Ετικέτες

19.6.15

Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος, Απόστολος εκ των δώδεκα


O προστάτης μας Άγιος Απόστολος 
Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος. 



Σχόλιο ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Επειδή τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου είναι συγκεχυμένα επιλέγω να μην τα θέσω υπ΄όψιν σας μιας και οι απόψεις ποικίλουν ανάλογα με το αν πρόκειται για το ίδιο ή άλλο πρόσωπο από τον Ιούδα τον αδελφό του Ιακώβου του Αδελφοθέου (υιού του Ιωσήφ από την προηγούμενη γυναίκα του), για το αν είναι υιός ή αδελφός του Ιακώβου και τίνος, για το αν είναι ο συγγραφεύς της ομώνυμης Καθολικής Επιστολής της Καινής Διαθήκης, για το πού γεννήθηκε, πού μαρτύρησε και με ποιον τρόπο και τέλος για το πότε εορτάζει (19/6 ή 21/8). Ερευνούμε τις πηγές και με την χάρη του Αγίου ελπίζουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, οπότε και θα επανέλθουμε. 

Προς το παρόν αρκούμαστε να σας αναφέρουμε ότι η ομάδα μας έχει ως προστάτη τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο ή Λεββαίο εκ των δώδεκα Αποστόλων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με σίγουρη πηγή την Καινή Διαθήκη. 

Στο θέμα της ημερομηνίας εορτής επιλέγουμε (προς το παρόν) την εκδοχή του Μεγάλου Ωρολογίου και των περισσότερων συναξαριστών, δηλαδή την σημερινή ημέρα: 19η Ιουνίου. [μεταγενέστερη προσθήκη 24/6: Σύμφωνα με τα μηναία ο Άγιος Απόστολος Θαδδαίος εορτάζει στις 21 Αυγούστου κι επομένως κλίνουμε πλέον σε αυτήν την ημερομηνία ως πιο σωστή ημερομηνία εορτής. Στις 19/6 εορτάζει σύμφωνα με τα μηναία ο Άγιος Ιούδας ο Αδελφόθεος (αδελφός του Ιακώβου του Αδελφοθέου - και οι δύο ήταν γιοι του μνήστορος Ιωσήφ από τον προηγούμενο γάμο του)]

Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη! Για να διακρίνεται από τον τελευταίο στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (στ, 16) και στις Πράξεις των Αποστόλων (α, 13) αναφέρεται ως Ιούδας Ιακώβου. Αναφέρεται ως Ιούδας και στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (ιδ, 22). Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (ι, 3) αναφέρεται ως Λεββαίος που μετονομάσθηκε Θαδδαίος (που σημαίνει θαρραλέος), ενώ στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (γ, 18) αναφέρεται ως Θαδδαίος.

Για να μην ψάχνετε σας παραθέτω τα εν λόγω αποσπάσματα από την Καινή Διαθήκη: