30.4.21

Τι ακριβώς έγινε με τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού μας;


Με την άρνηση των πρωτοπλάστων, Αδάμ και Εύας, να Μετανοήσουν μετά την απαγορευμένη βρώση του καρπού, έχασε ο Άνθρωπος τη Μετάνοια!

Ο Θεός κάλεσε τον Άνθρωπο να Μετανοήσει και αυτός αρνήθηκε!

Δε μπορούσε να επιστρέψει ο Άνθρωπος στον Θεό, το μεσότοιχο της Αμαρτίας, παρά το κλάμα των Δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης, παρά το Κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου, παρά την προετοιμασία του γκρεμίσματος από τη Θεοτόκο και τη Γέννηση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, δεν έπεσε!

Το μεσότοιχο της Αμαρτίας έπεσε πάνω στον Σταυρό, έπεσε με την Εκούσια Σταύρωση του Χριστού.

Τι ακριβώς έγινε πάνω στον Σταυρό;

Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους από τα Κατηχητικά του Αγίου Νείλου Πειραιώς (Μεγαλοβδόμαδο του 1989)


Το παραπάνω ηχητικό απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή "Ορθοδοξία και Παράδοση", των μελών και αποφοίτων της νεανικής συντροφιάς Λυκείου της ενορίας Αγίου Νείλου Πειραιώς. Η εκπομπή αυτή που ακούτε, μεταδόθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα του 1989 από τoν ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία 91,2fm".

Τα στελέχη και τα παιδιά των Κατηχητικών της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς εύχονται σε όλους Καλή Ανάσταση !!!

Γέροντας Δωρόθεος: “Θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στην Εκκλησία”


*Ο Θεός ας αναπαύει τον γέροντα.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γέροντα Δωροθέου
η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7.2.2021 -
(6o Ψηφιακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο).
Μετά την ομιλία ο Γέροντας απαντά σε ερωτήματα των ακροατών.

Οι Ιερός Σύνδεσμος (ΙΣΚΕ) κηρύσσει ιερό αντάρτικο κατά πάντων για την ώρα της Ανάστασης

 


 Επιστολή απέστειλε ο Ιερός Σύνδεσμος των Κληρικών Ελλάδος στην Ιερά Σύνοδο για να ενημερώσουν τους Ιεράρχες ότι έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων για την έναρξη της παννυχίδας της Αναστάσεως νωρίτερα για τη φετινή χρονιά.

«Βασικό επιχείρημα είναι ότι η τέλεση της Αναστάσεως την 12η νυκτερινή πιθανόν να αποτρέψει πανηγυρισμούς και εκδηλώσεις στις πλατείες των πόλεων. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», εάν αυτό αναγγελθεί την 9η νυχτερινή, θα ξεκινήσουν πάρτι στις πλατείες, τα οποία θα συνεχιστούν ανεμπόδιστα έως πρωίας. Την ίδια ώρα που οι δύστυχοι ιερείς και ψάλτες θα κάνουν αγώνα ταχύτητας για να τηρήσουν το ωράριο φοβούμενοι μη καθυστερήσουν κανένα λεπτό. Το απευχόμεθα, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μάς λέγει ότι αυτό θα συμβεί» τονίζεται στην επιστολή.

Διαβάστε την Επιστολή:

Ίδε ο άνθρωπος… Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.

 


Κοίτα Τον. Κοίτα Τον καλά.

Τον πρόδωσες με ένα φιλί. Τον συνέλαβες μέσα στη νύχτα. Με πυρσούς και ρόπαλα. Σαν κοινό εγκληματία. Εσύ. Εσύ που μέχρι πριν λίγο Του έστρωνες βάγια να περάσει.

Τον έφτυσες. Τον χλεύασες. Τον χτύπησες. Τον μαστίγωσες. Τον μάτωσες. Τον έσυρες σαν αρνί απ’ τον λαιμό μπροστά σε δικαστάδες και επισήμους.

‘’Τι θες να κάνουμε με Αυτόν΄΄, ρωτήθηκες.

‘’Σταυρώστε Τον’’, ούρλιαξες μαζί με τη χάβρα, σαν δαιμονισμένος.

‘’Σταυρώστε Τον’’, ούρλιαξες και διάλεξες τον Βαραββά.

Τον είδες να ανεβαίνει Γολγοθά, με έναν Σταυρό στη πλάτη. Άκουσες το ‘’γντουπ’’ απ’ τα καρφιά. Είδες να Τον τρυπάνε. Είδες να παίζουνε στα χαρτιά το ρούχο Του, είδες μια Μάνα να σκίζει δίκοπο μαχαίρι τη καρδιά Της. Μα εσύ τίποτα. Αμετανόητος. Σκληρός…

Ακόμα και όταν σε συγχωρούσε πάνω από τον Σταυρό, εσύ Τον χλεύαζες, και Του ζητούσες θαύμα. ‘’Σώσε τον εαυτό σου’’, Του έλεγες. ‘’Κατέβα από τον Σταυρό και θα πιστέψω…’’

Είμαστε σήμερα λαός ευσεβής με φόβο Κυρίου στις καρδιές μας;

 

Στην «Φιλοκαλία» των ιερών νηπτικών και θεοφόρων Πατέρων, το απαράμιλλο ανθολόγιο της αγίας ημών Πίστεως, «το της θεώσεως όργανον», κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, στον Δ΄ τόμο, στην σελίδα 62, διαβάζουμε τα εξής ψυχωφελή λόγια του αγίου Γρηγορίου του Σιναϊτου:
«Εισίν ουν των συγγραφομένων λόγων, κατά τον μέγα Μάξιμον, τρόποι διάφοροι τρεις, ακατάγνωστοι τε και ακατάκριτοι. Πρώτος, ο δι’ υπόμνησιν εαυτού· δεύτερος, ο προς ωφέλειαν άλλων· τρίτος, ο δι’ υπακοήν συγγραφόμενος…».
Δηλαδή: «Σύμφωνα με τον άγιο Μάξιμο, τρεις είναι οι αδιάβλητες και ακατάκριτες αιτίες για τις οποίες κανείς συγγράφει:
Πρώτη: για υπενθύμιση δική του.
Δεύτερη: προς ωφέλεια των άλλων.
Τρίτη: η συγγραφή από υπακοή».

28.4.21

Τί λέει ο Αββάς Δωρόθεος στα ασκητικά έργα του για τις ημέρες νηστείας και τη δεκάτη; Άλλος ένας Άγιος μιλάει...

 

Κάθε χρόνο βάζω το παρακάτω απόσπασμα από τα ασκητικά έργα του Αββά Δωροθέου στο νηστειοδρόμιο του ιστολογίου (είτε στην αρχή της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής είτε στο νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδος). Μόλις συνειδητοποίησα ότι δίνει άλλο ένα επιχείρημα σχετικό με το πότε πρέπει να εορτάζουμε την Ανάσταση και επομένως πότε γίνεται η λύση της νηστείας. Διαβάστε τις 9 γραμμές... Για να είναι σύντομο και κατανοητό το έχω αποδώσει-επεξηγήσει με δικά μου λόγια (αλλά για το αληθές του λόγου παραθέτω και το ακριβές κείμενο παρακάτω από τα ασκητικά έργα του Αββά Δωροθέου, ΙΕ΄ διδασκαλία, 159):


Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια.


Και σε αυτό το σημείο ένας μαθηματικός θα έλεγε: 

ὅπερ ἔδει δεῖξαι

«Καί ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατά τάς κυβερνητικάς ἐντολάς»! - ΠΡΟΤΑΣΗ-ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Ἡ ταπείνωση βγάζει ἀπό τά ἀδιέξοδα»! Πάντοτε καί ὃλους μας!



ΣΧΟΛΙΟ: Το πιο πλήρες και καλά αιτιολογημένο άρθρο που δημοσιεύτηκε μέχρι τώρα!

  Πρωτοπρεσβύτερος Ἀναστάσιος  Κ.  Γκοτσόπουλος

 Ἐφημέριος  Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν
  agotsopo@gmail.com, τηλ. 6945-377621

 

Πάτρα, Μ. Τρίτη 27.4.2021

 

«Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ

κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»!

 

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ὁ ἀντίδικος διάβολος ἐπινοεῖ τὶς πιὸ ἀπίθανες διαβολὲς γιὰ νὰ συκοφαντήσει Χριστοῦ τὴν Ἀνάσταση καὶ νὰ ταράξει τὶς συνειδήσεις τῶν πιστῶν ὥστε νὰ μὴν χαροῦν τὸ πνευματικό, κατανυκτικὸ καὶ συνάμα πανηγυρικὸ κλῖμα τῶν ἡμερῶν τοῦ Πάθους καὶ τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου. 

Πέρσι δὲν χρειάστηκε νὰ ἐπινοήσει τὰ συνήθη ψεύδη του, διότι τὸ ἔργο του τὸ ἀνέλαβε ἡ Κυβέρνηση τῆς πατρίδας μας κλείνοντας τοὺς Ναοὺς γιὰ τοὺς πιστούς… Οὔτε φέτος μπῆκε στὸν κόπο νὰ σερβίρει κάποιο ἄλλο ψέμα διότι ἡ Συνοδικὴ Ἀπόφαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερὰς Συνόδου τῆς 20.4.21 τάραξε τὶς συνειδήσεις ἀρχιερέων, ἱερέων, μοναχῶν καὶ πιστῶν.

Ἀσφαλῶς δὲν εἶναι ἡμέρες καὶ ὧρες γιὰ σύνταξη πραγματειῶν ἀλλὰ πάλι δὲν μποροῦμε νὰ μὴν καταθέσουμε ἁρμοδίως ἀλλὰ καὶ ἐνώπιον τῆς ἐκκλησιαστικῆς συνειδήσεως τὴ θλίψη, τὴν ἀπογοήτευση τὴ διαμαρτυρία μας ἀλλὰ καὶ κάποια στοιχεῖα ποὺ μπορέσαμε ἐν βίᾳ νὰ συγκεντρώσουμε πρὸς προβληματισμὸ καὶ συζήτηση.

Ἡ Συνοδικὴ Ἀπόφαση τῆς 20.4.21 καὶ ἡ σχετικὴ ὑπ’ ἀριθμ 3041/21.4.21 Συνοδικὴ Ἐγκύκλιος προβλέπει τὴ μετάθεση τῆς ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου τὸ Μ. Σάββατο στὶς 9:00 μμ καὶ τὴν ἐπιτέλεση μέχρι τῆς 10:30 μμ μιᾶς mini πασχαλινῆς Ἀκολουθίας μὲ Θ'. Λειτουργία!

Μὲ ἄλλα λόγια:

Πότε έγινε η Ανάσταση του Χριστού;

Πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έρχεται σε συμφωνία με την Αγία Γραφή;

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Ανάσταση:

«Όσον αφορά στην Ανάσταση θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.»

Καθώς διαβάζουμε το Ιερό Ευαγγέλιο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι και οι τέσσερις Ευαγγελιστές συμφωνούν ως προς την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού, την Κυριακή. Παρόλα αυτά δίνουν διαφορετική εκδοχή ως προς τις συναντήσεις με τον αναστημένο Χριστό καθώς και με τις επισκέψεις στον Τάφο. Άρα χωρίς να μας απασχολεί η ακριβής ώρα, επιμένουμε στην Τρίτη ημέρα, όπως είχε πει και ο Ιησούς Χριστός στους μαθητές του. Παρακάτω θα παραθέσουμε κάποια κείμενα από την Αγία Γραφή για την ημέρα της Ανάστασης του Χριστού μας, που επιβεβαιώνουν όσα ειπώθηκαν. 

Επιτάφιος στη δημοτική με τη Μαρία Κορινθίου από το κανάλι youtube της "ΜΚΟ Αποστολή" της Αρχιεπισκοπής;;;;



 

Από που να ξεκινήσει κανείς κι από που να τελειώσει. Πλέον η κακοδοξία έχει πάει σε τέτοια επίπεδα, που όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η Ιεραρχία θέλει να προκαλέσει τους πιστούς με κάθε τρόπο, ή δεν είναι Χριστιανός ή είναι ανόητος ή απλώς έχει το ακαταλόγιστο. «Καλός λογισμός» δεν μπορεί να υφίσταται…

Στα πλαίσια λοιπόν της «προσέγγισης των νέων», η ΜΚΟ Αποστολή (φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) θα προβάλει από το κανάλι της στο youtube ερμηνεία του επιταφίου Θρήνου από την Μαρία Κορινθίου.

Καλά και που είναι το πρόβλημα θα πει κανείς (εδώ που φτάσαμε);

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα από την συμμετοχή της Μαρίας Κορινθίου σε αυτό το εγχείρημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η γυναίκα αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ, αλλά δηλωμένη ακόλουθη του Παπισμού. Έχουμε τρελαθεί τελείως… Στρώνετε το χαλί για να έρθει ο ίδιος ο καταραμένος Πάπας… Που τα είδατε όλα αυτά; Δεν υπάρχει καθόλου ντροπή…

Πόσο έμεινε ο Χριστός στον τάφο;

 


Μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου / Απαντήσεις αποριών (Κατηχήσεων ανδρών-γυναικών)
Απορία 32η:


 ….Στον Άδη; Τυπικώς είναι τρεις ημέρες. Τυπικώς. Ουσιαστικά είναι 33 ώρες. Αλλά λέω 33, διότι αυτό βγαίνει, ας το πούμε, ερμηνευτικά. Είναι μυστήριο πότε ο Χριστός ανεστήθη. Είναι από τα κεκρυμμένα. Την αρχήν της Αναστάσεως δεν την ξέρομε. Δηλαδή πότε ανεστήθη ο Χριστός δεν το ξέρομε. Ξέρομε μόνο την αρχή…, το τέλος της Αναστάσεως. Αντιθέτως ξέρομε την αρχή της Αναλήψεως. Αλλά δεν ξέρομε το τέλος της Αναλήψεως. Πού έφθασε ο Χριστός; Καταλάβατε;

Ἕνα κουρελόχαρτο γιά τό Πάσχα.



του Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Βυζαντινῆς Ἱστορίας

Εἰλικρινά δέν θέλω νά σχολιάσω ἀναλυτικά τό νέο φρικῶδες κουρελόχαρτο πού τό ψευτοσυνοδικό διευθυντήριο τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας μᾶς παρουσίασε χτές ὡς ἐγκύκλιο γιά τό Πάσχα. Πραγματικά ντρέπομαι νά τό σχολιάσω, μιά πού ἐκεῖνοι δυστυχῶς δέν ντρέπονται πού τό ἔγραψαν. Στά περισσότερα ἄλλωστε δέν ἀλλάζει κάτι σέ σύγκριση μέ τίς προηγούμενες ἐγκυκλίους πού ἔχουμε ἤδη παλαιότερα δεῖ, καθώς καί τό νέο κουρελούργημα εἶναι ἕνα ἀκόμη πολυσέλιδο παραλήρημα ξεδιάντροπης φιλοκαθεστωτικῆς ἐναρμόνισης καί συνάμα σκληρῆς ὑγειονομικῆς ὑστερίας, πού εἶναι ἀδύνατο νά πιστέψεις ὅτι το συνέταξαν ἄνθρωποι πού θεωροῦνται πνευματικοί ποιμένες. Ἄν κάτι κάπως διαφορετικό περιέχει στήν ἴδια κατεύθυνση, αὐτό εἶναι ἀπλῶς ἀκόμη πιό παρανοϊκά μέτρα ἀσφαλείας (διπλές μάσκες, self test για ἱερεῖς καί ψάλτες, γάντια γιά τούς ἐπιτρόπους και βοηθητικό προσωπικό τῶν ναῶν κλπ).

π. Στυλιανός Καρπαθίου για Ανάσταση, πανθρησκεία και σελφ τεστ.

 



Πάντα απολαυστικός… Ο άγιος Τριαδικός Θεός να τον έχει καλά… Εμείς να ευχόμαστε για εκείνον.


Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για το αν μπορεί να καταλυθεί η νηστεία μετά τον εσπερινό

 



Κατάπληκτοι ανέγνωμεν εις τας εφημερίδας δήλωσιν, δήθεν εκκλησιαστικής πηγής, καθ’ ην την εσπέραν της Εορτής του Τιμίου Σταυρού λύεται η νηστεία. Η θεωρία αύτη τυγχάνη πάντη αστήρικτος. Εάν τα λεχθέντα είχοντο αληθείας, έπρεπεν η νηστεία να τηρήται από της εσπέρας της προηγουμένης, ίνα έχωμεν άρτιον 24ωρον και ουχί κολοβήν ημέραν. Έπρεπεν ακόμη η νηστεία της Τεσσαρακοστής να λύηται την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου. Τα αυτά ισχύουσι δια πάσαν νηστείαν, ιδία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ήτις έπρεπε να ισχύη μέχρι δύσεως του ηλίου και ακολούθως να λύηται. Ουδείς όμως διενοήθη να υποστηρίξη τοιαύτας παραδοξότητας. Παράβασις των περί νηστείας θεσμών είναι βεβαίως κακόν. Απόπειρα όμως περιβολής των τοιούτων παραβάσεων δι’ ενδύματος νομιμότητος αποτελεί έγκλημα βαρύτατον κατά της Εκκλησίας.

27.4.21

Προβληματισμός στην πρόταση να κάνουμε Ανάσταση και επομένως να γιορτάσουμε το Πάσχα την 1η Μαΐου στις 9.00 μ.μ.


Σχόλιο: Αυτό το άρθρο έχει στο πάνω μέρος μια φωτογραφία από το Μ. Ωρολόγιο όπου αναφέρει ότι το Νομικό Φάσκα (πάσχα των Εβραίων) για το 2021 είναι το Μ. Σάββατο, ανεξάρτητα από την ώρα, για εμάς όλη η ημέρα είναι Μ. Σάββατο, αλλιώς θα έλεγε το Ωρολόγιο Μ. Σάββατο πριν τις 6, δεν το λέει όμως. Όπως λέει το Αγ. Πάσχα 2 Μαϊου, αλλιώς θα έλεγε Αγ. Πάσχα Σάββατο 1 Μαϊου μετά τις 6, αν είναι δυνατόν!! 


Γράφει ο π. Φώτιος Βεζύνιας

   Διαβάζοντας την υποσημείωση (1) του Αγίου Νικοδήμου, στον Ζ΄ Αποστολικό κανόνα από το Ιερό Πηδάλιο (σελίδα 8 εκδόσεις Παπαδημητρίου 2003) εντοπίζουμε τα παρακάτω: «…ότι τέσσερα τινά αναγκαία ζητούνται δια το εδικόν μας Πάσχα. Πρώτον ότι το Πάσχα πρέπει να γίνεται πάντοτε ύστερα από την ισημερίαν της ανοίξεως. Δεύτερον ότι δεν πρέπει να γίνεται την αυτήν ημέραν, με το νομικόν φάσκα των Ιουδαίων. Τρίτον το να μη γίνεται απλώς και αορίστως ύστερα από την ισημερίαν, αλλ’ ύστερα από την πρώτην πανσέληνον του Μαρτίου, όπου τύχει μετά την ισημερίαν, και τέταρτον, ότι γίνεται την πρώτην Κυριακήν όπου τύχη ύστερα από την πανσέληνον.»

Περί εβραϊκού και ελληνορωμαϊκού (πολιτικού) ημερολογίου και απαντήσεις λειτουργικών αποριών του Ι. Φουντούλη.


Σχόλιο: Αν έχει δίκιο η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι μπορούμε να κάνουμε τη θεία λειτουργία μετά τον εσπερινό, τότε θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί τόσον καιρό (αιώνες...) μας άφηναν να τα κάνουμε λάθος. 

Δηλαδή γιατί τόσο καιρό η νηστεία της Τετάρτης δεν ξεκινά Τρίτη απόγευμα μετά τον εσπερινό και να τελειώνει Τετάρτη απόγευμα, αφού ολοκληρωθεί η ακολουθία της θ΄ ώρας; Το ίδιο για τη νηστεία της Παρασκευής. Θα έπρεπε να ξεκινάμε την Πέμπτη το απόγευμα να νηστεύουμε με άλαδο και να τρώμε κανονικά την Παρασκευή το απόγευμα κρεατικά και γαλακτοκομικά μετά τον εσπερινό... Για να "στυλωθούμε" βρε παιδί μου, τόσες ώρες θα έχουμε νηστέψει, μην αποκάμουμε...

Αντίστοιχα με τη θεία λειτουργία: Από εδώ και πέρα να σταματήσουμε να είμαστε κοσμικοί και αδαείς όπως μέχρι τώρα. Μετά τον εσπερινό που τελείται το απόγευμα του Σαββάτου θα πρέπει να ακολουθεί απογευματινή θεία λειτουργία (σαν τις σημερινές "αγρυπνίες"). Κατά τις 22:00 με 23:00 θα έχουμε πάει στο κρεβατάκι μας και θα απολαύσουμε τον ύπνο ολόκληρο το πρωινό της Κυριακής. Θα ξαναγεμίσουν οι εκκλησίες! Θα... θα... θα... 

Ωχ! Ξέχασα έχουμε και τον κορωνοϊό...


Η Εκκλησία μας ακολουθεί από τα αρχαία χρόνια δύο διαφορετικά ημερολόγια ταυτόχρονα, το εβραϊκό και το ελληνορωμαϊκό (ή πολιτικό ημερολόγιο).


Σύμφωνα με το εβραϊκό, το 24ωρο αρχίζει στις 6.ΟΟ το απόγευμα με την δύση του ήλιου, συνεπώς έχουμε νυχθήμερον, δηλαδή η μέρα αλλάζει με τον ερχομό της νύχτας. Με βάση το νυχθήμερον ορίστηκε η εκκλησιαστική ημέρα, που αρχίζει κάθε απόγευμα με τον Εσπερινό.


Αντίθετα, σύμφωνα με το ελληνορωμαϊκό ημερολόγιο, το 24ωρο ξεκινά με την ανατολή του ήλιου, στις 6.ΟΟ το πρωί. Από το ελληνορωμαϊκό εξελίχθηκε το σύγχρονο πολιτικό ημερολόγιο, που ακολουθεί το ημερονύκτιον και όχι το νυχθήμερον. Η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί το πολιτικό ημερολόγιο όσον αφορά την νηστεία και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Γι΄ αυτό η νηστεία αρχίζει ή τελειώνει με την αρχή ή το τέλος του πολιτικού 24ώρου και όχι με βάση τον Εσπερινό.

Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για την Λειτουργία. Την κυριακάτικη Λειτουργία δεν την τελούμε μετά τον Εσπερινό του Σαββάτου, αλλά αφού εισέλθουμε στην μέρα της Κυριακής, με βάση το πολιτικό ημερολόγιο. Το ίδιο ισχύει, πολύ περισσότερο, για την αναστάσιμη Λειτουργία, που πρέπει να τελεστεί την Κυριακή του Πάσχα και όχι το Μέγα Σάββατο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το βιβλίο "Απαντήσεις εις λειτουργικάς απορίες, Τόμος Α΄" του Ι. Φουντούλη (σελ. 168-170):

ΥΠΟΘΕΣΗ: "Μετά την ακολουθία του εσπερινού έχει αλλάξει η ημέρα." ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΤΟΠΟ


Αποδεχόμαστε την πρόταση-συλλογισμό που θέλουμε να καταρρίψουμε κάνοντας χρήση της μαθηματικής αποδεικτικής διαδικασίας που καλείται "εις άτοπον απαγωγή":

"Μετά την ακολουθία του εσπερινού έχει αλλάξει η ημέρα."
(η άποψη αυτή ακούγεται στο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=MhsuplxMR-s)

Με συλλογισμούς καταλήγουμε σε άτοπο:

Είτε το πρωί του Μ. Σαββάτου τελεστεί ο εσπερινός όπως συνηθίζουμε (είτε το απόγευμα όπως θα έπρεπε) σύμφωνα με την παραπάνω υπόθεση έχει αλλάξει η ημέρα, άρα η θ.λ. του Μεγάλου Βασιλείου (που τελείται μαζί με τον εσπερινό) ανήκει στην Κυριακή του Πάσχα.

Το ίδιο όμως και η θ.λ. του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου μετά τον αναστάσιμο όρθρο της Κυριακής του Πάσχα (είτε αυτός τελεστεί στις 21:00 είτε στις 0:00)!

Καταλήγουμε σε άτοπο: διότι ό,τι και να πράξουμε, αν δεχτούμε την αρχική υπόθεση, είμαστε καταδικασμένοι να τελούμε δύο θείες λειτουργίες εντός της ίδιας ημέρας, δηλ. της Κυριακής του Πάσχα!!!

Έχουμε μόνο δύο επιλογές: είτε να δεχτούμε το ΑΤΟΠΟ και να απορρίψουμε την αρχική πρόταση - υπόθεση.

Είτε να επιμείνουμε στο ΛΑΘΟΣ μας και να βγάλουμε κατά συνέπεια ΛΑΘΟΣ τον Κανόνα της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ και τους ΘΕΟΦΟΡΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ που δεν πρόσεξαν ότι έβαζαν έναν κανόνα που παραβιάζεται αναγκαστικά την Κυριακή του Πάσχα...

Διαλέγουμε και παίρνουμε...

26.4.21

Ακολουθία του Νυμφίου ~ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (26/4/2021)


Είναι ζωντανό, αλλά μπορείτε να το πάτε και νωρίτερα το βίντεο βλέποντάς το από την αρχή.

Προβληματισμοί για μια ακόμα φορά... Διχασμός και πανηγύρι του μισόκαλου...

 

Χωρίς να είμαι θεολόγος, οφείλω να επισημάνω κάποια σημεία σχετικά με τις διάφορες θέσεις σε σχέση με το ζήτημα της ώρας της Αναστάσεως. Έχω θέση, αλλά δεν θα εστιάσω τόσο σε αυτή, θα εστιάσω περισσότερο σε κάποια προβλήματα - προβληματισμούς που έρχονται ως συνέπεια όλων αυτών που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες:

1.      Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό  το ότι αρχιερείς, ιερομόναχοι, ιερείς και θεολόγοι ΔΕΝ μπορούν με βάση τους υπάρχοντες εκκλησιαστικούς κανόνες να βρουν κοινό σημείο! Όχι μόνο αυτό, αλλά η κάθε πλευρά βρίσκεται στο αντίθετο άκρο από την άλλη! Μου θυμίζει τις περιόδους των μεγάλων αιρέσεων και πόσο αντιδιαμετρικά αντίθετα ήταν αυτά που υποστήριζε π.χ. ο Άρειος σε σχέση με τον Μέγα Αθανάσιο. Προς Θεού ΔΕΝ υπονοώ ότι π.χ. ο ένας Αρχιερέας είναι ο Άρειος και ο άλλος ο Μ. Αθανάσιος, απλά επισημαίνω πόσο μεγάλο χάσμα τους χωρίζει και ότι αυτό το θεωρώ ΑΚΡΩΣ ανησυχητικό…

Πειραιώς Σεραφείμ: ''Διευκρινίσεις περί της ώρας της Αναστάσεως''

 peiraios serafeim


Σχόλιο: Αισθανόμαστε την υποχρέωση να δημοσιεύσουμε και την αντίθετη άποψη (εφόσον είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη από έναν Αρχιερέα, δείτε και το βίντεο στο τέλος αν θέλετε κι άλλη παρόμοια άποψη) από αυτή που φαίνεται στην προηγούμενη δημοσίευση αλλά και σε άλλες (μεταξύ των οποίων και η αντίθετη άποψη ενός επίσης Αρχιερέα, του πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου ή των ιερέων της Μητρόπολης Κηθύρων με την ευλογία του Μητροπολίτη τους κ.α. που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο διάστημα).

Επιχείρησα να γράψω ένα σχόλιο, αλλά το σχόλιο έγινε άρθρο το οποίο δημοσιεύω ευθέως αμέσως... (εδώ)



Μετά πολλοῦ ἐνδιαφέροντος ἀναγινώσκω τίς τοποθετήσεις ὑπεροχικῶν προσώπων τῆς Ἁγιωτάτης ἡμῶν Ἐκκλησίας καί τῆς Θεολογικῆς Ἐπιστήμης διά τήν ἀποφασισθεῖσα ἀλλαγή τοῦ χρόνου τελετῆς τῆς Ἀναστάσεως ἀπό τῆς 12ης νυκτερινῆς εἰς τήν 9η ἑσπερινή.

Τιμῶ ἀνυπερθέτως τούς ἐξ εὐλαβείας καί εὐσεβείας ἀντιτιθεμένους καί ἀνησυχούντας ἀδελφούς ἀλλά χρεωστῶ διά τήν ὀρθήν θεώρησιν τοῦ ζητήματος νά ὁμιλήσω εἰς τόν λαόν τοῦ Θεοῦ πού ἁπαρτίζει τό πλήρωμα τῆς κατά Πειραιᾶ συνεκλεκτῆς ἐκ λόγων ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἱεροῦ χρέους. 

Θεολογικό σφάλμα η αλλαγή της ώρας της Ακολουθίας της Αναστάσεως

 Chora Anastasis1


«Προσκυνούμεν Αυτού την τριήμερον έγερσιν» αναφωνεί ο Ιερός Χρυσόστομος. Όχι διήμερη αλλά τριήμερη.

Και γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία η λεπτομέρεια αυτή, θα μπορούσε αφελώς, κάποιος να πει.

Έχει τεράστια σημασία, διότι στην Ορθόδοξη Πίστη τίποτα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αυθαιρέτως χαραγμένο.

Όλα έχουν τη σημασία τους και συμβολίζουν κάτι.

Η Θεία Λειτουργία επί παραδείγματι, είναι βασισμένη στην πορεία της επίγειας ζωής του Ιησού Χριστού και η κάθε στιγμή και πράξη στη Θεία Λειτουργία συμβολίζει κάτι από τη ζωή του Χριστού.

25.4.21

Αναγνώσματα από το βιβλίο του Ιώβ (Παλαιά Διαθήκη) - Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΒ


Εσπερινός Μ. Δευτέρας: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 1-12)
Εσπερινός Μ. Τρίτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 13-22)
Εσπερινός Μ. Τετάρτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (β 1-10)
Εσπερινός Μ. Πέμπτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (λη 1-21. μβ 1-5)
Εσπερινός Μ. Παρασκευής: ­β τ ­νά­γνω­σμα (μβ 12-17)

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας (26/4-2/5/2021)

 Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή 23/4/21 ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα (26/4/21-2/5/21) .

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο-οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται... Θρασύβουλος Στανίτσας



Τροπάριον
Ἦχος πλ. δ'

 Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθῇς, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς Βασιλείας ἔξω κλεισθῇς· ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου, ἐλέησον ἡμᾶς.

Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας,

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ | Ορθόδοξο μονοπάτι



Σχόλιο: 15 λεπτά θησαυρός για τους νέους μας. Μην το παραλείψετε, μην το προσπεράσετε. Διαδώστε το!

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ | Ορθόδοξο μονοπάτι

Ο π. Γεώργιος Σχοινάς αναφέρει σε απόσπασμα της ομιλίας του γιατί σήμερα είναι τόσο εύθραυστες οι ερωτικές σχέσεις των νέων ανθρώπων, γιατί διαλύονται τόσο εύκολα , ποιά λάθη γίνονται τα οποία πριν ή κατά την διάρκεια του γάμου δεν βοηθούν τους δύο συντρόφους να δημιουργήσουν μια σταθερή και όμορφη σχέση.

24.4.21

Πίνακας καθισμάτων ψαλτηρίου (σε όρθρο, ώρες και εσπερινό) τη Μεγάλη Εβδομάδα


Σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε παρουσιάσει 2 πίνακες που πρακτικά καλύπτουν όλο το έτος πλην της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος (θυμηθείτε: 1ο πίνακα και 2ο πίνακα), στη συνέχεια παρουσιάσαμε τον πίνακα 3 (ή 4) για τη Μεγάλη Σαρακοστή και ήρθε πλέον η ώρα να αναρτήσουμε τον τελευταίο πίνακα 5 για τη Μ. Εβδομάδα. 

Όπως βλέπουμε το ψαλτήρι στιχολογείται πλέον άπαξ κυρίως στο μισό της Μ. Εβδομάδας και μετά παύει η στιχολογία του!


Η ιατροδικαστής Απ. Ακριβούση μιλά για τον κορωνοϊό... Συγκλονιστικά αυτά που λέει!


Για να ακούσουμε με προσοχή τί λέει η ιατροδικαστής!

Αυτά που λέει θα πρέπει να μας προβληματίσουν...

Οι τεχνολογίες των εμβολίων υπό τον μεγεθυντικό φακό

 


Αντικειμενική και επιστημονική ανάλυση!
Δεν παίρνει θέση, 
απλά ενημερώνει και 
θέτει ερωτήματα προς προβληματισμό!

Κυριακή των Βαΐων: ακολουθίες εσπερινού, όρθρου, μουσικά, ηχητικά κ.α.

 

Κυριακή των Βαΐων

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: την ακολουθία του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή των Βαΐων:


Σάββατο εσπέρας

Πρόσφατα αιτήματα προσευχής 24/4-30/4/21

[τελευταία ενημέρωση: 30/4/21,  23:36]

 

Έχουμε πόλεμο και χρειαζόμαστε στρατιώτες! Όσοι πιστοί προσέλθετε. Σε αυτόν τον πόλεμο δεν κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε από σφαίρες, αντίθετα κερδίζουμε πόντους μήπως και καταφέρουμε να μπούμε στη Βασιλεία του Κυρίου πάντα με τη χάρη Του και όχι με τη δική μας προσωπική προσπάθεια... Ο Κύριος βλέπει τη διάθεση μας και μας δίνει την χάρη Του που σε άλλους μετατρέπει το ένα τάλαντο σε δύο, σε άλλους 5, σε άλλους 10... Διάθεση λοιπόν... Την έχουμε;


30/4: Οι παρακάτω αδερφοί μας ασθενούν από κορωνοϊό:

π. Μελχισεδέκ ιερομόναχος 
και η συνοδεία του: 
π. Σαμουήλ ιερομόναχος
π. Αρσένιος μοναχός
π. Θεοδόσιος μοναχός
και άλλοι της ίδιας μονής των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζουμε


Δήμητρα: μία ψυχή που είναι μόνη, περνάει κορωνοϊό στο σπίτι και έχει πολλά προβλήματα υγείας. Μας ζήτησε να προσευχηθούμε γι'αυτήν. Ας μην την αφήσουμε μόνη της στις προσευχές μας.



29/4: Υπάρχουν όμως και ευχάριστα. Οι ασθενείς από 102-106 όλοι τους έγιναν καλά και άρα τους αφαιρούμε από την κατάσταση προσευχής
(102. Κωνσταντίνου-Στυλιανοῦ, 103.      Γεωργίας 104.      Εὐαγγελίας 105.      Κωνσταντίνας 106.      Χριστίνης)

28/4 Ο Ευάγγελος (υπ' αρ. ) εκεί που καλυτέρεψε λιγάκι, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας χειροτέρεψε. Είναι κρίσιμα και οι γιατροί δε πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει. Ας γίνει μια ύστατη προσπάθεια αν ευδοκήσει ο Θεός να τον αφήσει κοντά μας...

Ενημέρωση: Ο Χαράλαμπος επίσης που βρίσκεται στην κατάσταση παρακάτω (24/4) έχει επιδεινωθεί.


Και νέοι ασθενείς με κορωνοϊό:

π. Ιωάννης
Χρήστος
Σαράντης
Νικόλαος
Ελένη
Αγγελική

Υπέρ αναπαύσεως

Ο π. Δωρόθεος που είχαμε στην κατάσταση προσευχής κοιμήθηκε. Ο Θεός ας τον αναπαύει. 


24/4:

Υπέρ υγείας:

Νεκταρίου - Σταύρου

Βασιλείου, 

Νικολάου, 

Γεσθημανής, 

Χαραλάμπους 

όλοι με κορωνοϊό

 

Υπέρ αναπαύσεως

π. Ευθυμίου ιερομονάχου,

Ευτυχίου, 

Εμμανουήλ, 

Γεωργίου, 

Μιχαήλ, 

Ιωάννου