Ετικέτες

21.4.19

Μαρία: πνευμονία και Γκόλφω: σοβαρά οικογενειακά προβλήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Μέρες που είναι ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους αδερφούς μας που έχουν ανάγκη και περνούν μεγάλες δοκιμασίες και πειρασμούς. Ας θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας και ας ζητήσουμε από τον Κύριο να τους ενδυναμώσει:

Μαρία: πνευμονία (προσπαθεί να την ξεπεράσει με αγωγή στο σπίτι, ας ευχηθούμε να μην χρειαστεί νοσηλεία)

Γκόλφω: αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Χρειάζεται πραγματικά προσευχή για την αδερφή μας, ώστε με τη βοήθεια του Κυρίου να ανατραπεί η απελπιστική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει...

Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία


Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, η πρώτη μεγάλη επίθεση που σημειώνεται σε αυτό το νησί στον Ινδικό Ωκεανό αφότου τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 10 χρόνια.

ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΟΥ - ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ_...ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ - Πρωτοψάλτης (λυρικός βαρύτονος)

Αναγνώσματα από το βιβλίο του Ιώβ (Παλαιά Διαθήκη) - Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΒ

Εσπερινός Μ. Δευτέρας: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 1-12)
Εσπερινός Μ. Τρίτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 13-22)
Εσπερινός Μ. Τετάρτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (β 1-10)
Εσπερινός Μ. Πέμπτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (λη 1-21. μβ 1-5)
Εσπερινός Μ. Παρασκευής: ­β τ ­νά­γνω­σμα (μβ 12-17)

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ι­ΩΒ ΤΟ Α­ΝΑ­ΓΝΩ­ΣΜΑ (Α 1-12).

Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας (ημερολογιακά: Κυριακή Βαΐων βράδυ)

Σχετική εικόνα

ακολουθία όρθρου, τυπικό ΕΔΩ

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Μεγάλη Δευτέρα (ημερολογιακά: Κυριακή Βαΐων βράδυ):
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

ΟΡΘΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: ΠΡΙΓΓΟΣ και ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ (1957)

Αγαπητοί αναγνώστες, σε λίγο ξεκινά η ακολουθία του Νυμφίου (όρθρος Μεγάλης Δευτέρας). Αφήστε τον υπολογιστή και πηγαίνετε σε έναν κοντινό Ιερό Ναό...

Αν δεν μπορείτε για σοβαρούς λόγους, π.χ. υγείας, μπορείτε να ακούσετε την ακολουθία στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (91,2FM - ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ή έστω να ακούσετε το παρακάτω βίντεο από το youtube:


ΨΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ. 

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται... Θρασύβουλος ΣτανίτσαςΤροπάριον
Ἦχος πλ. δ'

 Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθῇς, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς Βασιλείας ἔξω κλεισθῇς· ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου, ἐλέησον ἡμᾶς.

Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας,

Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας (22/4-28/4/2019)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή 19/4/19 ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα (22/4/19-28/4/19) .

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο-οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Τί εορτάζουμε κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας;

Τί εορτάζουμε κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας


Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).
 Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;