31.3.19

Τα σημερινά δεδομένα για την Χιμάρα: Το λάθος με το ΦΕΚ, η ΕΕΜ και η αντίδραση της Αθήνας Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Ο Αλβανός πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά απέδωσε σε «λάθος» τη δημοσίευση του επίμαχου ΦΕΚ, παρέπεμψε σε νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί από Δευτέρα.Enter heading here...της Μυρένας Σερβιτζόγλου
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
1. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ της αλβανικής κυβερνήσεως η υπ΄αριθμόν 172/27.02.2019 Υπουργική Απόφαση, -η οποία αποτελoύσε συνέχεια της πρόσφατης 708 και της παλαιότερης 138/23.02.2018-, με τίτλο «Περί προσωρινής αναστολής των διαδικασιών εγγραφής της ιδιοκτησίας των δικαιούχων της αγροτικής γης των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών σε περιοχές στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων». Η εν λόγω Απόφαση που θα επέτρεπε την αυθαίρετη δέσμευση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, κατέβηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως αμέσως την επόμενη ημέρα. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν ο Αλβανός πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά να αποδίδει σε «λάθος» τη συγκεκριμένη δημοσίευση και να παραπέμπει σε νέα Υπουργική Απόφαση η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί από Δευτέρα.

2. Την ίδια ημέρα, 29 Μαρτίου, άμεση ήταν η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε τονίσει από το Βουκουρέστι όπου βρισκόταν για την τετραμερή Σύνοδο, ότι σε περίπτωση που ίσχυε κάτι τέτοιο, η πορεία της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοπτόταν. Μεταφραστές και νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού κράτους πάσχιζαν για μία επίσημη μετάφραση και επίσημη ερμηνεία του Νόμου, κάτι που στην πράξη ήταν εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση έβριθε εσκεμμένως αντικρουόμενων προτάσεων και αντιφάσεων.

3. Η Εθνική Ελληνική Ομογένεια (ΕΕΜ) είχε εκδώσει πάραυτα ανακοίνωση καθιστώντας σαφές ότι επρόκειτο για μία Απόφαση με την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός σκόπευε να δημεύσει όλες ή στην ευτυχέστερη περίπτωση τα 2/3 των περιουσιών των γηγενών ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Χειμάρρας, περιουσίες που είχαν σε νομή και κατοχή τους πριν από τη σύσταση αλβανικού κράτους. Σε δεύτερη ανακοίνωσή τους, μετά την ανάκληση του συγκεκριμένου ΦΕΚ δήλωναν ανυποχώρητοι ως προς τον δίκαιο αγώνα τους υπέρ των πατρογονικών εστιών τους.

4. Πολιτικώς συνετό και εθνικώς φρόνιμο είναι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να δίδει βαρύνουσα προσοχή στις εκτιμήσεις των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν στα Τίρανα, καθώς πρόκειται για μία τόσο ιδιαίτερη περίπτωση, -ένα κράτος-μαύρη τρύπα για περίπου μισό αιώνα-, που η εκεί επικρατούσα κατάσταση είναι σχεδόν αμετάδοτη. Αντιστρόφως, οι Έλληνες διπλωμάτες οφείλουν να επιδεικνύουν το υπηρεσιακό σθένος να ενημερώνουν με ακρίβεια και νηφαλιότητα το εθνικό κέντρο.

5. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΕΜ στη Νότιο Αλβανία είναι αποτέλεσμα της εθνικής ελληνικής πολιτικής των τελευταίων 28 ετών μετά την αντιπολίτευση στη γείτονα. Πρόκειται για μία κοντόφθαλμη πολιτική, για τα επίχειρα της οποίας φέρουν ευθύνη όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1991 και μετά.

6. «Οι Αλβανοί λένε πάντοτε και συνέχεια ναι, αλλά πράττουν στο τέλος πάντα όχι». Η αρχή αυτή περί αλβανικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δυσμενέστερο τρόπο για την ΕΕΜ. Το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ξαφνιάστηκε και αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Ράμα, οφείλεται στην στρεβλή αντίληψη και τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί για εθνικά, διμερή ζητήματα.

7. Η περιοχή της Νοτίου Αλβανίας στην οποία αναφέρονταν οι επισυναπτόμενοι χάρτες στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση και απεικόνιζαν τη γη που θα κρατικοποιούταν από την αλβανική κυβέρνηση με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη, είναι η περιοχή στην οποία διαβιοί εδώ και αιώνες η γηγενής ΕΕΜ. Πρόκειται για μία εύφορη, πλούσια ακτογραμμή σπάνιου κάλους, η οποία βρέχεται από τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου Πελάγους.

8. Οι πραγματικοί λόγοι που ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε προβεί σε μία τέτοια κίνηση ήταν κυρίως τρεις: Ο πολιτικός λόγος, να αλλάξει δηλαδή την πολιτική ατζέντα, ο εθνικός, δηλαδή ο ξεριζωμός των κατοίκων μελών της ΕΕΜ, και τέλος ο οικονομικός, καθώς τα οικόπεδα-στόχος της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης αποτελούσαν φιλέτα υψηλής εμπορικής αξίας που θα απέφεραν τουριστικές επενδύσεις εκατομμυρίων.

9. Όλες οι ειδήσεις που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στη γείτονα σχετικά με την ΕΕΜ προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, τα μέλη ΕΕΜ αγγίζουν περίπου τις 250.000 συνολικά, δεύτερον, η ποιότητα των ελληνο-αλβανικών σχέσεων επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών Ελλάδος-Αλβανίας, και τρίτον, η ετοιμότητα και η δυναμική που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση για εθνικά και διμερή ζητήματα αποτελεί για τους Έλληνες πολίτες τον ασφαλέστερο δείκτη, το μέτρο της ισχύος και της ικανότητάς της να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντά τους.

10. Ευχής έργον θα ήταν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να σταματήσουν να εκπλήσσονται από διμερείς και διπλωματικές εξελίξεις, να μεριμνούν ώστε να μην καταλαμβάνονται από γείτονες κυβερνήσεις εξαπίνης, αλλά κυρίως να εμπεδώσουν το πασκαλικό -ελαφρώς παραφρασμένο- «Οι λαοί αλληλομισούνται εκ φύσεως» και το «Πόλεμος πατήρ πάντων» του Ηράκλειτου. Και για όσους ηχεί ως κάτι ξένο ο όρος «Νότιος Αλβανία», ας υπενθυμιστεί ότι πρόκειται για το πάλαι ποτέ οικείο και νυν απαγορευμένο «Βόρειος Ήπειρος». Για τον σημερινό νεοέλληνα το Λονδίνο και το Παρίσι είναι πιο κοντινό από τους Αγίους Σαράντα και τη Χειμάρρα, και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας.

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.