21.10.23

"Αναβάθμιση" ρόλου της Ελλάδας, οι ΗΠΑ ζητάνε και άλλες Σούδες…


                            

Σχόλιο: Η "Κυβέρνηση" μας σπρώχνει σταθερά σε αχαρτογράφητα νερά!!!

Η προοπτική επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε υφιστάμενες βάσεις και η διερεύνηση του ενδεχομένου να τοποθετηθούν νέες βάσεις σε νησιά όπως η Σκύρος και η Λήμνος έρχονται στο προσκήνιοΤα κεκτημένα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ του 2021 που προβλέπει –μεταξύ άλλων– την πολυετή διάρκεια αλλά και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, αντικατοπτρίζει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ΗΠΑ και προτείνει την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας σε υφιστάμενες βάσεις, αλλά και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου να τοποθετηθούν νέες σε νησιά. Το 2021 στην MDCA προστέθηκε η φράση «σε όλη την Ελλάδα» («throughout Greece»), προκειμένου να περιγραφεί σε ποιες γεωγραφικές τοποθεσίες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν νέες βάσεις. Η συγκεκριμένη αποστροφή είναι εκείνη που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να πείσει για την αναγκαιότητα βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και αυτή που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να προταθούν η Λήμνος και –κυρίως– η Σκύρος ως νησιά τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα η Σκύρος αποτέλεσε μια προσπάθεια του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, ενώ εισηγήσεις στο ίδιο μήκος κύματος είχαν γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Υπενθυμίζεται ότι –πέρα από τις πολιτικές ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς εγερθεί από την αμερικανική πλευρά– βασικός παράγοντας κατά τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι η «στρατιωτική αναγκαιότητα» («military necessity») ώστε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Δεδομένου ότι αυτή η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, και στην Ελλάδα το γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι, η τροπολογία των βουλευτών (υποβλήθηκε από την Γκρέις Μεγκ της Νέας Υόρκης) έχει ως βασικό στόχο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να εκπονήσουν κάποια έκθεση η οποία θα περιγράφει τον ρόλο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Εως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια καταγραφή, ούτε και η στρατηγική αναγκαιότητά της, πέρα, βεβαίως, από τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις για τη σημασία της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα όπως αυτή αναδείχθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό

Ειδικότερα, η τροπολογία ζητεί από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου και να περιλαμβάνει:

• Πρώτον, ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

• Δεύτερον, την περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις ΗΠΑ με την MDCA.

• Τρίτον, την περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.

• Τέταρτον, την αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας του 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.