Ετικέτες

1.8.22

Μόρφου Νεόφυτος: ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ...


π.Αρσένιος Βλιαγκόφτης- Η δύση της Δύσης


Οι παρακλητικοί κανόνες της Θεοτόκου.

 Αποτέλεσμα εικόνας για θεοτόκος



Οι παρακλητικοί κανόνες μπορούν να ψαλλούν και μόνοι τους, αλλά κανονικά ψάλλονται στον εσπερινό (μετά το "νυν απολύεις..." αντί να πούμε το τρισάγιο, λέμε τον ψαλμό 142 κτλ.)

Ως προς το τυπικό: Σήμερα Δευτέρα 1/8 ξεκινάμε με τη μικρή παράκληση (γενικά την 1η ημέρα του δεκαπενταυγούστου ψάλλουμε τη μικρή παράκληση με εξαίρεση αν πέσει ημέρα Κυριακή, οπότε ψάλλεται η μεγάλη). Τις άλλες μέρες έχουμε εναλλαγή, δηλ. την Τρίτη 2/8 έχουμε τη μεγάλη παράκληση, την Τετάρτη 3/8 τη μικρή και την Πέμπτη 4/8 τη μεγάλη. Στις 5/8 έχουμε τον εσπερινό της Μεταμορφώσεως, οπότε ΔΕΝ γίνεται παράκληση. Το ίδιο ισχύει και για το Σάββατο. Έτσι, το πρόγραμμα των παρακλήσεων συνεχίζεται από την Κυριακή με τη μεγάλη παράκληση (πάντα) και εναλλάξ τις επόμενες ημέρες (Δευτέρα: μικρή, Τρίτη: μεγάλη, Τετάρτη μικρή, Πέμπτη: μεγάλη, Παρασκευή: μικρή). Εφόσον το Σάββατο δεν γίνεται παράκληση και το ίδιο ισχύει και για την Παραμονή της Κοιμήσεως 14/8, οπότε γίνεται ο μέγας εσπερινός της εορτής, εφέτος καταλήγουμε να γίνονται 10 παρακλησεις (5 μικρές και 5 μεγάλες). Ας τιμήσουμε λοιπόν την Παναγία μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό μας, αλλά πάνω από όλα ας κάνουμε τη ΧΑΡΗ στον εαυτό μας να συμμετέχουμε σε όσες περισσότερες παρακλήσεις μπορούμε. Και αν δεν μπορέσουμε να βρεθούμε στην Εκκλησία κάποια ημέρα, ας τις ψάλλουμε μόνοι μας, ή έστω ας τις διαβάσουμε (αν δεν ξέρουμε μουσικά). Βέβαια στη σημερινή εποχή μπορούμε να τις ακούσουμε στο ραδιόφωνο ή να τις αναζητήσουμε στο διαδίκτυο π.χ. στο youtube.


Φυσικά οι παρακλήσεις προς την Παναγία (κυρίως η μικρή) και προς τους Αγίους μας μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ημέρα όταν υπάρξει ανάγκη. 

Ακολουθεί ένα σύντομο κείμενο παλαιότερης ανάρτησης σχετικά με τις παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Νηστεία της Παναγίας: Δευτέρα 1/8/22 έως Δευτέρα πρωί 15/8/22

  

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Ξεκινά η νηστεία της Παναγίας (1/8 έως 15/8 πρωί). Η νηστεία αυτή είναι το ίδιο αυστηρή με αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά έχει διάρκεια μόλις δύο εβδομάδων. Όλες τις καθημερινές έχουμε αυστηρή νηστεία (τρώμε άλαδο φαγητό), ενώ το Σαββατοκύριακο γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου (λαδερό φαγητό). Μοναδική εξαίρεση είναι η 6η Αυγούστου (όποια μέρα κι αν πέσει), οπότε εορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γίνεται κατάλυση ιχθύος. 


Δευτέρα 1/8 έως Παρασκευή 5/8: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 6/8: νηστεία (μπορούμε να φάμε ψάρι ή λαδερό φαγητό)
[Μεταμόρφωση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού]

Κυριακή 7/8: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Δευτέρα 8/8 έως Παρασκευή 12/8: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 13/8, Κυριακή 14/8: νηστεία (λαδερό φαγητό)

Δευτέρα 15/8: ΛΗΞΗ της νηστείας μετά τη θ.λ. φυσικά
κατάλυση εις πάντα