Ετικέτες

13.11.17

Η νηστεία και τα παιδιά: η άποψη της επιστήμης και της Ορθόδοξης Πίστης


Καθώς μπαίνουμε στην περίοδο της νηστείας της Τεσαρακοστής, για πολλούς υπάρχει ένας προβληματισμός: Μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά και από ποια ηλικία;

Ἀπό τήν σοφία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου

Από την σοφία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου 
Από την σοφία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
 Χρυσοστομικά μαργαριτάρια
 *Όταν διαφθαρούν οι άρχοντες, οι σύμβουλοι, οι δικαστές, οι ιερείς, τίποτε πλέον δεν υπάρχει, που θα μπορέσει να εμποδίσει τον λαόν να καταστραφεί.
*Τα πουλιά έχουν φτερά για να αποφεύγουν τις παγίδες και οι άνθρωποι το λογικό για να αποφεύγουν τα αμαρτήματα.

Τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα - ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ


Σχόλιο: Στο τέλος του άρθρου σας έχω παραθέσει τα σχετικά αγιογραφικά χωρία. Να προσθέσω ότι για όλους μας είναι πολύ εύκολο να παρερμηνεύσουμε διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής (και όχι μόνο), γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να μελετάμε προσεχτικά τα διάφορα χωρία, να τα επεξεργαζόμαστε γραμμή-γραμμή και φυσικά να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν και ερμηνευτικά βιβλία π.χ. των αείμνηστων  Π. Τρεμπέλα, Ν. Σωτηροπούλου κ.α. ή ακόμα καλύτερα να μελετάμε απευθείας τους Πατέρες της Ελλησίας, αν κατέχουμε καλά την ελληνική γλώσσα και έχουμε πρόσβαση στο πλούσιο έργο τους, π.χ. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κτλ. 

(το άρθρο είχε αναρτηθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά έκανα κάποιες προσθήκες. Το παλιότερο άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ).

Γράφει ο π. Παντελεήμων Κρούσκος

Πολλοί λένε πώς δεν νηστεύουν γιατί βλάπτουν τα εξερχόμενα και όχι τα εισερχόμενα κατά τον λόγο του Κυρίου. Είναι όμως έτσι;