Ετικέτες

3.10.20

Κυθήρων Σεραφείμ: Να μην υποχωρήσουμε… – Προλέγουν ότι θα κλείσουν οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα


Τους προβληματισμούς του για την αναβολή της Σύγκλησης της Ιεραρχίας μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως η παρακάτω επιστολή εστάλη προτού παρθεί η τελική απόφαση για την αναβολή της Ιεραρχίας και αποτελεί την απάντηση εις τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Ωστόσο, αξίζει να διαβαστεί καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεραφείμ θέτει μια σειρά ζητημάτων που σίγουρα χρήζουν την προσοχή μας.

Το Συνοδικό σύστημα σε δοκιμασία Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου


Σχόλιο Ε.Ν.: Εξαιρετικό άρθρο. Πρόσφατα σε σχόλιό μας είχαμε πει ότι οι Αρχιερείς στρουθοκαμηλίζουν αρνούμενοι να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Ο τρόπος που το κάνουν είναι καθαρά προσχηματικός και προκλητικός θα έλεγα. Έχουμε ταχθεί σαφέστατα εναντίον αυτής της πρακτικής. 

Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι: α) αν συζητούσαν σε Σύνοδο οι περισσότεροι Αρχιερείς μάλλον θα ψήφιζαν υπέρ της πιθανότητας μολυσμού εντός των ναών, άρα υπέρ της χρήσης μάσκας, της μη προσκύνησης εικόνων, της απαγόρευσης ασπασμού του χεριού του ιερέα, να δίνεται το αντίδωρο σε σακουλάκι κτλ. β) θα υπήρχαν αρκετοί Αρχιερείς που θα διαφωνούσαν έντονα με αποτέλεσμα ένα πιθανό νέο σχίσμα και γ) μας βολεύει λίγο εμάς τους ανυπάκουους αφού μπορούμε να επικαλούμαστε ότι δεν υπάρχει απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας που να νομιμοποιεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Βέβαια όσο και να το τρενάρετε θα έρθει η στιγμή που θα βρεθείτε: α) αντιμέτωποι με τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν, β) αντιμέτωποι με το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα συντήρησης των ναών και όχι μόνο (μην ξεχνάτε ότι αυτοί που συντηρούν τους ναούς είναι οι πιστοί που δεν πάμε μόνο για μισή ώρα την Κυριακή στην Εκκλησία -και όχι οι περιστασιακοί- που σε μεγάλο βαθμό είμαστε δυσαρεστημένοι), γ) αντιμέτωποι με τις πραγματικές ιώσεις του χειμώνα (δεν θα μπορεί κανείς έστω και με συναχάκι ή πονόλαιμο να πατήσει στην εκκλησία με το φόβο που καλλιεργείτε) και δ) αντιμέτωποι με τον Θεό... μακροθυμεί, αλλά μην πιστέψετε ότι δεν θα επέμβει όταν πραγματικά φθάσει ο κόμπος στο χτένι... "...ναὶ ἔρχομαι ταχύ. ἀμήν, ναὶ ἔρχου, Κύριε ᾿Ιησοῦ."

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνέλευση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΙΣΙ) ματαιώθηκε.  Αυτή ήταν η θέληση του Αρχιεπισκόπου, αυτήν  ακολούθησαν, κατά το Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της 29ης Σεπτεμβρίου τρ.ε., κατά πλειοψηφία τα μέλη Αυτής και σε αυτήν συμμορφώθηκαν, πάντα κατά το Ανακοινωθέν της ΔΙΣ, τα περισσότερα μέλη της (ΙΣΙ).

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής 4/10/20 (Β΄ Κορ. ς΄ 16-ζ΄ 1)

 Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία



Β΄ Κορ. ς΄ 16-ζ΄ 1

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής Β΄ Λουκά



Η εντολή της αγάπης

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Ϛ´ 31 - 36

Κυριακή Β΄ Λουκά: ακολουθία εσπερινού, όρθρου, μουσικά κ.α.


 Κυριακή Β΄ Λουκά



Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: τις ακολουθίες του εσπερινού, του όρθρου, μουσικά κ.α. για την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020:

"Μακάριοι, όσοι έχουν γεννηθεί τρελοί και θα κριθούν και ως τρελοί..." Άγιος Παΐσιος

 

Μακάριοι, όσοι κατόρθωσαν να κάνουν τον παλαβό και, με αυτόν τον τρόπο, προφύλαξαν τον πνευματικό τους πλούτο....
Μακάριοι, όσοι έχουν γεννηθεί τρελοί και θα κριθούν και ως τρελοί· και, έτσι, θα εισαχθούν στον Παράδεισο χωρίς διαβατήριο....

Γιγάντιος Σταυρός υψώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Έναν τεράστιο Σταυρό 20 μέτρων ύψους και 12 μέτρων πλάτους ύψωσαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 σε έναν λόφο με υψόμετρο 905 μέτρων.