Ετικέτες

20.8.18

Άγιος Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος


O προστάτης μας Άγιος Απόστολος 
Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος. 

21η Αυγούστου

Ήταν ένας εκ των δώδεκα Αποστόλων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη. 

Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη! Για να διακρίνεται από τον τελευταίο στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (στ, 16) και στις Πράξεις των Αποστόλων (α, 13) αναφέρεται ως Ιούδας Ιακώβου (δηλ. Ιούδας υιός Ιακώβου). Αναφέρεται ως Ιούδας και στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (ιδ, 22). Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (ι, 3) αναφέρεται ως Λεββαίος που μετονομάσθηκε Θαδδαίος, ενώ στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (γ, 18) αναφέρεται ως Θαδδαίος.

Λανθασμένα έχει επικρατήσει να εορτάζεται ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος και στις 19 Ιουνίου. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη ταύτισή του με τον Άγιο Ιούδα τον Αδελφόθεο, ο οποίος όντως τιμάται στις 19 Ιουνίου. Αγιογραφικά, όμως, δεν στέκει η ταύτιση των δύο Αγίων μιας και οι Αδελφοί του Κυρίου δεν πίστευαν σε Αυτόν όσο Εκείνος ζούσε στη Γη (βλ. Ιωάν.ζ΄,5). Πίστεψαν εν τέλει μετά την Ανάσταση του Κυρίου, αφότου Εκείνος φανερώθηκε σε αυτούς, όπως και στους 12 μαθητές και Αποστόλους, καθώς και σε πολλούς άλλους επιλεγμένους από τον Ίδιο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε σε μορφή αρχείου pdf την ασματική ακολουθία και τον παρακλητικό κανόνα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου ή Λεββαίου. Επιπρόσθετα περιέχονται εργασία (Περί των δύο Αποστόλων), ευχή στον Άγιο και Μουσικό Παράρτημα. Η εργασία εκπονήθηκε κατά το έτος 2016 από τον κ.Μιχαήλ Μπερκουτάκη, θεολόγο. Η φιλολογική επιμέλεια έγινε από τον κ.Παύλο Χατζηπαπά, φιλόλογο και ιεροψάλτη, ο οποίος συνέγραψε και το μουσικό παράρτημα. 

– Πω πω πάτερ Καλλίστρατε! Η Θεία Κοινωνία έγινε κρέας και αίμα!

Θαύματα κατά τη Θεία Λειτουργία: ο γέροντας Κλεόπας Ηλίε αφηγείται:

~ Όταν ο δόκιμος μοναχός Κωνσταντίνος, ο μετέπειτα π. Κλεόπας, υπηρετούσε ως δεύτερος διακονητής στην εκκλησία της Μονής, ήταν αυτόπτης μάρτυρας μερικών θαυμάτων που συνέβησαν την ώρα της Θείας Λειτουργίας, στην εκκλησία της Σκήτης Συχαστρία.

«Όταν έρθει αυτή η εποχή, τότε θα αρχίσει η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους. Μα όσο μακριά και αν είναι αυτή η εποχή, βρίσκεται καθ΄οδόν και θα έρθει..»

Αποτέλεσμα εικόνας για Tου Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Αγαπάτε τους φίλους σας
Η αγάπη προς τους φίλους είναι ακριβή. Εγώ μιλώ για την αληθινή, θεία αγάπη. Βοήθησε το φίλο σου για το καλό – και ζήτησε τη βοήθειά του για το καλό – μόνον αυτό μπορεί να ονομαστεί πραγματική φιλική αγάπη.

Laurent Pernot: Η σύγχρονη κοινωνία έχει ανάγκη τα Ελληνικά!

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικη γλωσσα
Η ελληνική γλώσσα, «το βιολί της ανθρωπότητας», όπως την χαρακτηρίζει η Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλλερ, υπήρξε ανέκαθεν το όργανο ανάπτυξης και διάδοσης του ελεύθερου πνεύματος των Ελλήνων, η «κιβωτός» που ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο φυλάσσοντας μέσα της αλλά ταυτόχρονα μοιράζοντας απλόχερα κάθε είδους μεγαλείο…

Καλύτερα η Κόλαση εδώ, παρά στον Άλλο Κόσμο



ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ. Η πίστη θα ανοίξει τον δρόμο. Η ελπίδα θα μας βοηθήσει να σηκωθούμε. Η αγάπη θα δώσει δύναμη για να φτάσουμε στο τέλος.