Ετικέτες

12.6.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (13/6/16 - 19/6/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (13/6-19/6) είναι η έβδομη και τελευταία εβδομάδα του πεντηκοσταρίου. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Η Τετάρτη 15/6 και η Παρασκευή 17/6 είναι ημέρες νηστείας στις οποίες γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα της περιόδου αυτής.


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη, Παρασκευή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)

Όσιος Ονούφριος


12 Ιουνίου


Περίληψη Βίου Οσίου Ονούφριου του "Ιστολογίου Ελληνική Ναυς"

Η ασκητική ζωή του Οσίου Ονούφριου θυμίζει σε πολλά αυτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Ζούσε στην έρημο με συνεχή άσκηση και προσευχή έχοντας αφήσει πλήρως τον εαυτό του στην θεία πρόνοια. Τον τάιζαν και του έφερναν θεία κοινωνία οι Άγγελοι και όταν έφθασε η στιγμή να ανέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών ο Κύριος καθοδήγησε τον Αββά Πανφούτιο να τον βρει, ώστε να φροντίσει για την ταφή του, αφού πρώτα είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να μάθει ο Αββάς για την ζωή του Οσίου. Τον λάκκο μέσα στον οποίο τον έθαψε τον έσκαψαν δυο λιοντάρια.

Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου


12 Ιουνίου 2016

Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.