Ετικέτες

9.5.19

Απόστολος Σίμων ο Ζηλωτής (ή Κανανίτης)

Simon the Zealot.JPG

Ο Απόστολος Σίμων, ο αποκαλούμενος και Ζηλωτής, υπήρξε μαθητής του Ιησού Χριστού και απόστολος. Η θέση του στο μαθητικό κύκλο αναφέρεται από όλους τους ευαγγελιστές[1], καθώς και στις Πράξεις των Αποστόλων (1, 13). Οι πληροφορίες που έχουμε για το βίο του είναι μηδαμινές και ουσιαστικά περιορίζονται σε έμμεσες προσπάθειες των ερευνητών με βάση τις μαρτυρίες της Καινής Διαθήκης.

Ο Σίμωνας, όπως προαναφέρθηκε, αποκαλείτο Ζηλωτής, αλλά και Κανανίτης και Καναναίος. Με βάση τη δεύτερη προσφώνηση έγιναν εικασίες ότι ο μαθητής αυτός προφανώς κατάγεται από την Κανά ή ακόμα και από τη Χαναάν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, που ακόμα και μέχρι σήμερα υπάρχουν ερευνητές που τις υποστηρίζουν, υπάρχει λάθος[2], παρότι στη λειτουργική άποψη της ορθόδοξης εκκλησίας επικράτησε να προβάλλεται αυτή η θέση (της καταγωγής εκ Κανά)[3]. Αφενός αν ο Σίμωνας προερχόταν από την Κανά θα λεγόταν Καναίος ή Κανίτης, αφετέρου το Κανανίτης δεν προέρχεται από κοινή ρίζα με το Χαναναίος. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην ιδιότητα του Ζηλωτή. Η λέξη Καναναίος ή Κανανίτης παράγεται από τη βιβλική λέξη Kanana, που σημαίνει ζήλος, ζέση και έτσι εκεί βρίσκεται το πραγματικό αίτιο της προσφώνησης του Αποστόλου, ως Κανανίτης.

Ανατόλι Γιάμπλοκοφ: Γιατί παραμένει απόρρητη η «Υπόθεση Κατίν»Χθες, 8 Μαΐου 2019 στην εφημερίδα Novaya Gazeta δημοσιεύτηκε το άρθρο του Ανατόλι Γιάμπλοκοφ,ο οποίος εργάστηκε στη Γενική Στρατιωτική Εισαγγελία της Ρωσίας και ασχολήθηκε με την «Υπόθεση Κατίν».  

“Δια Πυρός 2019”: Σε εξέλιξη μεγάλη άσκηση του Πυροσβεστικού ΣώματοςΣε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10 το πρωί η μεγάλη άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος «Δια Πυρός 2019» στη θέση Ντάρδιζα, κοντά στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, στην Πάρνηθα.

Ξέπλυμα χρήματος μέσω των ΜΚΟ στην Ελλάδα…


«Ξέφραγο αμπέλι» θεωρούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα οι διεθνές Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος, κάτι που έχει ήδη επικοινωνηθεί αρμοδίως στην ελληνική κυβέρνηση.

Του Θανάση Κουκάκη
ΠΗΓΗ: CNN.gr