7.4.20

... ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ ΤΟΥ ΝΥΜΦΩΝΟΣ 3


... έτσι λοιπόν, παιδάκια μου. Πού είχαμε μείνει; Α, ναί... θυμήθηκα. Είχαμε αφήσει τα προβατάκια κλεισμένα στο μαντρί, σε ομαδούλες όλα. Όχι, δεν γκρινιάζαν μεταξύ τους. Δεν διχογνωμούσαν, δεν ήταν διχασμένα, όπως κάποιοι θα νόμιζαν. Ακόμα και αυτά, τα άτακτα προβατάκια, τα συμπαθούσαν. Τα παραδεχόντουσαν μέσα τους, και ας τα ζήλευαν λιγάκι για το αταπείνωτό τους φρόνημα. Αυτή η ομάδα, των ατάκτων όπως την λέγαν, πολλές φορές τα είχε σώσει από τις πονηριές των λύκων, εκεί έξω στα λιβάδια. Είχαν τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά και όταν παίρναν μυρωδιά τους προβατόσχημους λύκους...τότε γινόταν πανηγύρι. Μα, ας τα αφήσουμε τώρα αυτά. Θα σας τα πω άλλη φορά τα κατορθώματά τους. Έτσι λοιπόν, όλα τα προβατάκια ήταν ενωμένα και αλληλοσεβόμενα, με το δικό του χαρακτήρα το καθένα, όπως τα βόλευε μέσα του. Είχαν όλα ένα κοινό σκοπό. Την έξοδο στα λιβάδια.

... ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ ΤΟΥ ΝΥΜΦΩΝΟΣ 2


...δεν θα είχαν περάσει πολλά λεπτά της ώρας, που απομακρύνθηκαν οι ποιμένες και τα προβατάκια πιάσανε να σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους:-"Τι κάνουμε;",-"Λέτε να το μετανιώσουν; Να μας αφήσουν τελικά να βγούμε στον χλοερό βοσκότοπο;", -"Θεέ μου τί κακό μας βρήκε", και γυρίζαν ανάποδα τα μαύρα στρογγυλά ματάκια τους. Τα γεροντότερα από αυτά, κουνούσαν απελπισμένα πέρα -δώθε τα κεφαλάκια τους. Ξέραν... δεν γυρίζουν εύκολα τα μυαλά. Σιγά - σιγά ο ψίθυρος μεγάλωνε. Το καθένα ήθελε να βρει έναν τρόπο να παρηγορηθεί. Μια σκέψη που θα το ανακούφιζε, έστω και προσωρινά. Κανένα δεν είχε όρεξη να φάει από το ξεραμένο σανό του παχνιού, που πρόχειρα είχαν πετάξει οι βοσκοί. Μπουκιά δεν κατέβαινε. Σε λίγο ησύχασαν. Μείναν με τις σκέψεις τους. Άλλα από αυτά είχαν καλό όνομα στην υπακοή, άλλα είχαν καλό όνομα στην υπομονή, άλλα δεν τα πολυένοιαζε:- "Σιγά και αν φάμε για κάνα μήνα σανό, κάτι τρέχει...". Μα ακόμη και σε αυτά, η εικόνα του χαμένου δροσερού λειβαδότοπου τους στοίχιζε πολύ. Μπορεί να μην έδειχναν ότι εκτιμούσαν το φρέσκο δροσερό χορτάρι, αλλά μέσα τους το παραδέχονταν. Η βοσκή εκεί έξω, όποτε βγαίναν, ήταν πολύ ανώτερη του αποξηραμένου σανού που είχαν μπροστά τους.

... ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ ΤΟΥ ΝΥΜΦΩΝΟΣ.


... μείναν δηλαδή μέσα στο μαντρί, προδομένα, απογοητευμένα, πεινασμένα. Οι ποιμένες όχι με μπαμπάκια, μα με τις γούνες τους ολάκερες στα αυτιά τους, μείναν ασυγκίνητοι στα βελάσματα πόνου και αγωνίας τους. Τι και αν παρακάλαγαν τα καημένα, τι και αν υψώναν την φωνή τους, τι με το καλό, τι με το άγριο. Οι βοσκοί γύρισαν τις αγέρωχες,  μα κυρτωμένες απο τον καιρό, πλάτες τους. Πιάστηκαν χεράκι- χεράκι με τους εμπόρους και αποχώρησαν με παγερό το ύφος. Έτριζε και στέναζε το έδαφος κάτω από τις βαριές καλογυαλισμένες μπότες τους. Τα είχαν βρει με τους εμπόρους! Πριν περάσουν τον μαντρότοιχο μάλιστα, γύρισαν και με αυστηρό το βλέμμα και με τα δασειά φρύδια παραμορφωμένα αγριοκοίταξαν και τα τσοπανόσκυλα:-"Τσιμουδιά ωρέ και σεις! Κιχ! Ακούτε;" Και διπλομαντάλωσαν τις ξυλόπορτες. Και φύγαν οι ποιμένες για τα κονάκια τους να γιορτάσουν μοναχοί το Πάσχα. Τι Πάσχα αλήθεια;  

Τουρκία, κορονοιός και παράνομη μετανάστευση.

Τείχος 764 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης – Μέλος του ΙΗΑ
Τουρκία, κορονοιός και παράνομη μετανάστευση.
Είναι γνωστό πως οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις των Τούρκων ισλαμιστών δεν υποχώρησαν ούτε μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα του κορονοιού
Όταν η Ελλάδα ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα (26 Φεβρουαρίου 2020) και η Περσία υπέφερε από την εξάπλωση του κορονοιού, η Ερντογανική Τουρκία έβλεπε τον ιό σαν ευκαιρία που θα ωφελούσε την οικονομία της και θα αντιμετωπιζόταν με «υπομονή» και «προσευχές»! 
Όταν η Ελλάδα ανακοίνωνε τον πρώτο νεκρό (12 Μαρτίου 2020) και η Περσία είχε ξεπεράσει τους χίλιους, στην Τουρκία γινόταν συλλήψεις όσων διατύπωναν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού με την κατηγορία «διασποράς ψευδών ειδήσεων»!

Τρίτη 7/4/20: Ακολουθίες μεσονυκτικού, όρθρου, ωρών και εσπερινού και μεγάλου αποδείπνου

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: εγκόλπιο αναγνώστου, Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (7:00 ξεκινά ο όρθρος και περίπου 8:00 ξεκινά η Α΄ Ώρα, και χονδρικά 9:00 ο εσπερινός). Ας κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΥ


Το μεσονυκτικό τελείται καθημερινά στις μονές.
Το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας το μεταδίδει στις 3:00 (ή 3:30)
Θα μπορούσε όμως να τελεστεί και μισή ώρα πριν τον όρθρο περίπου.


--------------------------------------------------------------------------------------
Το πρωί τελούνται οι ακολουθίες του όρθρου και των ωρών, καθώς και ο εσπερινός τις καθημερινές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

ΟΡΘΡΟΣ ΤΡΙΤΗΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε τη Δευτέρα το πρωί. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις β΄, η', θ' και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 4 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ (6η) ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Τρίτης εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Τετάρτης)

------------------------------------------------------------------------

Το απόγευμα τελείται το μεγάλο απόδειπνο 
(τις ημέρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη)


ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ

επιμέλεια ανάρτησης: