8.1.20

Δεκεμβριανά 1944, Μέρος 3ο: Ήταν απαραίτητο να γίνει όλο αυτό;


Στο ερώτημα αν έπρεπε να γίνουν τα Δεκεμβριανά, όλοι οι νηφάλιοι σχολιαστές τους – κάθε πολιτικής απόχρωσης – σαφέστατα δηλώνουν ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ένα λάθος που καταλογίζουν στην ηγεσία του ΚΚΕ. Η θεωρία ότι οι Βρετανοί τα προκάλεσαν για να κερδίσουν την Ελλάδα συντρίβοντας την αριστερά είναι – λίαν επιεικώς – βλακώδης. Η συνομιλία Churchill – Στάλιν, στη Μόσχα, στις 9 Οκτωβρίου του 1944, έχει παρατεθεί από τον πρώτο στα απομνημονεύματά του και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τη σοβιετική πλευρά.ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΝΤΑΛΟΥΜΗ

Αξίζει να τη δούμε: «…Στις 10 την νύκτα εκείνην είχαμε την πρώτη σημαντική σύσκεψή μας στο Κρεμλίνο. Ήσαν μόνον ο Στάλιν, ο Μολότοφ, ο Ίντεν κι εγώ. Ο ταγματάρχης Μπιρς και ο Παυλόφ εξετέλουν χρέη διερμηνέων. Η στιγμή ήταν κατάλληλη για σοβαρό έργο. Έτσι είπα:

– Ας ξεκαθαρίσουμε τις υποθέσεις μας στα Βαλκάνια. Οι στρατοί μας είναι στη Ρουμανία και Βουλγαρία. Έχουμε συμφέροντα, αποστολές και πράκτορες εκεί. Ας μη εμπλακούμε για μικροζητήματα. Όσον αφορά εις τη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία, πώς θα σας φαινόταν να έχετε τα 90% της επιρροής στη Ρουμανία κι εμείς να έχουμε τα 90% του ελέγχου στην Ελλάδα και να τα μοιρασθούμε κατά το ήμισυ στη Γιουγκοσλαβία;
Ενώ μεταφράζονταν αυτά, έγραφα σε μισό φύλλο χαρτιού:

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ρωσία 90% – Οι άλλοι 10%

ΕΛΛΑΣ: Μ. Βρετανία (σε συμφωνία με ΗΠΑ) 90% – Ρωσία 10%

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: 50% – 50%

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 50% – 50%

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ρωσία 75% – Οι άλλοι 25%

Έσπρωξα το φύλλο του χαρτιού προς το Στάλιν, ο οποίος είχε ήδη ακούσει τη μετάφραση. Υπήρξε σύντομος σιωπή. Και μετά επήρε το μπλε μολύβι του, σημείωσε την έγκρισή του και μου το επέστρεψε. Όλα είχαν κανονισθεί … Ακολούθησε μακρά σιωπή. Το φύλλο του χαρτιού με τη σημείωση με το μολύβι βρισκόταν στη μέση του τραπεζιού.

Κατόπιν είπα:

– Μήπως θα φανεί κυνικό, εάν αποκαλυπτόταν ότι είχαμε διακανονίσει τα ζητήματα αυτά, τόσον μοιραία για εκατομμύρια ανθρώπων, με τόσο πρόχειρο τρόπο;

– Όχι, κρατήστε το, είπε ο Στάλιν».

Επομένως η Μ. Βρετανία είχε πάρει ότι ήθελε και δεν είχε λόγω να «τραβήξει το σχοινί». Από την άλλη ο Στάλιν – όπως όλα δείχνουν – σεβάστηκε πλήρως τις συμφωνίες του. Το ζήτημα είναι αν είχε δοθεί εντολή στο ΚΚΕ να μην προχωρήσει. Υποθέτουμε ότι υπήρξαν «παραινέσεις» από δευτεροκλασάτα στελέχη με τα οποία – και μόνον – είχε δυνατότητα επικοινωνίας η ηγεσία του ΚΚΕ. Γιατί λοιπόν τις αψήφησε το ΚΚΕ και προχώρησε στα Δεκεμβριανά;
Εδώ μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

Το ΚΚΕ ήταν ένα μαρξιστικό–λενινιστικό κόμμα που πίστευε στην επανάσταση. Πίστευε – όχι αβάσιμα – ότι είχε τις δυνάμεις να κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη; Και ο μεν Στάλιν είχε κάνει τις συμφωνίες του. Θα είχε όμως τη δύναμη να αρνηθεί μια σοσιαλιστική Ελλάδα; Ύστερα μάλιστα από μια επανάσταση που θύμιζε την Οχτωβριανή; Δυστυχώς έκαναν λάθος. Γιατί μπορεί η ηγεσία του ΚΚΕ να γνώριζε «απέξω κι ανακατωτά» τσιτάτα του Μαρξ και του Λένιν, αγνοούσε όμως τα πάντα περί την γεωπολιτική…


Και όχι μόνο! Δεν έβλεπε τι γινόταν γύρω της! Κανένας δεν «πρόσεξε» τι έγινε στην Βουλγαρία. Οι σοβιετικοί την κυρίεψαν χωρίς να «πέσει τουφεκιά». Σταμάτησαν όμως στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα και δεν πάτησαν ούτε χιλιοστό του ελληνικού εδάφους. Πράγμα που θα μπορούσαν να είχαν κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Μα – τουλάχιστον – η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη να ήσαν υπό σοβιετική κατοχή. Και τότε…

Τι έμεινε τελικά από τα Δεκεμβριανά; Τίποτα απολύτως! Οι ανατριχιαστικές εκτελέσεις από την ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα), οι νεκροί όμηροι του ΕΑΜ, οι αιχμάλωτοι στα «σύρματα» της Αιγύπτου, ο «εξαγνισμός» των ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας και όλα όσα συνέβησαν, σήμερα δεν αποτελούν παρά μια κακή ανάμνηση για όσους τα έζησαν. Ένα κακό όνειρο που όλοι θέλουν να ξορκίσουν.



Κάποιοι ήθελαν να γιορτάζουν τη «Μάχη στου Μακρυγιάννη». Ήταν κι αυτό ένα από τα λάθη που έγιναν μετά. Αν κοιτάξουμε με ψυχραιμία θα δούμε ότι η «Μάχη στου Μακρυγιάννη» δεν είχα καμία επίπτωση στην έκβαση των Δεκεμβριανών. Αντίθετα η 3η ΕΟΤ ήταν αυτή που πολέμησε και συνέβαλε αποφασιστικά στη λήξη των Δεκεμβριανών. Κανείς όμως δεν τη θυμάται…

https://www.history-point.gr/dekemvriana-1944-meros-3o-itan-aparaitito-na-ginei-olo-ayto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.