Ετικέτες

15.7.20

Όλα τα αμαρτήματα τα συγχωρεί ο Θεός, όλα εκτός από ένα... την απελπισία-αμετανοησία

Απελπισία - Askitikon



Σε ένα κήρυγμα που είχα παρακολουθήσει πριν δύο περίπου χρόνια ο ιερέας μας είχε ερμηνεύσει το χωρίο που αναφέρεται στη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. ιβ΄, 31-32) και μας είχε δώσει την εξήγηση ότι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι η αμετανοησία, το να μην πιστεύει δηλαδή κάποιος ότι ο Θεός μπορεί να συγχωρέσει ακόμα και το πιο βαρύ αμάρτημα, εφόσον βέβαια υπάρξει από τη δική μας πλευρά η συναίσθηση του λάθους και η έμπρακτη μετάνοια.

Ένας καλός φίλος μου ανέφερε πριν από λίγο ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα μετανοίας αποτελεί η περίπτωση του Οσίου Ιακώβου του Ασκητού (28 Ιανουαρίου), μια περίπτωση που έχει μεγάλες ομοιότητες με αυτή του Προφητάνακτος Δαυίδ, ο οποίος αν και ήταν ιδιαίτερα ενάρετος υπέπεσε κάποια στιγμή στα αμαρτήματα της μοιχείας και του φόνου. Ομοίως και ο Όσιος Ιάκωβος αν και έφθασε σε υψηλά πνευματικά μέτρα που επιτελούσε ακόμα και θαύματα, υπέπεσε στα αμαρτήματα της πορνείας και του διπλού φόνου! 

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι το βάρος της αμαρτίας, αλλά η μετάνοια. Το δίδαγμα είναι ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τόσο δυνατό και ηθικό που δεν θα μπορούσε να διαπράξει οποιοδήποτε σοβαρό αμάρτημα (π.χ. φόνο, μοιχεία, πορνεία, κλοπή κτλ.). Κανείς δεν πρέπει να κρίνει τον αδελφό του που έπεσε σε σοβαρό θανάσιμο αμάρτημα. Όλοι μπορούμε να πέσουμε... Το θέμα είναι όταν και εφόσον πέσουμε, θα καταφέρουμε να σηκωθούμε; ή θα απελπιστούμε, καταλήγοντας να χάσουμε την ψυχή μας. όπως την έχασε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης;

Υπέρ θείας βοηθείας του Θεοδώρου

Προσευχή για υγεία | proseuxi.gr

Μία αδερφή μας που προσεύχεται μαζί μας για τους πονεμένους αδερφούς μας, ζητά με τη σειρά της τη βοήθειά μας για τον αδερφό της Θεόδωρο:

"Ο Θεόδωρος (53 ετών με 3 παιδιά) είναι σχεδόν  ένα μήνα με πολύ σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική  στήλη. Νοσηλεύεται σε πλήρη ακινησία με τριπλή ενδοφλέβια αντιβίωση,  έχει υποβληθεί  σε πολλές εξετάσεις χωρίς  αποτέλεσμα,  ψάχνουν για μικρόβιο  που πιθανώς έχει προκαλέσει λοίμωξη (το καλό σενάριο) ή  κάτι πολύ χειρότερο...
Οι πόνοι είναι αφόρητοι  και του  χορηγούνται  οπιούχα. Ζητάμε  την προσευχή  όλων για την υγεία του, τη θεραπεία του και τη μετάνοιά του. Να είναι αυτό το μαρτύριο παιδαγωγικό για την  ενίσχυση της πίστεώς του στον Κύριο μας."

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (13/7/20 - 19/7/20)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα (13/7-19/7) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Όλες τις ημέρες τρώμε τα πάντα, πλην Τετάρτης και Παρασκευής, οπότε νηστεύουμε ως συνήθως. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακήεπιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 15/7:  νηστεία (άλαδο φαγητό) 

Παρασκευή 17/7: νηστεία (λαδερό φαγητό)
[Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης]

ΜΕ ΤΑ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΑ ΤΙΜΑΛΦΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ (Δ. Νατσιός)


“Τοῦρκοι διαβῆκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ὣς πέρα”
(Β. Οὐγκώ)

“Θρῆνος, κλαυθμὸς καὶ ὀδυρμός, καὶ στεναγμὸς καὶ λύπη
Θλῖψις ἀπαρηγόρητος ἔπεσε τοῖς Ρωμαίοις!
Ἐχάσασιν τὸ σπίτι τους, τὴν Πόλιν τὴν ἁγίαν,
τὸ θάρρος καὶ τὸ καύχημα καὶ τὴν ἀπαντοχή τους”.

Εἶναι οἱ τέσσερις πρῶτοι στίχοι, ἀπὸ ἕνα κυπριακὸ “ἀνακάλημα”, θρηνητικὸ ποίημα γιὰ τὴν Ἅλωση. Τὸ ὄνομα τοῦ ποιητῆ δὲν εἶναι γνωστό. Θεωρεῖται ὅμως ὁ καλύτερος θρῆνος. Τότε ποὺ τὰ “ἄνομα σκυλιὰ τὲς ἀνομιές τους κάναν”