Ετικέτες

30.4.16

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ


               
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ,ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΕΙΘΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!

Όρθρος Κυριακής του Πάσχα και θ. λειτουργία του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου το βράδυ του Μ. Σαββάτου


Το Μεγάλο Σάββατο στις 23:00 ξεκινά ο όρθρος της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα, οπότε έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο. 
Κατά τις 00:15 ξεκινά η λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου η οποία λήγει περίπου στις 2:00 (την Κυριακή) και τότε επισήμως λήγει και η νηστεία! Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν πιστεύουμε ότι αφού αναστήθηκε ο Κύριος στις 12 τα μεσάνυχτα εμείς μπορούμε να φύγουμε στις 12:10 και να πάμε σπίτι μας να αρχίσουμε το φαγοπότι...

Ακολουθεί το ευαγγέλιο της θείας λειτουργίας:

Ανακομιδή λειψάνων Αγίας Αργυρής

ανακομιδή λειψάνων: 30 Απριλίου (1725)
μνήμη: 5 Απριλίου (1721)

Η Αγία Αργυρή είναι προστάτιδα του γάμου: 
α) εύρεση του άλλου μισού στους νέους και 
β) επίλυση προβλημάτων γάμου

Εσπερινός και θ. λειτουργία του Μ. Βασιλείου το πρωί του Μ. ΣαββάτουΤο Μεγάλο Σάββατο το πρωί (ημερολογιακά) τελείται ο εσπερινός του Μ. Σαββάτου και η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου έχουμε την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», κατά την οποία ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι", δηλαδή έχουμε το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Μ. Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μ. Σάββατο
(ο όρθρος διαβάστηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής)