13.12.20

Εντείνονται οι φωνές Ιεραρχών κατά των μέτρων της πολιτείας

Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών απέναντι στις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών την περίοδο του Δωδεκαημέρου με τις ελπίδες πλέον να στρέφονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, που εκδόθηκε τα ξημερώματα, δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων και των Φώτων και την παρουσία έως 9 πιστών στους ενοριακούς ναούς και 25 στους Μητροπολιτικούς, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο κυβερνητικός, Στέλιος Πέτσας.

Αντιδρούν Ιεράρχες

Είτε με γραπτές τοποθετήσεις τους, είτε σε κηρύγματα, Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκαν στα μέτρα της Πολιτείας θεωρώντας τα αναποτελεσματικά καθώς στην ουσία οι πιστοί δεν θα μπορούν να προσέρχονται στους ναούς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζει πως «οι αποφάσεις της Πολιτείας μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα», ενώ εκφράζει την αισιοδοξία υπάρχει περιθώριο οι αποφάσεις αυτές να αναθεωρηθούν. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει την Τρίτη 15/12. Πρόκειται για συνεδρία που μπορεί να αποβεί ιστορική, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να πάρει στα χέρια Της την κατάσταση, να αποκαταστήσει το πληγωμένο και παραβιασμένο αυτοδιοίκητό Της και να δώσει το σύνθημα για Χριστούγεννα με τον Χριστό και όχι χωρίς Αυτόν», καταλήγει.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο πρωινό κήρυγμά του, σήμερα, Κυριακή 13.12.2020, τόνισε: «Ως εκκλησία ζητήσαμε το λογικό κι αυτονόητο για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η απάντηση της Πολιτείας ελύπησε βαθύτατα κι απογοήτευσε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, ενώ εφόρτισε περισσότερο το ψυχικά βεβαρυμένο κλίμα, το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, ένεκα των δύσκολων συνθηκών της παρούσης περιόδου», ενώ σύστησε στο ποίμνιο να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ιερείς των ενοριών τους και με την Ιερά Μητρόπολη, ώστε κατά το διάστημα των αγίων Εορτών των Χριστουγέννων να καλύπτουν τις πνευματικές τους ανάγκες, ως συνέβαινε και μέχρι τώρα.

«Η Εκκλησία ετήρησε θυσιαστικά και τηρεί τα μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοιού, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να προστατεύση τους ανθρώπους από την πανδημία και διακηρύττει πάντοτε ότι όχι μόνο η ψυχική υγεία, αλλά και η σωματική είναι δώρο του Θεού και πρέπει να την προστατεύομε».

«Μετά την προβληματική και αψυχολόγητη απόφαση της Πολιτείας», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «για τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, παρά τις όποιες παρεμβάσεις της Εκκλησίας, την φωνή δηλαδή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού, αναμένομε τις Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πράξωμε τα δέοντα. Η Εκκλησία πορεύεται κατά το Συνοδικό πολίτευμα και ήθος».

Ο Μητροπολίτης Σύρου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου ιερούργησε σήμερα, ευχήθηκε η μέλλουσα να συνέλθει την Τετάρτη, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, να λάβει τις Αποφάσεις, που θα επιτρέψουν στους Χριστιανούς να εορτάσουν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια του σημερινού κηρύγματος, ανέφερε:

«Παραδόξως, όμως, στις ημέρες μας ζητείται να αναγκάζονται οι πιστοί να μην προσέρχονται στο δείπνο της Θείας Ευχαριστίας και με ευθύνη, μάλιστα, του Κλήρου να εμποδίζονται. Και αν αυτό είναι κάτ’ οικονομίαν αποδεκτό εν τινι μέτρω, για την προστασία των ανθρώπων, η τελευταία ανακοίνωση, που αφορά στα μέτρα κατά την διάρκεια των εορτών, δείχνει ότι μάλλον χάθηκε το μέτρο, το οποίο εξασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και συμβαδίζει με την ελευθερία. Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, αφού ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να εκκλησιασθούν τις δύο αυτές ημέρες μόνο και όχι τις άλλες του εορταστικού Δωδεκαημέρου είναι εννέα (9) και καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιερείς και το προσωπικό εκάστου Ιερού Ναού (τέσσερις(4) επίτροποι, δύο(2) ιεροψάλτες, ένας(1) νεωκόρος, ένας(1) Ιερέας και ένας(1) βοηθός στο Ιερό Βήμα). Οπότε η αναγγελία ότι θα ανοίξουν για τους πιστούς Ιεροί Ναοί τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι άνευ αντικειμένου». αναφέρει.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος είπε σήμερα το πρωί από τον Άγιο Σπυρίδωνα:

«Αυτοί που δεν επιθυμούν να γίνουν μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού, εμποδίζουν και αυτούς που θέλουν. Οι άνθρωποι χωριστήκαμε πρώτα από τον Θεό, αφήνοντας έναν πολιτισμό να αποθεώσει τις αμαρτίες μας. Και έτσι φτάνει η οργή του Θεού στη ζωή μας, όχι εξουθενωτικά, αλλά παιδευτικά, για να μπορέσουμε να μετανοήσουμε.

Φράζεται η είσοδος του ναού διά των νόμων που στερούν την συνταγματική ελευθερία των ανθρώπων να λατρεύουν τον Θεό. Και έρχεται η υποκρισία της πολιτείας να επιμείνει, ορίζοντας 9 ανθρώπους ότι έχουν το δικαίωμα να εκκλησιαστούν τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια! Οι υπόλοιποι τι;»

Τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που είναι το επίσημο εκκλησιαστικό όργανο, αναμένει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος χθες απεύθυνε ύστατη έκκληση και παράκληση προς τους αρμοδίους, ώστε να ανακαλέσουν την αψυχολόγητη αυτή απόφαση, επισημαίνοντας πως τα όρια στένεψαν επικίνδυνα«Κλήρος και λαός αισθάνονται προδομένοι.Η Εκκλησία μας μπορεί να διαχειριστεί τον λαό της, όπως αποδεικνύει η αδιάκοπη παρουσία της μέσα στους αιώνες. Πρέπει η κρατική εξουσία να ανακαλέσει τις ακραίες αποφάσεις. Συμπλήρωσε ακόμη πως «όλοι μας τηρούμε με σχολαστικότητα και μεγάλη υπομονή τα προληπτικά μέτρα, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας και τους επιστήμονες και… καταπίνουμε την πίκρα μας εδώ και μήνες για τις κλειστές εκκλησιές. Ωστόσο, το ποίμνιό μου με εξουσιοδοτεί να μεταφέρω προς τα «ευήκοα ώτα» των αρμοδίων ότι δεν πρόκειται να κάνει άλλες εκπτώσεις στην πνευματική του ζωή, διότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανεκτίμητη ψυχή του ανθρώπου. Εκτός από τη σωματική άσκηση ο άνθρωπος έχει ανάγκη και την πνευματική άσκηση. Εκτός από τα σωματικά προβλήματα υγείας, όπως του κορωνοϊού, υπάρχουν και τα πάσης φύσεως ψυχικά νοσήματα, που μέσα στην Εκκλησία βρίσκουν ανακούφιση και θεραπεία».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι Ιεράρχες που έχουν αποστείλει επιστολές τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με περιεχόμενο τη συμμετοχή των πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για ναούς και ιερές μονές

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες, οι ιερές ακολουθίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά και μόνο από τον θρησκευτικό λειτουργό και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για τους λειτουργούς, μόνο κατά την διάρκεια τέλεσης της ακολουθίας.Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης του συνόλου της Επικράτειας, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα ισχύος της παρούσας δεν δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Η λατρευτική ζωή των Ιερών Μονών, των Μοναστηριών και των Ησυχαστηρίων μπορεί να συνεχίζεται, κατά την κρίση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης και κατόπιν έγκρισης του επιχώριου Μητροπολίτη, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχει κανένας άλλος πλην της μοναστικής αδελφότητας και με ανώτατο όριο τα δέκα (10) μέλη της μοναστικής αδελφότητας, τηρώντας τον κανόνα ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους και εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι δημόσιες αρχές για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων, όπως και το προηγούμενο διάστημα, θα επιβάλλεται Διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.