Ετικέτες

31.3.20

Τετάρτη 1/4/20: Ακολουθίες μεσονυκτικού, όρθρου, ωρών και εσπερινού και μεγάλου αποδείπνου

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: εγκόλπιο αναγνώστου, Μέγα Ωρολόγιο, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM (στις 7:00 ξεκινά ο όρθρος και περίπου στις 8:00 ξεκινά η Α΄ Ώρα, και χονδρικά στις 9:00 ο εσπερινός). Ας κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί. Η διάθεσή μας μετράει περισσότερο από την ακρίβεια στην προκειμένη περίπτωση...


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΥ


Το μεσονυκτικό τελείται καθημερινά στις μονές.
Το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας το μεταδίδει στις 3:00 (ή 3:30)
Θα μπορούσε όμως να τελεστεί και μισή ώρα πριν τον όρθρο περίπου.


--------------------------------------------------------------------------------------
Το πρωί τελούνται οι ακολουθίες του όρθρου και των ωρών, καθώς και ο εσπερινός τις καθημερινές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

ΟΡΘΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε την Τρίτη το πρωί. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο (βλ. ΕΔΩ) που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις γ΄, η', θ' και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 4 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ (6η) ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Τετάρτης εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Πέμπτης)

------------------------------------------------------------------------

Το απόγευμα τελείται το μεγάλο απόδειπνο 
(τις ημέρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη)


ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ

επιμέλεια ανάρτησης:

Μεσογαίας σε Κεραμέως: ''Το Σοβιετικό καθεστώς δεν απαγόρευσε την λατρεία! Η Κυβέρνηση μας το έκανε!''


Σχόλιο: Αισθάνομαι ότι τώρα είναι πολύ αργά Σεβασμιότατε να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα. Μέχρι το Πάσχα ο αριθμός των θυμάτων θα τους δώσει άλλη μια πρόφαση για να κρατήσουν κλειστούς τους ναούς. Στην καλύτερη περίπτωση ένας ιερέας κι ένας ψάλτης... οι άλλοι από το σπίτι με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο... εκτός από λίγους...


Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο, αφορμή της επιστολής υπήρξε υπογραφή της νέας κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) από την Υπουργό Παιδείας.

Τρισμέγιστος Ερμής, Ροδόσταυροι και Ναζισμός: Ιστορικοί δεσμοί αίματος


Μια αποκαλυπτική συνομιλία για το πώς γεννήθηκε ο Ναζισμός και οι σύγχρονες παγανιστικές και αρχαιολατρικές ομάδες, καθώς και η σχέση τους με τον ερμητισμό και τον καμπαλισμό:

- Πότε δημιουργήθηκε η θρησκεία του Ερμητισμού και ποια η σχέση της με τον εβραϊκό Γνωστικισμό, την ελληνική φιλοσοφία και την αιγυπτιακή μαγεία;
- Πότε ήρθαν στη Δύση τα ερμητικά κείμενα; και ποιος ο ρόλος του έλληνα καμπαλιστή Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού;
- Τι είναι οι Ροδόσταυροι και πως φτάσαμε στη Χρυσή Αυγή;

Ο Γέρ. Γαβριήλ αγιορείτης για τον Κορωνοϊό.


μην χάσετε τα 2 τελευταία λεπτά!

Δεν ήξερα τι σημαίνει "ολκάς" και το κρατούσα απορία μέσα μου ...Στην αρχή της πνευματικής μου ζωής λέγοντας «Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι ...» δεν ήξερα τι σημαίνει ὁλκὰς, δεν είχα ψάξει. Και το κρατούσα απορία μέσα μου, αλλά σε κανέναν δεν την είχα πει.

Γιατί αρρωσταίνουμε και πώς μπορούμε να θεραπευτούμε;

Ο Άγιος Πορφύριος βλέπει τον Χριστό και φανερώνει πώς μιλούσε! | Dogma
«Τα φάρμακα, ο Χριστός, οι γιατροί»
Τα φάρμακα δεν τα απέρριπτε, αλλά και δεν απέδιδε σ’ αυτά απόλυτη αξία ως προς τον θεραπευτικό τους ρόλο.
Με ρώτησε μία μέρα: «Τί είναι φάρμακο;» Του απάντησα: Χημικό παρασκεύασμα, που το παίρνουμε, για να θεραπευθούμε από τις αρρώστιες.
Δεν ικανοποιήθηκε από την απάντησή μου και επανήλθε:
«Πες μου τί σημαίνει φάρμακο. Δεν σου λέει τίποτα η λέξη;»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ "ἐάν μή Κύριος φυλάξῃ πόλιν,εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων"

Αποτέλεσμα εικόνας για καλλιόπη ταχτσόγλου


Κύριε πρωθυπουργὲ τῆς φιλτάτης πατρίδος μου Ἑλλάδος,

ὅσο κρατᾶτε κλειστὲς τὶς ἐνορίες, τοὺς ναοὺς καὶ τὶς μονὲς τῆς Μίας, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ὀρθοδόξου Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας μας γιὰ νὰ μᾶς σώσετε, ὦ σωτῆρες μέγιστοι, ὁ πιστὸς λαὸς καταθέτει τὶς προσευχὲς καὶ τὰ δάκρυά του στὰ πόδια τῆς Κυρίας Θεοτόκου, τοῦ Σωτῆρος Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Ἁγίων Του* καὶ ὁ Θεὸς ὁ Μέγας μαζεύει, ποτάμια τὰ δάκρυα, τοῦ θλιμμένου λαοῦ Του.