Ετικέτες

16.6.20

Το 1940 ράγισε, τώρα έπεσε στη φωτιά....Η Κυρά μας της Βαρνάκοβας

 Η εικόνα ράγισε με τον τορπιλισμό της «Ελλης» 
 
Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη αντίκρισαν οι μοναχοί και οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρας στο ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνάκοβας Φωκίδας. Η ιστορική Μονή -που αποκαλείται και η Αγία Λαύρα της Ρούμελης- ιδρύθηκε το 1077 από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη (επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ' Δούκα του Βυζαντίου) έχοντας καταγράψει διαδρομή 10 αιώνων, μεταξύ αυτών και την ταραχώδη περίοδο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Μαυροβούνιο: Εντείνονται οι διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας – Νέες συλλήψεις ιερέων μετά τις λιτανείες

Βαθαίνει η κρίση στο Μαυροβούνιο, με τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις διώξεις τους εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου.

Χθες, ξεκίνησαν εκ νέου οι πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου, ενάντια στον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, μετά από διακοπή περίπου 3 μηνών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ...πανδημία.
Οι πορείες αυτές, αν και είχαν δηλωθεί στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, προκάλεσαν την παρέμβαση των αρχών, οι οποίες επέδωσαν κλήσεις σε Ιερείς προκειμένου να καταθέσουν.

Και οι λίθοι κεκράξονται...


Διάσημοι καλλιτέχνες ομολόγησαν σε συνέντευξή τους την πίστη τους στον Θεό!

Σχόλιο: Δεν μας γεμίζουν το μάτι. Δεν είναι άγιοι, ζουν μέσα σε αμαρτωλό περιβάλλον κι όμως ομολογούν τον Θεό. Δεν είναι θεολόγοι, δεν ξέρουν και πολλά για τον Θεό και μπορεί να μιλήσουν κάποιες φορές με λάθος τρόπο σχετικά με τον Θεό, κι όμως έχουν καλή διάθεση. Πολλοί από αυτούς ήταν άπιστοι, πολλοί από αυτούς έχουν μεταστραφεί και είναι πιο συνεπείς χριστιανοί από άλλους... Εμείς δεν ξέρουμε την καρδιά τους, ο Θεός όμως την γνωρίζει. Μακάρι να είναι γνήσιοι και να ανέβουν κι άλλα πνευματικά σκαλοπάτια. Πάντως ο Θεός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους χαμένους, για να δώσει φως στους τυφλούς, για να θεραπεύσει τους κουτσούς πνευματικά... Δεν ήρθε για να βραβεύσει τους "αναμάρτητους", ήρθε για να σώσει τους ταπεινούς και να τους εξυψώσει... εκεί που χωρίς Αυτόν δε θα μπορούσαν να φτάσουν ποτέ... Αρκεί να δέχονται ότι είναι τυφλοί και να ζητούν το έλεος Του!

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (15/6/19 - 21/6/19) - ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (15/6 - 29/6)


Την ερχόμενη εβδομάδα (15/6/20-21/6/20) εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, η οποία εφέτος διαρκεί 2 εβδομάδες! 

Η νηστεία των Αποστόλων δεν έχει σταθερή διάρκεια από έτος σε έτος μιας και εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα. Ξεκινά την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (εφέτος στις 15/6/2020) και λήγει στις 29/6 (Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) μετά τη θ. λειτουργία που εφέτος πέφτει Δευτέρα, οπότε γίνεται κατάλυση εις πάντα (αν πέφτει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή γίνεται κατάλυση ιχθύος). Η νηστεία αυτή αφορά το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής επιτρέπεται να τρώμε ψάρι, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε... Θα μπορούσαμε π.χ. να τρώμε δύο μέρες της επιλογής μας ψάρι και τις άλλες λαδερό. Ασφαλώς θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας σχετικά με την ακρίβεια και τις λεπτομέρειες τήρησης της νηστείας, όπως και κάθε άλλης νηστείας. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, όπως συνήθως. 

Δευτέρα 15/6, Τρίτη 16/6, Πέμπτη 18/6: νηστεία (λαδερό ή ψάρι) 

Τετάρτη 17/6, Παρασκευή  19/6: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 20/6, Κυριακή 21/6: νηστεία (λαδερό ή ψάρι) 


Γερμανός Καραβαγγέλης. Η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα. O Παπαφλέσσας της Λέσβου.....

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου το 1866, γεννήθηκε στη Στύψη της Λέσβου ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα. O Παπαφλέσσας της Λέσβου. Ο μητροπολίτης Καστοριάς που εξελίχθηκε σε πολεμιστή-Ιεράρχη, δίνοντας την ψυχή του στον Μακεδονικό Αγώνα και λίγα χρόνια αργότερα, το τέκνο της Λέσβου, θα βρισκόταν ως μητροπολίτης Αμασείας στο πλευρό του Ποντιακού Ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια του διωγμού από τους Τούρκους.

Η διαποίμανσή του, ως μητροπολίτης Καστοριάς το 1900 ήταν αληθινός Γολγοθάς, διότι όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα του Βούλγαρου κομιτατζή και τα πλάκωνε η σκλαβιά του Τούρκου κατακτητή. Γι’ αυτό και οι Οικουμενικοί Πατριάρχες Κωνσταντίνος ο Ε΄ καί στην συνέχεια Ιωακείμ ο Γ' διαλέγουν και στέλνουν στην Μακεδονία μητροπολίτες νέους, ηλικίας 35-40 ετών, μορφωμένους αλλά και πατριώτες αποφασισμένους για κάθε θυσία, όπως τον Καστορίας Γερμανό...