Ετικέτες

5.1.20

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος


6 Ιανουαρίου

Ο Όσιος Θεοφάνης γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1815 μ.Χ. στο χωριό Τσερνάφσκα της επαρχίας Ορλώφ της Ρωσίας. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Γεώργιος Γκοβόρωφ. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Από μικρός δέχθηκε την ευεργετική επίδραση, που εξασκεί στην ψυχή το εκκλησιαστικό περιβάλλον, με τις εικόνες, τις ψαλμωδίες, τις ακολουθίες, τις τελετές. Ο ίδιος έγραφε ότι το περιβάλλον αυτό αποτελεί ισχυρότατο παράγοντα για τη σωστή αγωγή της παιδικής ψυχής. Φοίτησε στο εκκλησιαστικό σεμινάριο του Ορλώφ και στη συνέχεια σπούδασε στη θεολογική ακαδημία του Κιέβου. Αυτό όμως που χαράχθηκε περισσότερο στην ψυχή του ήταν οι προσκυνηματικές επισκέψεις στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Πώς θα γίνει η Δύση πάλι Ορθόδοξη;


Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Μην επηρεάζεστε από αυτά που βλέπουν τα μάτια, επειδή τα μάτια βλέπουν επιφανειακά και δε βλέπουν το βάθος.

Ο Άγιος Πορφύριος "πήγε" στη Σαουδική Αραβία

Ελεημοσύνη

Αποτέλεσμα εικόνας για ασκητες της ερήμου

Μια χειμωνιάτικη μέρα πού το κρύο ήταν τσουχτερό ο Αββάς Νισθερώ έβαλε πάνω από το συνηθισμένο του φόρεμα ένα χοντρό σάκο, για να πάει στην Εκκλησία.

Τα Άγια Θεοφάνεια

Αποτέλεσμα εικόνας για αγια θεοφανεια
6 Ιανουαρίου
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
[κατάλυσις εις πάντα]

Ακολουθίες εσπερινού, όρθρου ΕΔΩ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ
ΟΡΘΡΟΣ με ΜΟΥΣΙΚΑ

ταν Χριστός ς νθρωπος συνεπλήρωσε τό τριακοστόν τος τς λικίας Του, γιατί ς Θεός πού ταυτόχρονα ταν εναι χρονος, πγε στόν ορδάνη ποταμό γιά νά βαπτισθ πό τόν ωάννη.

Πικρές αλήθειες...

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος φιλοθεος

Το έτος 1923 συνέβη σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία