Ετικέτες

13.12.20

Εντείνονται οι φωνές Ιεραρχών κατά των μέτρων της πολιτείας

Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών απέναντι στις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών την περίοδο του Δωδεκαημέρου με τις ελπίδες πλέον να στρέφονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, που εκδόθηκε τα ξημερώματα, δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων και των Φώτων και την παρουσία έως 9 πιστών στους ενοριακούς ναούς και 25 στους Μητροπολιτικούς, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο κυβερνητικός, Στέλιος Πέτσας.

Αντιδρούν Ιεράρχες

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (14/12/20 - 20/12/20)

 Σχετική εικόνα

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Διανύουμε την προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. 

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 17/12: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)
Για κάποιους πνευματικούς η ιχθυοφαγία λήγει τη 12η Δεκεμβρίου, το οποίο σημαίνει ότι από τις 13/12 τρώνε μόνο λαδερό. Για τους υπολοίπους η ιχθυοφαγία διαρκεί μέχρι και τις 17/12. Ακολουθήστε τη γραμμή που θα σας δώσει ο πνευματικός σας.

Τετάρτη 16/12, Παρασκευή 18/12: νηστεία (άλαδο

Σάββατο 19/12, Κυριακή 20/12: νηστεία (λαδερό)

ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ή ΝΑΥΣ;

 

Η απομάκρυνση των Ελλήνων από την Εκκλησία δεν επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με το κλείσιμο των ναών λόγω κορωνοϊού. Πολύ πιο πριν ήταν εμφανή τα σημάδια μιας επερχόμενης δυναμικής αμφισβήτησης και αποστασιοποίησης των ανθρώπων από την Εκκλησία. Απλώς, οι εκκλησιαστικοί εθελοτυφλούσαν. Πίστευαν ότι αργά η γρήγορα η κατάσταση θα βελτιωνόταν, η αποξένωση θα υποχωρούσε και όσοι είχαν φύγει θα επέστρεφαν, οι ναοί θα γέμιζαν πάλι, αφού η Εκκλησία “είναι η Μάνα μας”, η δόξα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος αιώνος.Φευ! Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιώνονται! Θα μεταβληθούν προς το καλύτερο τα δεδομένα του προβλήματος τα επόμενα χρόνια; Προφανώς, όχι.

Ἀλαλάξατε τῷ Κυρίῳ, πᾶσα ἡ γῆ· πολυέλεος τῶν Χριστουγέννων


Ἀλαλάξατε τῷ Κυρίῳ, πᾶσα  γῆ· 

πολυέλεος τῶν Χριστουγέννων (σὲ ἦχο α΄)


Πᾶσα ἡ γῆ, ἀλληλούια.

Ἀλαλάξατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα  γῆ· ἀλληλούια.                       

  (Ψαλμ. 65,1-3· 104,2)