Η ΝΗΣΤΕΙΑ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ
Διανύουμε την προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12).
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.
Για την εβδομάδα:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 17/12: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)
Για κάποιους πνευματικούς η ιχθυοφαγία λήγει τη 12η Δεκεμβρίου, το οποίο σημαίνει ότι από τις 13/12 τρώνε μόνο λαδερό. Για τους υπολοίπους η ιχθυοφαγία διαρκεί μέχρι και τις 17/12. Ακολουθήστε τη γραμμή που θα σας δώσει ο πνευματικός σας.
Τετάρτη 16/12, Παρασκευή 18/12: νηστεία (άλαδο)
Σάββατο 19/12, Κυριακή 20/12: νηστεία (λαδερό)