Ετικέτες

15.4.20

Σιδηροκάστρου: ''Οὐδείς λαϊκός, Βασιλιάς, Πρόεδρος, Πρωθυπουργός ἤ Ὑπουργός ἔχει τό δικαίωμα νά στερεῖ τήν Θεία Κοινωνία ἀπό τούς πιστούς.''

sidirokastroy epistoli


Σχόλιο: Άντε να ακολουθήσουν κι άλλοι...

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Ανοικτή Επιστολή προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σ. Πέτσα, τον Υφ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά και τον Λοιμωξιολόγο κ. Σ. Τσιόδρα απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.
Ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή του πρώτα εξέφρασε τις ευχές και τα συγχαρητήριά του για τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν, και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην έντονη αντίδραση των πολιτών για τα πολύ σκληρά μέτρα ενάντια στην πίστη και την Εκκλησία.


Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του Σεβασμιωτάτου:
Ἀγαπητοί μου Ὑπουργοί κ. Πέτσα καί κ. Χαρδαλιά καί Λοιμοξιολόγε κ. Τσιόδρα,
Μέ τήν παροῦσα μου ἀνοικτή ἐπιστολή ὡς ὁ ἔσχατος Ἀκρίτας Ἕλλην Πολίτης, καί ὄχι ὠς μέλος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, θέλω νά σᾶς πῶ μαζί μέ τά συγχαρητήριά μου καί τίς εὐχές μου στό Θεό γιά τόν τιτάνιο ἀγῶνα πού κάνετε ὅτι:

Ακολουθίες Μεγάλης Πέμπτης (ημερολογιακά)





Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου ΒασιλείουΟι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πρόταση: Αν το ακούσετε από το ραδιόφωνο της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου ξεκινούν στις 6:15 και θα κάνουν και τις ώρες και στη συνέχεια τον εσπερινό μετά της θ.λ. του Μ. Βασιλείου. Δείτε το πρόγραμμα:


Ακούστε τον σταθμό ζωντανά:



Αποτελεί ιδανική στιγμή για συμμετοχή στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας - κοινωνίας, εφόσον έχει προηγηθεί εξομολόγηση και το ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης.

Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.


Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί - Στανίτσας


Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας, 

Μεγάλη Τετάρτη Εσπέρας - Ακολουθία Νιπτήρος (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης)

Αγαπητοί αναγνώστες, σε λίγο (στις 19:00) ξεκινά ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. 

Μιας και οι περισσότεροι δεν θα πάτε σε Ιερό Ναό μπορείτε να παρακολουθήσετε τον όρθρο της Μ. Πέμπτης (γίνεται το απόγευμα της Μ. Τετάρτης):

1η επιλογή: Ι. Μ. Ταξιαρχών Πηλίου 
http://www.impt.gr/radiolive.html
ΣΤΙΣ 17:00 ιερό ευχέλαιο και μικρό απόδειπνο
ΣΤΙΣ 19:00 η ακολουθία του όρθρου της Μ. Πέμπτης

2η επιλογή: http://www.immorfou.org.cy/

3η επιλογή: ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 


4η επιλογή: βίντεο από το youtube




Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης - Ο Μυστικός Δείπνος (ημερολογιακά Μ. Τετάρτη βράδυ)

Αποτέλεσμα εικόνας για μυστικός δείπνος

ακολουθία όρθρου (Μ. Τετάρτη βράδυ)
  κλικ Ε Δ Ω
και ακολουθία εσπερινού μετά θ. λειτουργίας του Μ. Βασιλείου 
(Μ. Πέμπτη πρωί)
  κλικ Ε Δ Ω

(χωρίς μουσικά)

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη, της οποίας ο όρθρος γίνεται το βράδυ της Μ. Τετάρτης, εορτάζουμε τα εξής γεγονότα:

α) το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, που πρώτος μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί. 

β) το Μυστικό Δείπνο και την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

γ) την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών

δ) την προδοσία του Ιούδα, που πρέπει να θυμόμαστε ως παράδειγμα προς αποφυγή, μετά την οποία αρχίζουν τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. [Γι' αυτό άλλωστε νηστεύουμε και τις Τετάρτες.]

Συγκλονιστική αποκάλυψη για το πρόσωπο του Ιούδα


Το πρόσωπο του Ιούδα. 

Με τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ

Μεγάλη Τετάρτη: Ευχέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ευχέλαιο
Σήμερα Μ. Τετάρτη αρχικά τελείται το μυστήριο του ευχελαίου (ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας - κλικ εδώ) και ακολουθεί ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (που διαβάζεται το βράδυ της Μ. Τετάρτης). 

Θεία Λειτουργία με κλειστές πόρτες απαγορεύεται από τους Ιερούς κανόνες

 
Σεβαστοί πατέρες και αδερφοί, μέσα στο χαλασμό των ημερών μας, έχω να καταθέσω τις ταπεινές μου σκέψεις, ως απόρροια των στοχασμών μου. 

1) Ο όρος “κατ’ είκον εκκλησία” δεν υφίσταται ούτε στους ιερούς κανόνες, ούτε στο πηδάλιο ούτε στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας. Ο όρος βρίσκεται εν χρήση στην αρχαία Εκκλησία στα χρόνια των φρικτών διωγμών.Τότε η Εκκλησία ήταν διωκόμενη και όχι ελευθέρα.
2) Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πολλές φορές τον όρο “κατ’ οίκον Εκκλησία”. Βέβαια ο Απ. Παύλος στέλνει χαιρετισμούς στους συνεργάτες του ( Κόρ.Α 16,19 και Κολ. 4,15) και στην “κατ’ οίκον Εκκλησία ” τους γιατί οι χριστιανοί συναθροίζονταν σε σπίτια (ευκτήριοι οίκοι ή αλλιώς “κατ’οίκον Εκκλησία”) Η “κατ’ οίκον Εκκλησία” τότε ήταν συνδεδεμένη με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει στην “κατ’οίκον Εκκλησία”, χωρίς να επιτρέπει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Άρα “Εκκλησία κατ’οίκον” δεν υφίσταται.Ο όρος είναι αδόκιμος και παραπλανητικός.
3) Θεία Λειτουργία με κλειστές πόρτες απαγορεύεται από τους Ιερούς κανόνες και από αυτή την ιδρυτική θεμελίωση της Εκκλησίας από τον ίδιο τον Κύριο και από τους Αποστόλους. Εκκλησία με απαγορευμένη συνάθροιση δεν υφίσταται.Διότι Εκκλησία είναι η συνάθροιση εν Χριστώ με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.Έχοντας υπ’όψιν τα ανωτέρω έχω να κάνω τις παρακάτω:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :

Το Ιερόν Ευχέλαιον

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Ιερόν Ευχέλαιον» 


του Πρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Στ.Χριστοδούλου, 

εκδόσεις Ομολογία 



ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΙ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Ειλικρινά οι εικόνες που έρχονται από την γειτονική Βουλγαρία, που φωτίστηκε στην Ορθοδοξία από τους Έλληνες, είναι για εμάς εικόνες μεγάλης ντροπής καθώς εκεί ούτε οι εκκλησίες έκλεισαν, ούτε απαγορεύτηκε η Θεία Κοινωνία.

Η «παράνομη» Θεία Κοινωνία και ο διωγμός των ιερέων!

Η «παράνομη» Θεία Κοινωνία και ο διωγμός των ιερέων!
Ελευθέριος Ανδρώνης
Θύελλα αντιδράσεων και εισαγγελική παρέμβαση(!), για έναν ιερέα, ο οποίος… τόλμησε να πράξει αυτό, για το οποίο είναι ταγμένος και μετέδωσε Σώμα και Αίμα Χριστού, σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη!
Ο αναίσχυντος διωγμός και η στοχοποίηση της Θείας Μετάληψης, είναι πλέον πιο ξεκάθαρη από ποτέ!
Το περιστατικό που συνέβη το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Κουκάκι (αλλά και στην Κέρκυρα), αποδεικνύει περίτρανα, πως η απολυταρχική και αντιχριστιανική κατρακύλα της κυβέρνησης και των καθοδηγούμενων μέσων μαζικής εξαπάτησης συνεχίζεται αδιάκοπα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο εν λόγω ιερέας εθεάθη να κοινωνεί πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού.
Υποστηρίξαμε από την αρχή αυτής της κρίσης, πως κάτι τέτοιες εποχές σαν και αυτήν που ζούμε, είναι εξαιρετικά κατάλληλες ώστε να πέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα, όλες οι μάσκες και να φανεί ποιος είναι ποιος.
Πέφτει η μάσκα της κυβέρνησης

Ἔμπονοι προβληματισμοὶ πάνω στὴν παραμυθητικὴ ἐγκύκλιο (10/4) τῆς ΔΙΣ πρὸς τοὺς πιστοὺς



Σεβασμιώτατοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, οἱ συγκροτοῦντες τήν Διαρκῆ Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος,

Μέ σεβασμό καί πόνο   σᾶς ἀπευθύνουμε τήν παροῦσα ἐπιστολή, ὡς λαϊκά μέλη τῆς Ἐκκλησίας μας, ἱεραρχικῶς κατώτερα βεβαίως, ἀλλά διατηρώντας τήν πλήρη ἐλευθερία ἔκφρασης τῆς ἄποψής μας, ὡς μέγιστο ἀγαθό πού μᾶς δόθηκε ἀπό τόν Θεό, γιά νά καταθέσουμε  ὁρισμένους προβληματισμούς πάνω στήν τελευταία (10-4) ἐγκύκλιο πρός τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας.

       1) Πρέπει νά αἰσθανόμαστε  ἰκανοποίηση Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς γιά τό γεγονός ὅτι ὅλα τά αἰτήματα πού ἔθεσε ἡ Ἐκκλησία, περιφρονήθηκαν καί ἀπορρίφθηκαν ἀπό τό κράτος;  «Πετύχαμε» ὡς Ἐκκλησία  νά ἀπαγορευτοῦν ὅλες οἱ ἀκολουθίες ἐπ’ ἀόριστον,  νά μήν μποροῦμε ὄχι νά κοινωνήσουμε (πόσο «ἔνοχο» ἀκούγεται αὐτό, μετά ἀπό τόση προπαγάνδα!)  ἀλλά οὔτε ἕνα κερί νά ἀνάψουμε , οὔτε ἀτομική προσευχή νά κάνουμε, οὔτε καμπάνες νά κτυπήσουμε! Μᾶς γράφετε ὅτι πράξατε στο ἀκέραιο το καθῆκον Σας, ἀλλά τελικά ἀποδεχθήκατε τίς ἀποφάσεις τῆς Πολιτείας. Καί ἀναρωτιόμαστε, ἄν ἡ Ἱεραρχία δέν εἶχε «πράξει το καθῆκον της», πόσο χειρότερα θά ἦταν τά πράγματα; Τί περισσότερο θά εἶχε ἐπιβάλλει ἡ Πολιτεία καί πόσο πιό.... ὠμά θά εἶχε δείξει στήν Ἐκκλησία ὅτι τήν θεωρεῖ ἕνα ἁπλό ΝΠΔΔ;

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ


ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ: ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ (Ἅγιος Φιλάρετος Μόσχας)
                Είναι αναμφισβήτητο ιστορικά ότι ο Χριστός δίχασε την ανθρώπινη ιστορία σε εποχές προ και μετά τη γέννησή του. Βέβαια οι χριστιανικές λεγόμενες κοινωνίες έχουν εισέλθει στη μεταχριστιανική εποχή. Στις κοινωνίες αυτές πολλοί όχι απλά μένουν αδιάφοροι ή ασκούν κριτική, αλλά πολεμούν με πάθος την αποκαλυμμένη Αλήθεια, πολεμούν με πάθος τον Χριστό. Η πολεμική είναι, σε περιπτώσεις, τόσο εμπαθής, ώστε τυφλώνει τους πολέμιους, οι οποίοι αδυνατούν να σταθούν με συμπάθεια ακόμη και έναντι του πάθους του ανθρώπου Χριστού. Έτσι στις παραμονές του Πάσχα προβάλλονται δημοσιεύματα, με τα οποία επιχειρείται η αποδόμηση της χριστιανικής πίστης, μάλιστα με επιστημονικοφανή επιχειρήματα. Η επιστήμη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και έντεχνα η υλιστική φιλοσοφία, θεωρητική ή πρακτική, χρησιμοποιεί στην πολεμική της κατά της πίστης «επιστημονικές» μεθόδους.

Εγώ Πάσχα θα κάνω!


Μ. Σάββατο: Γιατί γιορτάζουμε τα μεσάνυχτα την Ανάσταση- έθιμα ...

Εγώ Πάσχα θα κάνω!

-Γιατί είμαι Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος και κανείς δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει!
-Γιατί αντιλαμβάνομαι πως ο μεγάλος εχθρός του σύγχρονου παγκοσμίου συστήματος είναι ο Χριστός και η Ορθοδοξία!

Εγώ Πάσχα θα κάνω!

-Γιατί δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει ότι θα καθίσω το βράδυ της Ανάστασης στο σπίτι μου! Εγώ θα βρω τρόπο να κάνω Ανάσταση και να κοινωνήσω!
-Γιατί όπως μπορούν οι Τράπεζες, τα Σούπερ Μάρκετ και οι λαϊκές αγορές και λειτουργούν με ασφάλεια έναντι του κορωναϊού, έτσι και ασφαλέστερα ακόμη μπορούν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μας!

ΑΥΡΙΟ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ: Μιλάει για τη σύλληψή του

ΔΕΙΤΕ ΑΥΡΙΟ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 – Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος παραχώρησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ: