρά μόνο επιδερμικές αλληλεπίδρασης μεταξύ χρηστών! Μια τρύπα στο νερό δηλαδή!
Η ισραηλινή εταιρία NSO όμως και το συγκεκριμένο λογισμικό (Pegasus) που υποτίθεται ότι ενδιαφέρει τις ελληνικές υπηρεσίες φέρεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες!
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο ποιος και γιατί προσπαθεί να πουλήσει αυτό το λογισμικό στην Ελλάδα. Μήπως πρόσωπο που επιχείρησε και το 2016 μια αντίστοιχη κίνηση, διατηρώντας μάλιστα εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και τον τέως υπουργό Νίκο Παππά;
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και άλλοι ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε παρόμοιες υποθέσεις νιώθοντας πανίσχυροι, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν. Τόσο οι «ταμίες» κυβερνήσεων όσο και οι εκλεκτοί τους επιχειρηματίες.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.