Ετικέτες

14.3.21

Πίνακας καθισμάτων ψαλτηρίου (σε όρθρο, ώρες και εσπερινό) τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή



Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων αναρτήσεων, όπου είχαμε ανεβάσει δύο βασικούς πίνακες που περιείχαν τα καθίσματα ψαλτηρίου που διαβάζονται στον όρθρο και τον εσπερινό για τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους, δηλαδή από την Κυριακή του Θωμά έως την Κυριακή της Τυρινής (θυμηθείτε: 1ος πίνακας και 2ος πίνακας), ανεβάζουμε τον αντίστοιχο πίνακα για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με μια παραλλαγή για την 5η εβδομάδα (του Μ. Κανόνος). Θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση για τη Μ. Εβδομάδα.


Ο σκοπός πλέον του προγράμματος είναι να βγαίνει το ψαλτήρι δύο φορές την εβδομάδα! Έτσι, διαβάζονται καθίσματα και στις ώρες. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές, σαν αυτή του πίνακα 4, στον οποίο γίνονται τροποποιήσεις ώστε να ελαφρύνει το πρόγραμμα ανάγνωσης καθισμάτων στον όρθρο της Πέμπτης του Μ. Κανόνος (που είναι ούτως ή άλλως απαιτητικός). Βέβαια, αν ο Μ. Κανόνας διαβαστεί την Τετάρτη απόγευμα με το απόδειπνο δεν χρειάζεται αλλαγή κι έτσι γίνεται χρήση του βασικού πίνακα 3 ακόμα και την 5η εβδομάδα της Σαρακοστής. 

Ακολουθούν μερικές προσωπικές σκέψεις-προτάσεις (αν θέλετε τις προσπερνάτε):

Θα μου πείτε βέβαια ότι στις ενορίες δεν γίνεται η στιχολογία ψαλτηρίου τις κανονικές περιόδους με 1 κάθισμα στον εσπερινό και 2-3 στον όρθρο και θα γίνει στη Σαρακοστή με 8-9 καθίσματα σε όλες τις ακολουθίες; (λέω 9, διότι τις καθημερινές που διαβάζονται 3 καθίσματα στον όρθρο, 1 σε κάθε ώρα και 1 στον εσπερινό, μπορούμε να προσθέσουμε και το 17ο κάθισμα που διαβάζεται στο μεσονυκτικό!) Εμείς λοιπόν απαντάμε ότι όπως σταδιακά το ψαλτήρι βγήκε από τις ακολουθίες, καιρός είναι να ξαναμπεί και δεν χρειάζεται να μπει με τη μία, μπορεί να ξαναμπεί σιγά-σιγά. Τί λέει ο σοφός λαός; Φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι...

Μια ιδέα είναι να ξεκινήσουμε από τους εσπερινούς με 1 μόνο κάθισμα (περίπου 10 λεπτά θα πάρει επιπλέον, δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου φίλε ψάλτη, φίλε αναγνώστη, σεβαστέ ιερέα... για 10 λεπτά μιλάμε... χάνουμε πολύ περισσότερα σε αργολογία κ.α.) Ακόμα και χωρίς την ωφέλεια του ψαλτηρίου, θα γλιτώσουμε 10 λεπτά που σίγουρα θα χάναμε σε κάτι όχι απλά μη ωφέλιμο, αλλά ίσως να είναι και βλαπτικό...

Μια άλλη ιδέα είναι από το να μην κάνουμε καθόλου τη στιχολογία του ψαλτηρίου, να κάνουμε μια στάση ή έστω επιλεγμένους στίχους. Το μη χείρον βέλτιστον.

(*) Υπενθυμίζεται ότι εκκλησιαστικά ο εσπερινός είναι η πρώτη ακολουθία της ημέρας που ακολουθεί, π.χ. ο εσπερινός της 15/3 απόγευμα αναφέρεται στην 16/3.

Επιμέλεια ανάρτησης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Βασική Πηγή: Σύστημα Τυπικού Πρωτοπρ. Κων/νου Παπαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.